Kezdőlap Címkék Consumer Financial Protection Bureau

Címke: Consumer Financial Protection Bureau

Jelzálogkölcsön te drága – egyre nehezebb ingatlanhoz jutni az Egyesült Államokban

Az infláció annyira megnövelte a jelzálogkölcsönök árát, hogy egyre több család képtelen bevállalni a magas törlesztő részleteket – állapítja meg a Consumer Financial Protection Bureau friss jelentése, melyet a CNN gazdasági rovata ismertet.

Januárban még csak 3,22% volt a jelzálog kölcsönök kamata 2022-ben, de miután a Federal Reserve Board egyre csak emelte a kamatlábat, ezért novemberre már elérte a 7,08%-ot.

“2023-ban ugyanez a tendencia folytatódik” – nyilatkozta a Consumer Financial Protection Bureau igazgatója. Rohit Chopra rámutatott arra, hogy a drága hitel miatt 38%-kal csökkent a jelzálog kölcsönt igénylők száma, a kölcsönök összege pedig 44%-kal lett kisebb.

Mit jelent ez a gyakorlatban egy 30 éves fix kamatozású jelzálog kölcsön esetében?

2021 decemberében havonta 1400 dollár volt a törlesztő részlet, egy évvel később már 2045 dollár, ez 46%-os emelkedést jelent! Ebben még nincsenek benne az adók és a biztosítás.

Ha a jelzálog összes költségét figyelembe vesszük, akkor tavaly átlagosan 22%-os volt a növekedés. Ez havi 5954 dollárt jelent!

Az óriási emelkedés miatt divatba jött a diszkont. Ez úgy működik, hogy a jelzálog kamatláb csökkentése érdekében a kölcsön felvevő az összeg 1%-át befizeti, és így egynegyed százalékkal csökkentheti a törlesztő részletet.

400 ezer dolláros kölcsön esetében így 4000 dollárt kell befizetnie. A jelzálog kölcsönt felvevők több mint a fele ezt a diszkont megoldást választotta, és ez rekord az Egyesült Államok történetében.

A szegények szívtak a leginkább

A spanyol ajkú és a fekete kölcsönkérők jártak a legrosszabbul, mert az ő jelzálog kölcsönüket utasították el a legnagyobb számban. Ha pedig mégiscsak kaptak jelzálog kölcsönt, akkor olyan magas kamattal, hogy komoly gondot okozhat a törlesztés.

Átlagosan 5% fölött volt a jelzálog kölcsön kamatlába feketék és spanyol ajkúak esetében míg a fehérek és az ázsiaiak 5% alatt kaptak hitelt.

A Bloomberg már az idei év elején jelezte, hogy az ingatlan piac teljes mértékben a Federal Reserve Board kezében van. Ez be is igazolódott, a jelzálog kölcsön kamatlába felment 7% fölé, de kérdés, hogy mi lesz jövőre?

A Fannie Mae szerint minimális csökkenés várható: a 30 éves jelzálog kölcsön kamatlába 6,3-6,8% között lehetnek. Az MBA szerint ennél jelentősebb csökkenés várható: 5,4% lehet a jelzálog kamatláb 2024 végén.

A Business Insider szerint egy időre el kell búcsúzni az olcsó jelzálog kölcsönöktől, amelyek a pandémia idején 2020-ban és 2021-ben könnyedén megszerezhetők voltak.

Az infláció jelentősen csökkent az Egyesült Államokban: augusztusban már csak 3,7% volt, de a Federal Reserve Board célja 2%.

Csakhogy jelenleg 20 éves rekord magasságban vannak a jelzálog hitelek. Mikor lesz újra 3% mint 2021 végén ? Erre még jócskán várni kell – írja a Business Insider.

Az ingatlan piacon az eladók és a vásárlók sasszemmel figyelik a jelzálog hitel kamatlábát, mert senki sem akar rosszul járni.

“Lehet, hogy jövőre csökkennek a jelzálog kölcsönök kamatai, de akkor sokkal több lesz a vásárló is emiatt, és tovább növekednek az árak. Ezért érdemes inkább most ingatlant vásárolni alacsonyabb áron, és aztán jövőre elgondolkodni a finanszírozáson” – tanácsolja a Business Insider olvasóinak Karen Kostiw, a Coldwell Banker Warburg ingatlan ügynöke New Yorkban.

Az USA-ban már javában zajlik az elnökválasztási kampány: Biden népszerűsége azért is van mélyponton, mert az amerikai polgárok többsége úgy érzi, hogy a megélhetési körülményei nem javulnak hanem inkább romlanak 2023-ban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK