Kezdőlap Címkék CDC

Címke: CDC

A harmadik jobban véd

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) pénteken közölte, hogy a BioNTech-Pfizer és a Moderna COVID-19 vakcinák harmadik oltása volt a leghatékonyabb módja a legújabb változatokkal szembeni védekezésnek az ügynökség három tanulmánya szerint.

Kutatók megállapították, hogy a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinák emlékeztető oltásai körülbelül 67%-ban voltak hatékonyabbak az Omicron okozta tüneti betegségek ellen, összehasonlítva a harmadik oltással be nem oltottakkal szemben.

“Ez a kutatás igazolja, hogy mennyire fontos az emlékeztető adag”

– mondta Emma Accorsi, a CDC munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A CDC-vizsgálatok azt találták, hogy mindössze két adag nem nyújtott jelentős védelmet az Omicron ellen. Az Omicron lett a legtöbb új koronavírus-fertőzésért felelős változat Európában és az Egyesült Államokban is.

A vakcina hatékonysága három oltás után is a legjobb volt a sürgősségi osztály és a sürgősségi ellátás elkerülésÉre.

A vizsgálatok csak a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinákat értékelték, mivel ezt a két oltásfajtát alkalmazzák az Egyesült Államokban.

Moderna=kutatás új utakon

A Moderna kutatói bejelentették, hogy kifejlesztenek egy “kettő az egyben” típusú oltást, amely véd a Covid-19 és a szezonális influenza ellen is.

Az új vakcinát a cég mRNA-1073-nak nevezi, ez egyesíti a Moderna jelenlegi Covid-vakcináját egy influenzavédő vakcinával melynek kutatását már 2019 óta szintén fejlesztenek -áll a sajtóközleményben. A bejelentés után a Moderna részvényei több mint 5% -kal ugrottak meg.

“Ma bejelentettük az új légúti vakcina programunk keretében, egy egyadagos vakcina kifejlesztését, amely egyesíti a COVID-19 elleni védőoltást és az influenza elleni védőoltást”

– mondta Stephane Bancel vezérigazgató.

„Természetesen folytatjuk a ritka betegségek elleni terápiák  további kutatását is valamint teljes erőbedobással folytatjuk a személyre szabott rák elleni védőoltás kifejlesztését. Úgy gondoljuk, hogy ez csak az információs alapú gyógyszerek új korának kezdete. ”

A kínai vakcina novemberben már tömegesen alkalmazható

  • A klinikai vizsgálatok zökkenőmentesen haladnak, és folynak az előkészületek a tömegtermelésre – mondja Wu Guizhen, a CDC biológiai biztonsági vezető szakértője

  • Wu magát oltotta be még áprilisban és azóta is nagyon jól van

A kínai emberek számára már novemberben, de legkésőbb decemberben elérhetővé válnak a  koronavírus  elleni védőoltások – állítja a Kínai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) vezető tudósa.
A klinikai vizsgálatok oltóanyagjelöltek zökkenőmentesen haladnak, és előkészületeket tettek a tömegtermelésre – mondta Wu Guizhen a CCTV állami műsorszolgáltató hétfő esti műsorában.

“Csatlakoztam a kísérleti csoporthoz, és áprilisban beoltottak egy koronavírus ellenes vakcinával” – mondta Wu. “Nagyon jól éreztem magam az elmúlt hónapokban, semmi rendellenes,  még helyi fájdalmat sem okozott a beadás után.”

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, világszerte több mint 30 oltójelölt vesz részt klinikai vizsgálatokon. A harmadik fázisba jutott kilenc vakcinából  ötöt Kínában fejlesztettek ki.
Wu elmondta, hogy optimista az oltóanyag-jelöltek hatékonyságával és biztonságával kapcsolatban.

“Arra számítunk, hogy egy-három évig hatékonyak maradnak … [de] az eredményeket hosszabb ideig kell megfigyelni.”

Wu szerint a szakértők kellően felmérték a különböző gyártók termelési képességeit.

“Két gyártó már elnyerte a jóváhagyást, és egy harmadik értékelése folyamatban van” – mondta.

Zheng Zhongwei, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság tudományos és technológiai fejlesztési központjának igazgatója a múlt hónapban sugárzott CCTV-interjúban elmondta, hogy Kína egy helyben előállított Covid-19 vakcinajelölttel  még júliusban beoltottak kiválasztott munkavállalói csoportokat, beleértve az egészségügyi személyzetet és a határellenőrzés tisztviselőit.

Elmondta, hogy az oltási programot olyan személyekre is kiterjesztik, akik a közlekedési és szolgáltató iparban, valamint a nedves piacokon dolgoztak, azzal a céllal, hogy létrehozzák az „immunitás gátját”.

A kezdeti dózist kapók egyike sem számolt be lázról, és csak kevesen jelentkeztek mellékhatásokkal

– mondta.

Az a hír, miszerint két hónap múlva kapható oltóanyag Kínában, azután érkezett, hogy a WHO hétfőn figyelmeztetett a fertőzések esetleges újbóli megjelenésére októberben és novemberben, miután vasárnap az egész világon csaknem 308 000 új esetet jelentettek, az eddigi legmagasabb napi összesített érték.

“Az együttműködés nagyon fontos a járvány globális visszaszorítására”

– mondta Wu.

Xi Jinping kínai elnök a WHO májusi ülésén ígéretet tett arra, hogy bármely Kína által kifejlesztett Covid-19 oltóanyag „globális közjó” lesz, és minden nemzet számára elérhetővé válik.

Peking felajánlotta, hogy egymilliárd dolláros hitelt nyújt latin-amerikai és karibi országoknak, hogy segítsen nekik az oltások kifizetésében, és kijelentette, hogy a Mekong folyó országai – Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld és Vietnam – és az afrikai nemzetek az elsők között kapják meg a vakcinát.

Annak ellenére, hogy Peking bizakodik termékei iránt, Anthony Fauci, az Egyesült Államok legfőbb fertőző betegségeiért felelős tisztviselője szerint nem valószínű, hogy Amerika Kína vagy Oroszország által kifejlesztett vakcinákat használna, mivel szabályozási rendszereik sokkal átláthatatlanabbak, mint a nyugati országokban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK