Kezdőlap Címkék Birkózás

Címke: birkózás

Barka Emese a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka

0

Az 57 kilós Barka Emese lett a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka, miután győzött a bukaresti kontinensviadal döntőjében.

A csepeli versenyző 4-2-re múlta felül az ukrán Tetjana Kitet, így a 2007-es, a 2013-as, a 2017-es és a tavalyi bronzérem után ezúttal aranyat nyert. Egyúttal a magyar csapat harmadik dobogós helyezését érte el a román fővárosban. Szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István, csütörtökön a nehézsúlyú Németh Zsanett harmadik lett.

A fináléban Kit az első lábra támadásával ledöntötte Barkát, aki viszont megőrizte lélekjelenlétét, a földön visszafogott ellenfelére, de ezt a mérkőzésvezető nem vette észre. Ritter Árpád szövetségi kapitány azonnal videobírót kért, és a visszajátszás után Barka is megkapta a maga két pontját (2-2). A vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes ukrán alapvetően lábra támadásokkal próbálkozott, míg a vb-ken és Eb-ken összesen hétszer bronzérmes Barka elsősorban vetélytársa felsőtestét dolgozta meg, de egyik stratégia sem vezetett eredményre.

A folytatásban egyikük sem változtatott a taktikáján, csakhogy az ukrán kétszer is belenyúlt a 29 éves magyar birkózó arcába, amiért mindkétszer megintették (4-2). Edzői az Európa Játékokon győztes Barkát óvatosságra intették, ő pedig betartotta az utasítást, hagyta, hogy Kit támadjon, de az akciókísérleteket felkészülten fogadta. Minden próbálkozást hárított, így a csütörtöki három találkozóján bemutatottnál kevésbé akciódús birkózással ugyan, de ismét győzött.

„Boldog vagyok. Ma nem birkóztam annyira jól, mint tegnap, nem sikerültek a támadások. Kikényszerítettem azokat a szituációkat, amelyekben jól érzem magam, de nem tudtam pontokat csinálni. Azért nyertem, mert mindennél jobban akartam győzni” – értékelte az MTI-nek pályafutása legnagyobb sikerét Barka.

Sastin hatodszor dobogós, ötödször bronzérmes

A 62 kilós Sastin Marianna bronzérmet nyert a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

A Vasas versenyzője a döntőben 3-2-re felülmúlta a svéd Moa Lena Maria Nygrent, és 2007-es ezüstje, 2006-os, 2008-as, 2010-es, valamint 2016-os bronza után megszerezte pályafutása hatodik Eb-érmét.

Ezzel a magyar csapat negyedik dobogós helyezését harcolta ki a bukaresti versenyen.

A döntő első menetében Sastin akarata érvényesült, többnyire ő irányította a tusakodást, ennek megfelelően egy perc után riválisát figyelmeztették passzivitás miatt, majd mivel nem változtatott harcmodorán, meg is intették. Ezután fél perce volt akciót csinálni, ez pedig elég ösztönzőleg hatott rá: lábra támadott, de a 35 éves magyar védte a próbálkozást, majd egy dobási kísérletből is sikerült kibújnia, így megszerezte a meccs első pontját (1-0). A felnőtt világversenyen még érem nélküli Nygren viszont lendületben maradt és éppen a szünet előtt kitolással egyenlített.

A folytatásban Sastin tovább fárasztotta ellenfelét, akit aztán egyszer sikerült átkarolnia, és abból csípődobással szerzett két pontot. A hátra lévő időben a 2013-ban világbajnok, 2015-ben Európa Játékokon győztes Sastin arra összpontosított, hogy ellenfele ne csináljon rajta akciót, és egy kitolást leszámítva (3-2) sikerrel járt, így szülés utáni visszatérését követően először állhatott dobogóra világversenyen.

„Most már jobb erőben vagyok, mint tavaly a budapesti vb-n, amikor ötödik lettem, de a birkózómozdulatok még mindig nem teljesen álltak össze. Dolgozunk rajta tovább, és az olimpiai kvalifikációs vébén még jobb leszek – mondta az MTI-nek Sastin, aki kitért arra, hogy a negyeddöntőt nagyon elrontotta, azt rutinból meg kellett volna oldania. – Nem hittem, hogy az olasz vigaszágra visz, nulla forintot tettem volna rá, de megcsinálta.”

Szombaton öt kötöttfogású magyar versenyző kezdi meg szereplését: Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67), Fritsch Róbert (72), Nagy Péter (82) és Varga Ádám (97) lép szőnyegre délelőtt, a 87 kilós Szilvássy Erik pedig a vigaszágon a horvát Ivan Huklekkel találkozik, hogy este megmérkőzhessen a bronzéremért.

Barka diadala mellett orosz, bolgár, azeri és ukrán győzelem

Barka Emese győzelme mellett orosz, bolgár, azeri és ukrán birkózó nyert aranyérmet pénteken a bukaresti Európa-bajnokság öt női döntője során.

Eredmények:

női 53 kg, Európa-bajnok:

Sztalvira Orsus (Oroszország)
2. Lilja Horisna (Ukrajna)
3. Jessica Cornelia Francisca Blaszka (Hollandia) és Vanesza Kaladzinszkaja (Fehéroroszország)
…10. Dénes Mercédesz
a döntőben:
Orsus-Horisna 13-3-nál technikai tus

női 57 kg, Európa-bajnok:

Barka Emese (Magyarország)
2. Tetjana Kit (Ukrajna)
3. Aljona Kolesznyik (Azerbajdzsán) és Anastasia Nichita (Moldova)
a döntőben:
Barka-Kit 4-2

női 62 kg, Európa-bajnok:

Tajbe Musztafa Juszein (Bulgária)
2. Aurora Campagna (Olaszország)
3. Sastin Marianna (Magyarország) és Tetjana Omelcsenko (Azerbajdzsán)
a döntőben:
Juszein-Campagna 4-0

női 65 kg, Európa-bajnok:

Jelisz Manolova (Azerbajdzsán)
2. Incze Kriszta Tünde (Románia)
3. Petra Maarit Olli (Finnország) és Marija Kuznyecova (Oroszország)
…12. Sleisz Gabriella
a döntőben:
Manolova-Incze 6-4

női 72 kg, Európa-bajnok:

Alina Berezsnya Sztadnyik Mahinyia (Ukrajna)
2. Anna Carmen Schell (Németország)
3. Tatyjana Kolesznyikova Morozova (Oroszország)
a döntőben:
Berezsnya Sztadnyik Mahinyia-Schell tusgyőzelem

(MTI)

Németh Szilárd minden kérdéssel megbirkózott

0

Ha voltak is olyanok, akik esetleg aggódtak, most megnyugodhatnak: Németh Szilárd maga jelentette be Facebook-oldalán, hogy kitöltötte a nemzeti konzultációs kérdőívet. Hogy milyen eredményt ért el, nem tudjuk, de ismerve az államtitkár kiváló kvalitásait, biztosak vagyunk benne, hogy egyetlen kérdés sem fogott ki rajta.

Mint ahogy azt is joggal reméljük, hogy már postára is adta a helyes válaszokat tartalmazó borítékot. Amennyiben így van, Németh Szilárdnak nincs más dolga, minthogy levegye a szemüvegét, és várja a sorsolást.

Irán: az ideológia lebirkózza a sportot

0

Iránban a birkózás lényegében nemzeti sportnak számít. Ezért Teherán különösen ügyel arra, hogy ez a sportág az „ideológiát és a rendszert” szolgálja akkor is, ha ez komoly nemzetközi bonyodalmakkal jár együtt.

Az iráni Birkózó Szövetség elnöke, Raszúl Hádem lemondott, miután a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) fél évre eltiltott egy iráni sportolót és annak edzőjét, mert szándékosan elvesztett egy mérkőzést. Ugyanis tavaly novemberben Ali Reza Karimi iráni birkózó a lengyelországi U-23-as világbajnokságon azért hagyta magát megveretni az orosz Alikhan Zhabrailov által, mert a következő körben az izraeli Uri Kalasnyikov ellen kellett volna fellépnie.

Az edzői viszont ezt nem akarták, mivel tartották a hatóságok reakcióitól.

Iránban  hivatalosan tilos bármiféle sportmérkőzésben részt venni a zsidó állam sportolóival,

mert ezzel szerintük „elismernék Izrael létezését”. Mivel Karimi szándékosan veszített, ezért őt „hősként” ünnepelték Iránban, még a Legfelsőbb Vezető Ali Hámenei a „palesztinok melletti szimpátia megnyilvánulásának” minősítette az esetet.

Viszont az UWW nem fogadta el ezeket az okokat és inkább Karimi eltiltása mellett döntött. Az iráni Birkózó Szövetség már eddig is kritizálta, hogy politikai okokból nem engedték versenyzőiket az izraeliek ellen pályára lépni. Az olimpiai aranyérmes Hádem mindössze két hónapig állt a szervezet élén, de már kezdettől fogva bírálta az iráni hatóságok „fundamentális hozzáállását”. Az elnök a szövetség honlapjára feltett levélben közölte, hogy „külső nyomás hatására távozik a posztjáról”. Rajta kívül a teljes tanács lemondott.

Az elmúlt években Karimin kívül más iráni birkózók sem léphettek fel izraeliek ellen. Sőt, a muszlim országok közül messze Irán vezet az „Izrael elleni sportbojkott terén”: eddig több mint harmincan – önszántukból vagy a hatóságok nyomására – megtagadták a mérkőzést vagy az indulást.

Ezek között volt dzsúdózó, egész kosárlabdázó, úszó, vívó.

2017 augusztusában az keltett nagy visszhangot a sportvilágban, amikor Teherán döntése értelmében a görög Panioniosz két légiósát, Maszud Szodzsaeit és Ehszan Haszafit kizárták a válogatottból, mert pályára léptek az izraeli Makkabi Tel-Aviv ellen az Európa Liga selejtezőjében. Emiatt nem játszhatnak az idei oroszországi világbajnokságon.

Korpási Bálint és Lőrincz Tamás is bronzérmes

0

Lőrincz Tamás bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 75 kilogrammos kategóriájában a párizsi birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján. Ezt megelőzően Korpási Bálint is dobogóra került.

Korpási, aki címvédőként érkezett Párizsba, és egészen az elődöntőig hibátlanul menetelt, ott azonban kissé furcsa bíráskodás után később kapott intéssel kikapott.

A BVSC friss Európa-bajnokának az orosz Adam Kurakkal kellett megküzdenie a dobogóért, és a mérkőzést szó szerint a küzdelem jellemezte.

A felek hat perc alatt nem találtak fogást egymáson, ugyanakkor Korpási volt az, aki a meccs nagy részében irányított, Kurakot így az első, majd a második szakaszban is egy-egy pontért intették. Korpási végül 2-1-re győzött.

„Nagyon jó sorsolásom volt, ezért is bánt egy kicsit, hogy nem jutottam a döntőbe. Az elődöntőben sajnos nem tudtam akciót csinálni, ilyenkor pedig előfordulhat, hogy így jár az ember” – nyilatkozta a nap végén Korpási az MTI-nek azt is kiemelve, hogy örül bronzérmének.

MTI/FüHü

 

Kiss Balázs bronzérmes

0

Kiss Balázs bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 98 kilogrammos kategóriájában a párizsi birkózó-világbajnokság hétfői nyitónapján.

A BVSC 34 éves versenyzője a helyosztón az ukrán Dimitrij Timcsenkóval találkozott, akit nagy csatában 3-1-re győzött le.

Kiss karrierje harmadik világbajnoki érmét szerezte 2009-es diadala és 2013-as harmadik helye után, egyúttal a francia fővárosban a magyar küldöttség első dobogósa lett.

A ma esti programban Lőrincz Tamás (75 kg) a török Fatih Cengiz, míg Korpási Bálint (71 kg) az orosz Adam Kurak ellen lép szőnyegre a bronzéremért.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK