Kezdőlap Címkék Bernard Lefevre

Címke: Bernard Lefevre

Mi lesz a legendás sültkrumplival Belgiumban?

A sörözőben sült krumpli jár a megfáradt vándoroknak Belgiumban, ahol most komoly gondot okoz, hogy Ukrajna a háború miatt nem tud napraforgó olajat szállítani.

„Már csak pár hétre van napraforgó olajunk” – panaszkodott a brüsszeli Politiconak a Belgacom, a belga burgonya kereskedők szövetségének vezetője. Christophe Vermeulen elmondta, hogy különösen sok napraforgó olajat használnak fel akkor amikor a fagyasztott krumplit elősütik. „Ukrajnából érkezett eddig a napraforgó olaj több mint 45%-a, és volt sok cég, ahol ennél is magasabb volt az arány.”

Nagyon komoly üzletről van szó, mert Belgium a világ legnagyobb exportőre a fagyasztott sült krumpliból. A frites igen népszerű a világban, és a belgák nem is akarják elveszíteni az export piacaikat. 2020-ban több mint 5 millió tonna krumpliból lett frites, melynek jórészét exportálták.

Az ukrán napraforgó olaj hiánya sokkal jobban sújtja az exportot mint a hazai fogyasztást. A külföldi vásárlók ugyanis megkövetelik a növényi főző olajat, de maguk a belgák nem annyira.

Brüsszelben jó a marha zsír is

Erről nyilatkozott az egyik legnépszerűbb sült krumpli cég, a Maison Antoine főnöke a Politiconak: „sokan fagyasztott burgonyát használnak, és akkor elengedhetetlen a napraforgó olaj, de mi friss krumplival dolgozunk. Ezért nálunk marha zsírral sütünk. Ez a tradíció, mert különleges ízt ad a sült krumplinak.”

Belgiumban több mint 4500 sült krumpli cég árusít, és mindegyiknek saját receptje van. Nekik nem hiányzik annyira az ukrán napraforgó olaj hiszen az egyedi ízesítésű főző olajukban ennek csak csekély rész jut.

Árrobbanás várható

A gyorsan növekvő energia árak és a napraforgó olaj hiánya és a várható áremelkedés következtében nagyonis valószínű, hogy drasztikusan drágulhat a sült krumpli is Belgiumban. Most mindenki alternatívát keres az ukrán napraforgó olajnak, de az árnövekedés elkerülhetetlennek látszik.

„Nem épp vidám a hangulat a sült krumpli ágazatban az energia költségek emelkedése és a napraforgó olaj hiánya miatt, de ilyenkor különösen

jót tesz, ha valaki elfogyaszt egy szép adag belga sültkrumplit”

– foglalta össze a helyzetet a brüsszeli Politiconak Bernard Lefevre, az Unafri független kereskedelmi szervezet főnöke, aki nemrég még maga is sütötte és árulta a sültkrumplit Belgiumban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK