Kezdőlap Címkék Batthyány

Címke: batthyány

Sacha Batthyány könyvet írt a táncmulatsággal egybekötött tömegmészárlásról

1

1945 tavaszán kerti ünnepséget rendeztek a Batthyány kastélyban, Burgenlandban, mely akkor Németországhoz tartozott. Az ünnepség résztvevői a desszert idején felkerekedtek, hogy kivégezzenek 180 zsidó munkaszolgálatost, majd visszatértek és tovább folytatták a táncmulatságot  

A zsidók kivégzését a társaság szórakoztatására egy náci tiszt, Hans Joachim Oldenberg szervezte meg. Ő volt ebben az időben a kastély úrnőjének, Margitnak a szeretője. De jelen volt Batthyány Iván gróf is, a kastély ura, és Margit férje. A társaság lelke Margit volt, aki a dúsgazdag Thyssen báró lányaként az egész családot irányította. Thyssen báró és lánya Hitlert támogatta egészen a végsőkig…

Sacha Batthyány, aki Svájcban volt újságíró, jól ismerte nagynénjét, a tekintélyes matriarchát, aki neki is sokat segített. De arról semmit sem tudott, ami Rechnitzben a kerti ünnepség során hajnalban történt! Kutatni kezdett és könyvet adott ki, mely Magyarországon is megjelent.

A Crime in The Family szerzőjét most Izraelbe hívták meg a könyvvásárba, ahol a Haaretz című baloldali lap készített vele interjút.

Ebből kiderül, hogy a Batthyány család egyáltalán nem örült annak, hogy a fiatal újságíró épp ezt a rémes gyilkosságsorozatot kutatja, mely a családi kastélyban történt 1945 tavaszán.

A rokonok nemcsak, hogy nem örültek, de megfenyegették a fiatal újságírót: baja lehet belőle, ha ezt a családi titkot boncolgatja. Kiderült az is, hogy a család idősebb tagjai mind tudtak a szörnyű gyilkosságról és benne Margit néni szerepéről.

Mindenki hallgatott. Sőt Elfriede Jellineket hibáztatta az egész ügy napfényre kerüléséért. A Nobel-díjas osztrák írónő írt először erről a halál táncról, mely Rechnitzben zajlott az akkori magyar-német határon. Sacha Batthyány beszámolt arról is Izraelben, hogy közvélemény nem nagyon kíváncsi a múltra ott sem, ahol a holokauszt megtörtént. Pedig a fiatal újságíró úgy véli: a múlt akkor is kísért, ha meg akarunk feledkezni róla.

Sacha Batthyány jelenleg Washingtonban él, ahonnan a Süddeutsche Zeitungot tudósítja. Jár Magyarországra is, ahol a nevének még mindig nagy varázsa van, de ahol a rechnitzi vérengzés éppoly ismeretlen a közvélemény előtt, mint amilyen Sacha Batthyány számára volt, amikor 10 éve rábukkant a cikkre a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a pokoli partyról, mely a magyar-német határszélen zajlott 1945 tavaszán.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK