Kezdőlap Címkék Ausztrália

Címke: ausztrália

Kémjátszma

Kína át akarja venni az irányítást Ausztráliában? Ezt nyilatkozta a sajtónak a kémelhárítás feje miután kihallgatott egy kínai kémet, aki menedékjogot kért Ausztráliában.

Vang William Liqiang nemcsak Ausztráliában kémkedett Pekingnek, de Hongkongban és Tajvanon is. Családjával együtt menekült Ausztráliába, ahol a kémelhárítás kihallgatta őt. A sajtóban most először szólalt meg. Elsősorban arról kérdezték, hogy mit csinált Hongkongban hiszen ott hetek óta folynak a megmozdulások Pekinggel szemben. Az árulóvá vált kém elmondta: az egyetemisták közé épült be, és rendszeresen hacker akciókat folytatott az ellenzéki mozgalom megzavarására. Tajvanon a választásokat próbálta meg befolyásolni Peking javára. Elmondta, hogy a jövő évi elnökválasztásra kidolgozott programja van a kínai titkosszolgálatnak. Elárulta a hongkongi és a tajvani hírszerzők nevét, így komoly kárt okozott Pekingnek. Ha visszavisznek Kínába, akkor halott ember vagyok! – nyilatkozta a sajtónak.

Ausztráliában elsősorban a politikai életet akarja befolyásolni a pekingi titkosszolgálat – hangsúlyozta az átállt kém. Hosszútávra kidolgozott programja van erre. A kémelhárítás főnöke szerint nagyon komolyan kell venni ezt a fenyegetést. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy nyilatkozott az eset kapcsán, hogy bízik a hazai kémelhárításban, mely képes megakadályozni azt, hogy a kínaiak átvegyék az irányítást Ausztráliában.

Magyar holokauszt túlélő Ausztrália leggazdagabb embere volt

“Apámat Auschwitzban verték agyon az őrök, mert nem volt hajlandó lemondani az imádkozásról”- meséli el könyvben és filmen Frank Lowy, akit a holokauszt idején még Pinchas Lowynek hívtak.

Ő maga gettóba került Budapesten, de édesapját Hugo Lewyt – sok magyar zsidóval együtt Auschwitzba vitték 1944 tavaszán. Ennek emlékére Frank Lowy helyreállíttatott egy marhavagont, amelyben a magyar zsidókat a haláltáborba szállították 1944-ben.

Hála leleményességének a kis Pinchas Lowy túlélte a vészkorszakot és Palesztinába ment, ahol az elit Golani alakulatban szolgált 1948-ban. Miután megalakult Izrael állam, egy darabig ott élt , majd családjával együtt Ausztráliába költözött. Kiskereskedelmi hálózatot hozott létre az ötvenes években, mely azután a legnagyobb áruházlánc lett Ausztráliában. Vagyonát ma 4,6 milliárd dollárra teszi a Forbes magazin. Sokáig Ausztrália leggazdagabb embere volt, de tavaly visszaköltözött Izraelbe, ahol egy új könyvben és filmben mesél rendkívüli életéről, mely a budapesti gettóból indult és a Buckingham palotáig jutott, ahol Erzsébet királynő avatta lovaggá Sir Frank Lowyt.

USA: a Huawei miatt kizárhatják Nagy Britanniát a titkosszolgálati együttműködésből

0

Five eyes only – ez a híres ötös jelszava: az USA, Nagy Britannia, Ausztrália, Kanada és Új Zéland ezen az alapon osztja meg a titkosszolgálati információkat egymás között.

Washingtonból most megfenyegették Theresa May kormányát: amennyiben nem golyózza ki a Huaweit az ötödik generációs mobil rendszerből, akkor a britek iránti bizalom megrendülhet. Odáig is eljuthatnak a dolgok, hogy a Five eyes mindössze four eyes-ra szűkülhet.

Az amerikai kémelhárítás szerint a Huawei a pekingi hadügyminisztérium cége és ennek megfelelően szorosan együttműködik a hírszerzéssel. A Huawei chipek egy része információkat továbbíthat Pekingbe anélkül, hogy a külföldi felhasználók erről tudomást szerezhetnének! Washingtonban eddig nem álltak elő bizonyítékokkal, de most a  Vodafone kutatói érdekes felfedezést tettek a Huawei chipekkel kapcsolatban. Ezek alátámaszthatják az amerikaiak gyanúját. És természetesen megnehezíthetik Theresa May brit miniszterelnök helyzetét is.

A kínaiak természetesen mindent cáfolnak. A Huawei alapító atyja kijelentette: a világ nem lehet meg a mi chipünk nélkül! Másképp látják ezt Amerikában, ahonnan korábban Mike Pompeo külügyminisztert épp azért küldték Európába, hogy lebeszélje a NATO szövetségeseket a Huawei ötödik generációs rendszeréről. Pompeo Budapesten is járt ebben az ügyben, de nem aratott sikert: Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmét, hogy sem Németország sem pedig Franciaország nem kívánja negligálni a Huaweit! Nemrég Hszi Csinping elnök külföldi állam és kormányfők jelentős csoportját látta vendégül Pekingben. Kína első embere egyértelművé tette: kiállnak a Huawei mögött. Ha pedig valaki szakítani akar a Huawei-jel politikai okból, akkor annak az országnak számolnia kell azzal, hogy Peking ezt ellenséges lépésnek tekinti, melynek azután kínos következményei lehetnek…

Bréking nyúz, február 21. – Tudósítás a másik valóságból

0

Migránsok lepték el a kormánysajtót, szinte mindenhol több cikkben is foglalkoznak velük. A Magyar Idők „migránsszótárról” ír, az Origo a menekültpolitikája miatt rengeteget bírált Ausztráliát látná Magyarország partnerének, miközben a portál főszerkesztője nem saját lapjának, hanem a 888-nak írt. A Ripost pedig örömujjogva számol be a fizetésekről.

Az Origo új partnert talált Magyarországnak: Ausztráliát

„Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt vasárnapi évértékelőjében, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelmünkben nem vagyunk egyedül, és közösen fogunk harcolni, hogy Soros Brüsszelben és az ENSZ-ben bemutatott tervét megfékezzük. Ennek érdekében hazánk nemzetközi szövetségeseket keres. Most az ausztrál külügyminiszter jön Magyarországra. Annak az országnak a külügyminisztere, amelyik az egyik legkeményebb és legeredményesebb harcot folytatja a migrációval szemben. (…)

Francois Crépeau, a migránsok emberi jogaival foglalkozó ENSZ-jelentéstevője még 2016 novemberében elítélte Ausztrália bevándorláspolitikáját, embertelennek nevezve.

Crépeau felkereste a naurui és pápua új-guineai menekülttáborokat is, utána Canberrát azzal vádolta meg, hogy fogva tartja a migránsokat, ami ellentétes a nemzetközi joggal.

Arról természetesen nem beszélt, hogy a táborokban milyen veszély is fenyegeti a menekülteket. Nyilvánvalóan semmilyen.

Láthatjuk tehát, hogy a bevándorláspárti politikusoknak a legkisebb mértékben sem tetszik, ha egy állam megvédi a saját határait. (…)

Canberrát az elmúlt két évben továbbá azzal vádolták, hogy fizet az indonéziai embercsempészeknek azért, hogy visszavigyék a migránsokat a származási helyükre.”

Közben az Origo főszerkesztője megint inkább a 888-ra írt

„Az LR-nek van egy egészen kóros része is. Néhány LR-képviselő úgy gondolta, hogy unalmas lenne még öt évet ellenzékben lehúzni. Jó, jó, ezzel minden hagyományukat, eszményüket elárulják, de kormányközelben lesznek. Így megalakították a konstruktív ellenzéki csoportot: van, aki a kormány tagja, és van, aki egyszerűen csak megszavazza a fontosabb törvényeket.

A bukott szocialista gazdasági miniszterből magát centristává átoperáló Emmanuel Macront elnökké választották, és bár rekordnépszerűtlen, a jobboldalnak kétségtelenül ártott a konstruktív LR-csoport. Ilyen árulás nyilvánvalóan demoralizál egy politikai közösséget.

Macron semmire nem kötelező gesztusokat tesz az áljobboldal felé. A valódi jobboldal ellen harcol, a lényeges kérdésekben persze nem enged, ilyen a migráció ügye is. Vagy a börtönök.”

Migránsszótárat talált a Magyar Idők!

„Különleges szótárral segíti az Európába tartó migránsokat egy Soros György támogatását élvező szervezet. Az úgynevezett Refugee Phrasebook arab és fárszi kifejezések folyamatosan bővülő gyűjteménye a hozzájuk tartozó fordításokkal angol, német, magyar, valamint több balkáni nyelven. (…)

A kifejezéseket témakörönként gyűjtötték össze. Az egyik ilyen az egészségügy, több mint száz olyan fordulattal, mint a megerőszakoltak, hüvelyi gombafertőzés, bipoláris vagyok, öngyilkos gondolataim vannak vagy az, hogy utoljára két napja éltem nemi életet.”

A Pesti Srácok ellátogatott egy beszélgetésre Csillag Istvánnal

„Az egykori SZDSZ-es Csillag István éppen akkor volt gazdasági és autópálya-miniszter, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök eleresztette híressé vált mondatát: „Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.” Okkal feltételeztük tehát, hogy okosakat fog mondani gazdaságügyi kérdésekben a Budai Liberális Klubban, és a baloldali szakértő valóban akkorát alakított, hogy csak azt sajnáltuk, ennyire kevesen hallották az előadását. Az „igen, de” típusú érvelése legalább annyi rokon vonást mutat Tamás Gáspár Miklóséval, mint az 1994-es SZDSZ az MSZP-vel. Csillag sikeresnek, mégis rossznak tartja a kormány gazdaságpolitikáját, és szorgalmasan felmondta a szélsőliberális gazdaságpolitika gyakorlatban megbukott lózungjait. Dicséretére váljék viszont, hogy nem is tagadta, sokkal fontosabbnak tartja a nemzetközi nagyvállalatok profitmaximalizálását, mint a magyar dolgozók tisztességes bérezését.”

Valósággal ujjong a Ripost a fizetések miatt

„Még sosem volt példa egy év alatt ek­kora bér­eme­lésre – mond­ják az elem­zők a ta­va­lyi évről. És a fi­ze­té­sek idén to­vább nőnek! (…)

Jó hír, hogy a bérek sokkal gyorsabban nőnek, mint ahogy romlik a pénzünk: az inflációt is figyelembe véve 10,3 százalékos a reálbér-növekedés! (…)

A béremelések idén tovább folytatódnak, erre számít a kormány és az elemzők is, akik a nettó bérek további 8-10 százalékos emelkedését várják – vagyis idén még egy havi fizetéssel több pénz marad a zsebünkben…”

Fucsovics bravúrja Melbourne-ben

0

Fucsovics Márton óriási meglepetésre négy szettben legyőzte a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyt, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójába.

A világranglistán 80. magyar játékos – aki életében először főtáblás Melbourne-ben – csütörtökön 2 óra 45 perc alatt verte az ATP-rangsorban 13. ellenfelét. Ezzel Kuhárszky Zoltán 1983-as menetelése óta ő az első magyar, aki bejutott az év első Grand Slam-tornáján a 32 közé.

A 25 éves Fucsovics a harmadik körben az argentin Nicolas Kickerrel (93.) találkozik.

Fucsovics Márton-Sam Querrey (amerikai, 13.) 6:4, 7:6 (8-6), 4:6, 6:2

Világszerte gondot okoz a szélsőséges időjárás

0

Ausztráliában az iszonyatős hőség miatt kialakuló bozóttüzek, Észak-Amerikában a hóviharok okoznak problémát, és Magyarországon is szokatlan dolgokat művel az időjárás: vasárnap megdőlt a nappali országos melegrekord.

Épületeket pusztítottak el és embereket sodortak veszélybe a bozóttüzek szombaton Ausztráliában, amelynek három államát sújtja a több mint 40 Celsius-fokos hőhullám. Melbourne-ben futótüzek lobbantottak lángra néhány külvárosi építményt, és Victoria állam egy másik részén pedig a hőség egy 10 kilométeres szakaszon megolvasztotta az autópályát.

Tűzoltók a Melbourne Carrum Downs nevû külvárosában pusztító bozóttûz helyszínén 2018. január 6-án. Victoria állam különbözõ részein mintegy 400 ház áramellátása szakadt meg, és ötven tûzesetet jelentettek, ezeket a tûzoltóknak sikerült megfékezniük. (MTI/EPA/James Ross)

Közben az Egyesült Államokban a száz éve nem látott hideghullám okoz problémákat. Vasárnapra már húsz halálos áldozata volt a sarkvidéki hidegnek: az USA északkeleti partvidékén a légi közlekedés időlegesen megbénult, és továbbra is ítéletidőre kell számítani, ami mintegy 100 millió embert érint.

Szombaton New Hampshire-ben mínusz 40 Celsius-fokot is mértek.

Jeges szélviharok sújtják Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania és Maryland államokat.

Boston látképe január 6-án. Az Egyesült Államokban utoljára egy évszázada tapasztalt hideghullám fõként az ország középnyugati részét és a keleti partvidéket sújtja, és súlyos fennakadásokat okoz a közúti és légi közlekedésben. (MTI/EPA/John Cetrino)

Indiában és Kínában is szokatlanul hideg van: Uttar Prades indiai szövetségi tagállamban, ahol mintegy 200 millió ember él, a minimumhőmérséklet 6-7 Celsius fok közé süllyedt péntekre, ami fele az ilyenkor megszokottnak. A meteorológusok további lehűlést jeleznek előre, ami azért veszélyes, mert a fűtés sem megoldott a térségben, Kínában pedig már több halálos áldozata is van a havazásnak.

Spanyolországban több ezer, a karácsonyi szabadságok után útrakelő ember rekedt a kocsijában vasárnap hajnalra a havazás miatt. A legrosszabb helyzet az AP6-os országút Madrid és Segovia közötti szakaszán alakult ki, ahol százak kényszerültek arra, hogy járművükben töltsék az egész éjszakát. A spanyol hadsereg vészhelyzeti alakulata (UME) 250 katonát küldött az autósok kiszabadítására.

Járművek vesztegelnek a hóesésben az AP6-os autópályán, a közép-spanyolországi San Rafael közelében 2018. január 7-én. (MTI/EPA/Delfin Garcia)

Magyarországon január 7-én eddig 17,6 Celsius-fok volt a legmagasabb maximum hőmérsékleti érték, amelyet 2001-ben Kiskunhalason mértek. Most ennél 1 tized fokkal melegebb volt Mohácson, így

az új január 7-ei melegrekord 17,7 fok lett

– közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Ráadásul vasárnapra virradóra 10 foknál magasabb hőmérsékletet is mértek, így ismét megdőlt az országos napi hajnali melegrekord is. Eddig ezen a napon 9,9 Celsius-fok volt a legenyhébb hőmérsékletet, amelyet Pápán mértek 1994-ben. Most viszont Dunaújvárosban csak 10,2 fokig hűlt le a levegő, így ez lett az új január 7-ei legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. Szombaton is megdőlt a hajnali és a nappali melegrekord is, az ország több pontján 17 foknál melegebb volt.

A következő napokban még marad a szokatlanul enyhe idő, azután viszont fokozatos lehűlés várható, a hétvégén hó is lehet.

Az ausztrálok többsége támogatja a melegházasságot

0

Az ausztrálok közel kétharmada támogatja a melegek közötti házasságok legalizálását – derült ki az ausztráliai statisztikai hivatal szerdán közzétett felméréséből.

A közvélemény-kutatásban a választásra jogosult ausztrálok több mint háromnegyede, 79,5 százaléka vett részt.

A 12,7 millió ember megkérdezésével készült felmérés eredménye nem ró jogi kötelezettséget a kormányra,

ám a kabinet ígéretet tett arra, hogy ha a szavazók támogatják az azonos neműek házasságát, beterjeszt egy erről szóló törvénytervezetet a parlament elé.

Malcom Turnbull ausztrál miniszterelnök közölte: az eredmény tudatában a kormány még karácsony előtt megpróbálja elfogadtatni a melegházasság legalizálását.

A felmérésen részt vett ausztrálok 61,6 százaléka támogatta az azonos neműek egybekelését, míg 38,4 százalékuk ellenezte azt.

Pénzt kapnak a menekültek, ha hazamennek meghalni

0

25 ezer ausztrál dollárt ígér Ausztrália kormánya minden egyes rohingyának, ha visszatér Mianmarba, ahonnan korábban elmenekült.

Ez szép pénz : 16770 euró, valóságos vagyon egy migránsnak, aki a Manus szigeten egy menekült táborban él. Ez a sziget Papua-Új Guineahoz tartozik, de Ausztrália tart itt fenn menekült tábort azoknak a migránsoknak, akiket nem akar befogadni.

Malcolm Turnbull konzervatív kormányzata egyáltalán nem kíván migránsokat befogadni.

Sőt a menekült táborokat is szeretné minél előbb kiüríteni. A rohingya kisebbség tagjai Mianmarból, az egykori Burmából menekültek ide. Ausztráliával összeköti őket a közös brit gyarmati múlt. A muzulmán rohingya kisebbséget ugyanis az angolok telepítették le a buddhista többségű Mianmarban, ahol sohasem kedvelték őket igazán. A diktatúra idején még az állampolgárságot is megvonták a több mint egymilliós rohingya kisebbségtől.

Augusztusban pedig megkezdődött a szisztematikus üldözés: a hadsereg tűzzel és vassal pusztítja a rohingya falvakat Mianmarban.

Több mint félmillió rohingya a szomszédos Bangladesbe menekült, sokan érkeztek Thaiföldre és Malajziába is. Néhányan még az ausztrál menekült táborba is eljutottak.

Mi lesz ezután ?Az ENSZ főtitkára ma beszél a közgyűlés előtt a tarthatlan helyzetről. Aung San Suu Kyi asszony Mianmar névleges vezetője nem ment el a közgyűlésre, mert fél a bírálattól. Korábban ugyanis Nobel békedíjat kapott, mert bátran szembeszállt a katonai diktatúrával. Most azt ígéri a rohingya kisebbség tagjainak: vissza jöhetnek Mianmarba!

Csakhogy a szép szavak és a hadsereg brutális fellépése nincsenek épp szinkronban. Így nagy kérdés, hogy az ausztrál menekült táborban vegetáló rohingya migránsok közül hányan fogadják el az ausztrál kormány ajánlatát: visszatérnek-e meghalni teli zsebbel oda, ahonnan elmenekültek, Mianmarba?

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK