Kezdőlap Címkék Amszterdam

Címke: Amszterdam

Kimegy a divatból a legény és lány búcsú?

Betilthatják  a zajos brit legénybúcsúkat sok európai városban. Gent városának tanácsa mindenesetre ezt tervezi – írja a londoni Guardian arra utalva, hogy másutt is torkig vannak a részeg férfiakkal, akik rémes viselkedésükkel nemcsak a helyi polgárokat zavarják, de elriasztják a turistákat is.

20 ember 50 liter sört iszik meg miközben nyomja a pedált – ez a híres sörbicikli, amely mágnesként vonzza a brit legénybúcsúk népét a hétvégeken Gent városában. Pólójukon a felirat: Ladz boose Bonanza 23 – legények berúgnak…

A brit legények remekül szórakoznak, a város lakói és a józan turisták kevésbé.

Emiatt aztán ki akarják tiltani a zajos legénybúcsút Gent városából. Egy tanácsos szorgosan készíti elő a javaslatot mondván: a sörbicikli hozzáadott értéke Gent város gazdaságához meglehetősen korlátozott viszont egyre többen panaszkodnak, hogy zavarja őket a látvány és a fülsiketítő zene.

Sebaj – gondolhatják a legénybúcsúk szervezői: nemcsak Gent van a világon. Ha ott nem látnak szívesen, akkor irány Galway Írországban! Csakhogy ott is megelégelték a részeg és hangos brit legényeket, akik olykor az utcán hánynak. Nemcsak a fiúkkal, de a lányokkal is baj van, akik szintén nem fogják vissza magukat a lánybúcsú alkalmából. Az ír városkában oly sokan akarnak legény illetve leánybúcsút tartani, hogy a hétvégeken már nemigen tudnak vendégeket fogadni a népszerű pubokban, amelyekből elriasztják a békésen iszogató helyi polgárokat vagy turistákat. A városka legnépszerűbb kocsmája, a Tigh Neachtain közölte: ezen a hétvégén nem fogad legény- vagy lánybúcsúkat! Az indoklás az, hogy nincs hely, de valójában torkig vannak a zajos és magukból kifordult angol lányokkal és legényekkel.

Amszterdam már a turista szezon kezdetén jelezte: nem kér a brit legény és lány búcsúkból!

Ezért kár beütni a Google-ba, hogy legény búcsú Amszterdam, mert vonzó ajánlatok helyett elriasztó közlemények jelennek meg a képernyőn – írja a londoni Guardian.

Edinburgh, a skót főváros is igen népszerű a legény és lány búcsúk szervezői között, de ott is Amszterdam példáját követik: kiutálják a részeges és hangos vendégeket, akik nagy zavart keltenek és ezért viszonylag keveset fizetnek. Az olcsón berúgni kívánó angol fiatalok immár nem népszerűek a skót fővárosban sem.

A lányok, ha berúgnak, akkor egyáltalán nem fogják vissza magukat: trágár dalokat énekelnek és felfújható péniszeket hagynak maguk után a kocsmában.

Kimegy a divatból a legény és lánybúcsú?

Minden jel arra mutat, hogy igen: a fiatalok között egyre kevésbé népszerű ez a szórakozás. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 75%-a nem szívesen venne részt legény- vagy lánybúcsúban, akkor se, ha igazi jó barátja vagy barátnője invitálná erre! Miért nem?

A válaszok különböznek egymástól, de abban egységesek, hogy túl sok pénzt kell fizetni egy olyan hétvégéért, melyet azután csaknem biztosan megbán az ember.

Már csak azért is, mert az ott készült fotók könnyen felkerülhetnek a társas oldalakra, és akkor azután lehet magyarázkodni otthon vagy a baráti körben.

A helyzet azért nem reménytelen: van egy olyan város, ahol Kalasnyikov géppisztollyal lehet lövöldözni egy elhagyatott raktár épületben legény búcsú alkalmából  – mindössze 50 euróért! A Guardian nem árulja el, hogy melyik európai városról van szó, de búcsúzóul azzal a jó tanáccsal szolgál: inkább rúgjunk be otthon! Lényegesen olcsóbb és kisebb a blamázs…

Felavatták Hollandia nemzeti holokauszt emlékművét

“Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra késztet bennünket, hogy megkérdezzük: lehetett-e volna többet tenni azért, hogy megakadályozzuk a holokausztot?

„Az áldozatok nevének visszaadása”

Tudatában kell lennünk annak, hogy az antiszemitizmus még ma is létezik” – hangsúlyozta Mark Rutte miniszterelnök az emlékmű felavatásán, melyen résztvett Hollandia királya, Vilmos Sándor is. Az emlékmű minden tégláján a holland holokauszt zsidó és roma áldozatának neve szerepel, valamint születési dátumuk és életkoruk a halál idején.

A főként adományokból finanszírozott emlékmű Amszterdam belvárosában, a zsidó negyed közelében található.

Daniel Liebeskind lengyel-amerikai zsidó építész tervezte az emlékművet a holland Auschwitz bizottság felkérésére.

Miért csak most?

Hollandiában – éppúgy mint sok más országban – csak meglehetős késéssel állítottak emlékművet a holokausztnak. Ennek elsősorban belpolitikai okai voltak: a holland hatóságok is részt vettek a zsidók összegyűjtésében és vagonokba zsúfolásában.

Hasonló volt a helyzet Franciaországban, ahol csak 1995-ben avattak nemzeti holokauszt emlékművet Párizsban.

Jacques Chirac akkori köztársasági elnök beszédében kitért arra is, hogy a francia hatóságok is felelősek voltak a zsidók üldözésében.

Azt a rendőrkapitányt, aki ezt az országos kampányt irányította, évtizedekkel később egy zsidó áldozat hozzátartozója lelőtte Párizsban évtizedekkel a holokauszt után.

Ma Franciaországban él Európa legnépesebb zsidó közössége, és Hollandiában is újjászerveződött a zsidóság, amelynek üldöztetéséről Anna Frank naplója oly hiteles képet nyújtott a holokauszt idején.

Miért oly fukarok a hollandok?

A világ virág piacát is padlóra vitte a Covid-19, mert ki vesz virágot járvány idején? Amszterdam virág tőzsdéjén tonna számra dobják ki az eladhatatlan árut. A Deutsche Welle helyszíni riportjából az is kiderül: miért oly fukarok a hollandok, ha másokat kell segíteni?

Tulipánok milliói kerültek a kukákba – vásárló híján

Káosz a világ legnagyobb virágpiacán, ahol máskor nyüzsögnek a kereskedők Amszterdam külvárosában. Tavaly 5 milliárd eurós profitot produkáltak, most még a veszteség mértékét sem tudták felbecsülni.

“A virágpiac összeomlott, itt korábban több ezer kereskedő jelentkezett vásárlóként, de most egyetlenegy üzletet sem kötöttem. Régebben itt nyüzsögtek a kereskedők, de most sok virágot ki kellett dobnunk a kukákba. Nagyon rossz érzés volt” – panaszkodott egy virágkereskedő a Deutsche Welle riporterének. Elmondta, hogy a járvány előtt naponta 20 millió virágot adtak itt el. A legnagyobb vásárlók a Hollandiához közeli nyugat – európai államok polgárai voltak, de nekik most a Covid-19 járvány idején a kisebb gondjuk is nagyobb annál minthogy virágot vásároljanak. Erre már csak azért sincsen lehetőségük, mert az elzárások a minimálisra csökkentették a találkozások számát.

Miért oly fukarok a hollandok?

Mi szívesen segítünk másoknak, de jelen pillanatban nekünk is elkel a segítség – mondják a virág kereskedők a világ legnagyobb virág tőzsdéjén.

A Deutsche Welle videójában megszólalt Hollandia kormányfője is, aki a fukarok szóvivője szokott lenni az uniós csúcsokon. Mark Rutte miniszterelnök, aki általában számíthat a dánok, a svédek, az osztrákok és a finnek támogatásra az uniós pénzügyi vitákban, ugyanazt mondja mint a virág kereskedők: mi szívesen segítünk a dél-európai uniós tagállamoknak, melyeket különösen nehéz helyzetbe hozott a Covid-19 járvány, de nem feltételek nélkül! Tegyék rendbe a saját ügyeiket: a bérek és a nyugdíjak rendszerét, hogy legközelebb már saját magukon tudjanak segíteni!

Erre rádupláz egy virág kereskedő a videóban: nézze, én sem adom oda a pénztárcámat egy rászorulónak feltétel nélkül.

Mindeközben a kaotikus állapotok tovább tartanak, és még sok millió tulipán végzi a kukákban amíg helyreáll a normális kereskedés Amszterdamban a világ legnagyobb virág tőzsdéjén – állapítja meg a közszolgálati Deutsche Welle.

A vírus végez a vörös lámpás negyeddel Amszterdamban?

Ettől tartanak a szexmunkások, és ebben reménykedik sok helyi polgár – élükön Amszterdam első polgármester asszonyával. Hollandia legnagyobb városát ugyan újra megnyitották, de szinte senki sincs a vörös lámpás negyedben, ahol korábban nyüzsögtek a turisták a világ minden tájáról – írja a Der Spiegel.

“Mintha valaki megnyomta volna a stop gombot az egész világon ” – panaszkodik Charlotte, aki a koronavírus válság előtt csoportokat kalauzolt a vörös lámpás negyedben. Az 56 éves nő korábban ápolónő volt, majd szexmunkás lett. Most csoportokat vezetne, ha lennének ilyenek…

“Üzletasszonyok vagyunk”

Ezt mondja egy 35 éves szexmunkás, aki aggódik a jövő miatt. “Évszázadok óta fennáll a vörös lámpás negyed. A tömegturizmus csak pár éve tart. Ha megszűnik a tömegturizmus, annak nem kellene a prostitúció végét is jelenteni Amszterdam belvárosában!” A szexmunkások közül sokan felélték a tartalékaikat, és a nyitás után azt remélték: újra kezdődik a régi világ. Egyelőre csalódniuk kellett…

“Isten áldása ez a vírus”

Így vélekednek Amszterdamban azok a polgárok, akik naponta együtt éltek a részeg turista csoportokkal. Különösen a legénybúcsúra érkezett csapatok viselkedtek szörnyen: vécének használták az utcákat. Ordítozásuk pedig akkor is zavarta a nyugalmat, ha a polgárok bezárkóztak a lakásukba.

A polgármester asszony tervei

Femke Halsema, aki Amszterdam első női polgármestere, korábban küzdött azért, hogy a prostitúciót legális foglalkozásnak ismerjék el. Ezért a legális szexmunkások számíthattak állami és önkormányzati támogatására az elzárás idején. A nyitás viszont a polgármester asszony számára nem jelenti a régi viszonyok visszaállítását. Többféle elképzelést vázolt fel a vörös lámpás negyed jövőjével kapcsolatban. A szexmunkások egyiknek sem örülnek igazán, mert költözködniük kellene egy új helyre, amely távolról sem rendelkezne oly vonzerővel mint a vörös lámpás negyed. Július egytől mindenesetre az Airbnb-t betiltották. A polgármester asszony valamiféle új Erosz központot ajánl Amszterdam egy másik pontján.  Ott egy helyen találnák meg a turisták a prostitúciót, a kábítószert és az alkoholt. Mindezt távol a tisztes polgároktól. Egyelőre Amszterdamnak egyetlen kerülete sem jelentkezett, hogy nála rendezzék be az új vörös lámpás negyedet.

Mi lesz a régivel? A polgármester-asszony megszüntetné azt, hogy a lányok az ablakokból kínálgassák fel magukat. Sőt az egész prostitúciót megszüntetné a vörös lámpás negyedben, amely valamiféle múzeummá alakulna át. “Azt szeretnénk, hogy a jövőben a turisták ne a prostitúció, a kábszer és az alkohol miatt jöjjenek hanem a városunk gazdag kulturális öröksége vonzza őket” – jelentette ki Amszterdam első polgármester asszonya.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK