Kezdőlap Címkék Amszterdam

Címke: Amszterdam

Felavatták Hollandia nemzeti holokauszt emlékművét

“Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra késztet bennünket, hogy megkérdezzük: lehetett-e volna többet tenni azért, hogy megakadályozzuk a holokausztot?

„Az áldozatok nevének visszaadása”

Tudatában kell lennünk annak, hogy az antiszemitizmus még ma is létezik” – hangsúlyozta Mark Rutte miniszterelnök az emlékmű felavatásán, melyen résztvett Hollandia királya, Vilmos Sándor is. Az emlékmű minden tégláján a holland holokauszt zsidó és roma áldozatának neve szerepel, valamint születési dátumuk és életkoruk a halál idején.

A főként adományokból finanszírozott emlékmű Amszterdam belvárosában, a zsidó negyed közelében található.

Daniel Liebeskind lengyel-amerikai zsidó építész tervezte az emlékművet a holland Auschwitz bizottság felkérésére.

Miért csak most?

Hollandiában – éppúgy mint sok más országban – csak meglehetős késéssel állítottak emlékművet a holokausztnak. Ennek elsősorban belpolitikai okai voltak: a holland hatóságok is részt vettek a zsidók összegyűjtésében és vagonokba zsúfolásában.

Hasonló volt a helyzet Franciaországban, ahol csak 1995-ben avattak nemzeti holokauszt emlékművet Párizsban.

Jacques Chirac akkori köztársasági elnök beszédében kitért arra is, hogy a francia hatóságok is felelősek voltak a zsidók üldözésében.

Azt a rendőrkapitányt, aki ezt az országos kampányt irányította, évtizedekkel később egy zsidó áldozat hozzátartozója lelőtte Párizsban évtizedekkel a holokauszt után.

Ma Franciaországban él Európa legnépesebb zsidó közössége, és Hollandiában is újjászerveződött a zsidóság, amelynek üldöztetéséről Anna Frank naplója oly hiteles képet nyújtott a holokauszt idején.

Miért oly fukarok a hollandok?

A világ virág piacát is padlóra vitte a Covid-19, mert ki vesz virágot járvány idején? Amszterdam virág tőzsdéjén tonna számra dobják ki az eladhatatlan árut. A Deutsche Welle helyszíni riportjából az is kiderül: miért oly fukarok a hollandok, ha másokat kell segíteni?

Tulipánok milliói kerültek a kukákba – vásárló híján

Káosz a világ legnagyobb virágpiacán, ahol máskor nyüzsögnek a kereskedők Amszterdam külvárosában. Tavaly 5 milliárd eurós profitot produkáltak, most még a veszteség mértékét sem tudták felbecsülni.

“A virágpiac összeomlott, itt korábban több ezer kereskedő jelentkezett vásárlóként, de most egyetlenegy üzletet sem kötöttem. Régebben itt nyüzsögtek a kereskedők, de most sok virágot ki kellett dobnunk a kukákba. Nagyon rossz érzés volt” – panaszkodott egy virágkereskedő a Deutsche Welle riporterének. Elmondta, hogy a járvány előtt naponta 20 millió virágot adtak itt el. A legnagyobb vásárlók a Hollandiához közeli nyugat – európai államok polgárai voltak, de nekik most a Covid-19 járvány idején a kisebb gondjuk is nagyobb annál minthogy virágot vásároljanak. Erre már csak azért sincsen lehetőségük, mert az elzárások a minimálisra csökkentették a találkozások számát.

Miért oly fukarok a hollandok?

Mi szívesen segítünk másoknak, de jelen pillanatban nekünk is elkel a segítség – mondják a virág kereskedők a világ legnagyobb virág tőzsdéjén.

A Deutsche Welle videójában megszólalt Hollandia kormányfője is, aki a fukarok szóvivője szokott lenni az uniós csúcsokon. Mark Rutte miniszterelnök, aki általában számíthat a dánok, a svédek, az osztrákok és a finnek támogatásra az uniós pénzügyi vitákban, ugyanazt mondja mint a virág kereskedők: mi szívesen segítünk a dél-európai uniós tagállamoknak, melyeket különösen nehéz helyzetbe hozott a Covid-19 járvány, de nem feltételek nélkül! Tegyék rendbe a saját ügyeiket: a bérek és a nyugdíjak rendszerét, hogy legközelebb már saját magukon tudjanak segíteni!

Erre rádupláz egy virág kereskedő a videóban: nézze, én sem adom oda a pénztárcámat egy rászorulónak feltétel nélkül.

Mindeközben a kaotikus állapotok tovább tartanak, és még sok millió tulipán végzi a kukákban amíg helyreáll a normális kereskedés Amszterdamban a világ legnagyobb virág tőzsdéjén – állapítja meg a közszolgálati Deutsche Welle.

A vírus végez a vörös lámpás negyeddel Amszterdamban?

Ettől tartanak a szexmunkások, és ebben reménykedik sok helyi polgár – élükön Amszterdam első polgármester asszonyával. Hollandia legnagyobb városát ugyan újra megnyitották, de szinte senki sincs a vörös lámpás negyedben, ahol korábban nyüzsögtek a turisták a világ minden tájáról – írja a Der Spiegel.

“Mintha valaki megnyomta volna a stop gombot az egész világon ” – panaszkodik Charlotte, aki a koronavírus válság előtt csoportokat kalauzolt a vörös lámpás negyedben. Az 56 éves nő korábban ápolónő volt, majd szexmunkás lett. Most csoportokat vezetne, ha lennének ilyenek…

“Üzletasszonyok vagyunk”

Ezt mondja egy 35 éves szexmunkás, aki aggódik a jövő miatt. “Évszázadok óta fennáll a vörös lámpás negyed. A tömegturizmus csak pár éve tart. Ha megszűnik a tömegturizmus, annak nem kellene a prostitúció végét is jelenteni Amszterdam belvárosában!” A szexmunkások közül sokan felélték a tartalékaikat, és a nyitás után azt remélték: újra kezdődik a régi világ. Egyelőre csalódniuk kellett…

“Isten áldása ez a vírus”

Így vélekednek Amszterdamban azok a polgárok, akik naponta együtt éltek a részeg turista csoportokkal. Különösen a legénybúcsúra érkezett csapatok viselkedtek szörnyen: vécének használták az utcákat. Ordítozásuk pedig akkor is zavarta a nyugalmat, ha a polgárok bezárkóztak a lakásukba.

A polgármester asszony tervei

Femke Halsema, aki Amszterdam első női polgármestere, korábban küzdött azért, hogy a prostitúciót legális foglalkozásnak ismerjék el. Ezért a legális szexmunkások számíthattak állami és önkormányzati támogatására az elzárás idején. A nyitás viszont a polgármester asszony számára nem jelenti a régi viszonyok visszaállítását. Többféle elképzelést vázolt fel a vörös lámpás negyed jövőjével kapcsolatban. A szexmunkások egyiknek sem örülnek igazán, mert költözködniük kellene egy új helyre, amely távolról sem rendelkezne oly vonzerővel mint a vörös lámpás negyed. Július egytől mindenesetre az Airbnb-t betiltották. A polgármester asszony valamiféle új Erosz központot ajánl Amszterdam egy másik pontján.  Ott egy helyen találnák meg a turisták a prostitúciót, a kábítószert és az alkoholt. Mindezt távol a tisztes polgároktól. Egyelőre Amszterdamnak egyetlen kerülete sem jelentkezett, hogy nála rendezzék be az új vörös lámpás negyedet.

Mi lesz a régivel? A polgármester-asszony megszüntetné azt, hogy a lányok az ablakokból kínálgassák fel magukat. Sőt az egész prostitúciót megszüntetné a vörös lámpás negyedben, amely valamiféle múzeummá alakulna át. “Azt szeretnénk, hogy a jövőben a turisták ne a prostitúció, a kábszer és az alkohol miatt jöjjenek hanem a városunk gazdag kulturális öröksége vonzza őket” – jelentette ki Amszterdam első polgármester asszonya.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK