Kezdőlap Címkék Alipay

Címke: Alipay

Külföldi hatalommal való együttműködés a vád az ellenzéki sajtómágnás ellen

Akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat Hongkong legnagyobb sajtó birodalmának feje, Jimmy Lai, akinek lapjai kiálltak a tüntető diákok mellett. Pekingben olyan szigorú nemzetbiztonsági törvényt hoztak, amely drasztikusan korlátozza az ellenzék mozgásterét Hongkongban.

Amikor több százezer diák tüntetett Hongkongban az ellen, hogy Pekingből mind jobban beavatkoznak Hongkong belső ügyeibe, akkor Jimmy Lai lapjai – elsősorban a legnépszerűbb újság, az Apple Daily – bőségesen beszámoltak erről, és támogatták a diák mozgalmat. Emiatt többször is őrizetbe vették a hatóságok a sajtómágnást, de korábban elengedték. Nemrég azonban újra lecsukták. A bíróság kedden dönt arról, hogy feltételesen szabadlábra helyezik-e óvadék ellenében? Közben azonban a nemzetbiztonsági törvény értelmében a legsúlyosabb váddal illették: együttműködés külföldi hatalmakkal! Ebben az esetben a kiszabható büntetés maximuma az életfogytiglan.

Hongkongban már ítéltek el ellenzéki diák vezéreket, de ők csak néhány hónapos börtönbüntetést kaptak, mert a nemzetbiztonsági törvényt épp a nagy tüntetésekre hivatkozva hozták meg Pekingben. Ezért visszamenőleges hatállyal azt nem lehetett alkalmazni.

Jack Ma szerepe

Hongkong korábbi legnépszerűbb lapja, a South China Morning Post Kína leggazdagabb emberének kezébe került. Az újság most sorozatot közöl a diáklázadásokról, megjegyezve, hogy a Covid járványra és a nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva sikerült ugyan elfojtani a lázadást, de a problémák megmaradtak Hongkongban.

Jack Ma, az Alibaba alapító atyja, azt tervezi, hogy a hongkongi és a sanghaji tőzsdét felfejleszti olyannyira, hogy vetélytársa lehessen a Wall Streetnek New Yorkban. Ennek lett volna első látványos akciója az Alipay óriási részvénykibocsátása Hongkongban és Sanghajban, de Pekingben közbeléptek, és ezt megakadályozták. Jack Ma ugyan tagja a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista pártnak, és jó személyes kapcsolatot ápol Hszi Csinping elnökkel, de az Alipay olyan óriási információs rendszert épített ki a hitelpiacon, amely már veszélyezteti Peking hatalmi monopóliumát. Márpedig ehhez ragaszkodik a kommunista párt, amely teljhatalmat kíván gyakorolni immár Hongkongban is.

Egy ország két rendszer

1997-ben ért véget a brit uralom Hongkongban. Ezt követően Kína része lett, de azzal a kikötéssel, hogy még 50 évig fenntarthatja a brit jogrendet. Ez még nem járt le, ezért Nagy Britannia és az USA az egyezmény megsértésének tekinti Peking nyomulását Hongkongban. Szankciókat is alkalmaznak Pekinggel szemben, de ott ezeket az amerikai-kínai kereskedelmi háború részének tekintik. Most pedig Jo Bidentől várják, hogy mit lép majd e téren, mert ettől függ Hongkong jövője is.

Kína leggazdagabb embere pácban

Leállították a világ idei legnagyobb részvény-kibocsátását Sanghajban. Behívatták Jack Mát a pénzügyminisztériumba Pekingben – tudatta a Global Times, mert komoly kifogások merültek fel az Ant tevékenységével kapcsolatban.

A 34 milliárd dolláros részvénykibocsátás Hongkongban és Sanghajban a második nagy dobás lett volna, melyet Jack Ma végrehajt. 2014-ben a New York-i tőzsdén az Alibaba volt az év rekordere. Az internetes kereskedő cég azóta is szárnyal, ezért is alapította meg az Alipay-t, mely a fizetési módot forradalmasította Kínában. Az Ant szinte monopolizálta az internetes fizetést. A vetélytársakat, a kínai bankokat Jack Ma nevetség tárgyává tette mondván, hogy elavult módszereik a „zálogházakra emlékeztetnek!”

A konkurencia értette a finom célzást és feljelentette Kína leggazdagabb emberét Pekingben.

Az utolsó percben leállított részvénykibocsátás drámai következményekkel járt : 8,1%-al esett az Alibaba részvények értéke a New Yorki tőzsdén. Szerdán Hongkongban 9,6%-al értek kevesebbet az Alibaba részvényei (Jack Ma anyavállalata körülbelül az egyharmadát birtokolja az Ant részvényeinek).

Jack Ma állítólag 17 milliárd dollárral érdekelt az Ant-ben.

A részvény árfolyam csökkenése 76 milliárd dollárral csökkentette az Alibaba értékét miközben az Ant a tervezett részvény kibocsátással 34 milliárd dolláros bevételre számított.

Az Ant értékét pár nappal ezelőtt 313 milliárd dollárban határozták meg. A cég részvényeinek 11%-át akarta piacra dobni Hongkongban és Sanghajban.

Jack Ma ennek kapcsán azt mondta, hogy „még három éve sem mertünk ebben reménykedni, de már nem New Yorkban hanem Sanghajban és Hongkongban szerezhetünk ennyi pénzt.”

Miért idegesek Pekingben?

A BBC tudósítója szerint azért, mert Jack Ma kijelentette: a hitelnyújtási alapja az információ kell , hogy legyen nem pedig a jelzálog! A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Ant-nek óriási adatbázisa van a kínaiak anyagi helyzetéről, de ezt nem köteles megosztani a hatóságokkal csakis akkor, ha azok ezt indokoltan kérik. Pekingben szeretnének jobban belelátni az Ant adatbázisába, mert a kínai gazdaság egy hatalmas hitel piramis, melynek konszolidálását többször megígérték , de elhalasztották.

Elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt, melynek sorsa főként az USA elnökválasztás kimenetelétől függ …

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK