Kezdőlap Címkék Aláírás

Címke: aláírás

Veszélyes keleti hitelek

Hatalmas kő esett le mindenki szívéről, miután Magyarország az utolsó uniós tagállamként, az utolsó pillanatban, de végül aláírhatta azokat a megállapodásokat, amelyek biztosíthatják a következő években az uniós támogatások felhasználhatóságát.

Dicséret illeti Navracsics Tibort és azokat a kormányzati szakembereket, akik végig tárgyalták a sikeres megállapodást. Ugyanakkor Navracsics miniszter és kollégáinak – akiket a sajtóvideóban cirkuszi kötéltáncoshoz hasonlított – munkáját a „főbohóc” Orbán Viktor akarva vagy akaratlanul, de mindvégig érdemben akadályozta. A szociáldemokrata képviselő hangsúlyozta: az egyeztetések idején olyan EU-ellenes politikai kommunikáció, illetve Putyin-párti vétózás jellemezte a Fidesz-kormány hozzáállását, amely szinte ellehetetlenítette a tárgyalások nyugodt, szakmai mederben tartását.

Jó hír, hogy Magyarország végül nem veszített el uniós forrást, azok kifizetését ezzel együtt komoly feltételekhez kötötték.

Rossz hír ugyanakkor, hogy ha az Orbán-kormány nem tér vissza a jogállamisághoz, az európai értékekhez és benne a magyar emberek érdekeinek védelmében meghozott európai szabályokhoz, akkor ezek a források befagyva maradnak.

„Csodálkoztam is, hogy tegnap a kormány tagjai örömmel jelentették be a közösségi oldalaikon, hogy Magyarország elérte a céljait. Nem pontosan értem, hogy melyik Magyarországról beszélnek. Mert mi, akik aggódunk a magyar demokráciáért, akik felháborodva figyeljük és kritizáljuk a kormány pénzherdálását és oligarcháinak uniós és hazai forrásokból történő kitömését, valamint a rendszerszintű állami korrupciót,

mi valóban elértük a célunkat: forrásokat nem veszítve, de az orbáni autokratikus rendszerből visszalépve kell folytatódjon Magyarország történelme”

– fogalmazott Ujhelyi István.

Az elmúlt hónapokban Orbán Viktor legszűkebb környezete a Perzsa-öböl egyes gazdag államai mellett közép-ázsiai diktatúrák oligarcháit és vezetőit, illetve Kína állami vezetését is felkereste, hogy amennyiben nem sikerül az Európai Unióval megegyezni, akkor jelentős mennyiségű hitelt akarnak felvenni tőlük a rezsim további finanszírozásához. Ezek a hitel-lehetőségeket kifejezetten drágák, valamint a nemzeti vagyonelemek kényszerű kiárusításával járó és ezért hosszútávú stratégiai érdekből csakis zsákutcának tekinthető megoldások.

„Olyan partnerek felé mozdult a kormány, akikről nem gondolhatjuk, hogy

pusztán szolidaritásból, a magyar nemzet megsegítése érdekében adnának komoly forrásokat,

hanem sokkal inkább geostratégiai vagy egyszerűen – és ebből a szempontból még logikusnak is mondható – anyagi haszon céljából.”

Magyarország ápoljon érdemi kapcsolatokat többek között a keleti világgal is, az azonban, hogy a magyar kormány olyan helyekről vegyen fel drága hitelt, amelyek bár nem kérnek jogállami garanciákat cserébe, de tudhatóan generációkra eladósítják a Magyarországot.

„Nem lehet tehát érdemi alternatívája az ország finanszírozása kapcsán az uniós forrásoknak. Ezt kockáztatja Orbán Viktor, ha a mostani megállapodásnak megfelelően nem hajtja végre az elvárt reformokat”

– tette hozzá az EP-képviselő. Ha elmaradnak a változtatások és befagyva maradnak a források, az történelmi katasztrófához vezethet.

Orbán hisztizett volna a leghangosabban, ha kihagyják a közös uniós vakcinabeszerzésből

A miniszterelnök a mai reggelt már megint egy ordas nagy hazugsággal kezdte. A propagandarádióban azt mondta, az EU hibázott, amikor nem engedte, hogy a tagországok saját maguk szerezzék be az oltóanyagot. A valóság ezzel szemben az, hogy minden szerződést minden tagállam aláírt. Az uniós országok együtt döntöttek a közös beszerzésről, amire Orbán is igent mondott – reagált Dobrev Klára a ma reggeli Orbán interjúra.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán már sokadjára próbálja hülyének nézni az embereket.

Kormányzóképtelensége már olyan méreteket ölt, hogy a magyarországi zűrzavart semmilyen szinten nem tudja kontrollálni, ezért inkább hazudik. Az Unióban Orbán hisztizett volna a leghangosabban, ha kihagyják a közös vakcinabeszerzésből. Nem is történt ilyen.

Orbán ott volt a döntésnél, mindenre igent mondott, minden egyes szerződést aláírt.

Ezért minimum szánalmas, hogy most ilyen átlátszó hazugsággal próbálja eltolni magától a felelősséget. Emlékeztetnénk a miniszterelnököt, hogy az Európai Unióban nem diktátumokkal, hanem közös megegyezéssel születnek a döntések.

A nap kérdése – Aláírásgyűjtés

0

Egymillió aláírást akar összegyűjteni Hadházy Ákos annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint hány aláírás kell ahhoz, hogy Orbán Viktor kormánya a csatlakozás mellett döntsön?
×

Kizárják a pártból az LMP-st, akinek a Fidesz gyűjtött aláírásokat

0

Amint azt egy rövid hírben már jeleztük, a zuglói LMP-s jelölt, Barta János elismerte, hogy a Fidesz gyűjtött és adott számára aláírásokat.

Az LMP közleményben reagált a párt számára kínos ügyre. Mint írják, „a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni.

Mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége a mai napon felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének.”

Két helyen írt alá, 13 pártnál szerepel az aláírása

Kovács István, az Együtt mezőhegyesi tagja két pártnak adott ajánlást a Békés megyei, Orosháza központú választókerületben. Ehhez képest a Választási Bizottságtól kikért adatokból kiderült, hogy a két párt ajánlásán kívül további 11 párt ívein szerepel a neve.

Kovács István a NAIH-hoz fordul személyes adataival való visszaélés miatt, a párt feljelentést tesz választási csalás miatt, illetve az adatvédelmi hatósághoz fordul.

Nem ez az egyetlen eset: a 24.hu értesülései szerint csalás, sőt csalássorozat történhetett a Pest megyei 10-es, monori egyéni választókerületben. A helyi jegyző elmondása szerint több kis párt adott le olyan ajánlóívet, amin több már nem élő választópolgár neve és aláírása is szerepelt.

Ilyen és ehhez hasonló visszaélések a korábbi választások során is előfordultak, ám úgy tűnik, hogy 2018-ban a korábbiaknál is nagyobb a késztetés a csalásra. Hogy enne politikai, vagy „csupán” anyagi okai vannak, azt egyelőre nem tudni, tény viszont, hogy a választáson induló pártok száma minden korábbit meghaladja és várhatóan 100 fölött lesz.

A Momentumnak adott igazat a választási bizottság

1

A Momentum országgyűlési képviselő-jelöltjét, Kovács Józsefet december 14-én szólították fel Putnokon a közterület-fenntartók, hogy fejezze be aláírásgyűjtési tevékenységét, hiszen erre nincs engedélye.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata alapján törvénysértő volt a putnoki önkormányzati rendészet intézkedése, melyben az aláírásgyűjtést közterület-foglalási engedély meglétéhez kötötte.

A Momentum nehezményezi, hogy bár nem sértették meg a törvényt és teljesen szabályosan jártak el, mégis

össze kellett pakolni a pultot és elhagyni a területet.

Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy az önkormányzati rendelet előírja, hogy közterület-foglalási engedély kell a pultozáshoz. A Momentum szerint azonban ez nem igaz, a rendeletnek ez a szabálya a népszavazásokról szóló törvénybe ütközik, ahogyan azt az NVB határozata is kimondta.

A határozat eltiltotta a Putnoki önkormányzatot a hasonló jogsértésektől.

Kilenc ellenzéki párt gyűjti az aláírásokat a 3-as metró akadálymentesítéséért

Kilenc ellenzéki párt összefogott és közösen gyűjti az aláírásokat azért, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről – közölte az MSZP fővárosi képviselője Budapesten sajtótájékoztatón.

Horváth Csaba, aki november közepén kezdeményezett népszavazást a metró akadálymentesítéséről, elmondta, 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük. Az aláírásgyűjtés a jogorvoslati határidők lejárta után várhatóan január 3-án indulhat és február 3-ig tarthat – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a 3-as metró teljes akadálymentesítése 20 milliárd forintba kerülne, ekkora összeget fizetnek be a budapestiek adó formájában naponta az államkasszába.

Mit akar Gyurcsány az aláírásgyűjtéssel?

„Jól kiszámíthatóan engem most hazaárulózni fog a Fidesz, de nem ijedek meg ettől”.

Ezt mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában annak kapcsán, hogy a Demokratikus Koalíció bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezdtek arról, hogy aki soha nem élt Magyarországon és nem itt fizet adót, az ne szólhasson bele a magyarországi választásokba.

Nem kellett különösebb jóstehetség ennek a megállapításához. Gyurcsányt ennél kisebb „bűnökért” is bármikor támadja a Fidesz, a határon túl élő magyarok kettős állampolgársága – és nem utolsósorban az ezzel járó szavazati jog – különösen fontos Orbán Viktor pártjának.

Nem volt ez mindig így. Talán már nem mindenki emlékszik rá, de a Fidesz még 1998-ban sem lelkesedett azért, hogy a határon túl élő magyarok kettős állampolgárok lehessenek. Németh Zsolt, a párt első számú külpolitikusa azt nyilatkozta az akkor még a Fideszhez igencsak hű Magyar Nemzetben, hogy egyfelől azért nem támogatják a kettős állampolgárságot, mert ennek nincs meg a jogi háttere, másrészt pedig ellenőrizhetetlen migrációs folyamatot indíthat el.

Igen,

a migráció kifejezést használta a párt külpolitikusa 1998-ban a határon túli magyarokkal kapcsolatban.

Azóta persze eltelt majdnem húsz év, és a Fidesz már a 2004-es decemberi népszavazáskor is támogatta a kettős állampolgárság intézményét. (Mint ismeretes, az akkori referendum az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett.)

Gyurcsány Ferenc már miniszterelnökként sem lelkesedett azért, hogy a határon túli magyarok is beleszólhassanak a magyarországi közügyekbe. Kérdés azonban, hogy most miért jött elő ezzel a DK, amivel várhatóan ismét magára zúdítja sokak haragját.

Nos, minden bizonnyal azért, mert ha hivatalosan nem is, de a gyakorlatban már egy ideje zajlik a választási kampány. És

ilyen időszakban minden aláírásgyűjtés jól jön a pártoknak.

Még akkor is így van ez, ha tudják, hogy jogi következménye nincs annak, hogy összegyűlnek az aláírások. Hiszen – a szó jogi értelmében – ez nem népszavazás.

Valahol persze mégis az. És bár Gyurcsányt nem csupán a Fidesz részéről érik majd támadások emiatt – elsőként az LMP már be is jelentkezett, a magyarok megosztásával vádolva a DK elnökét – de nyilván azt is jó érzékkel érezte meg, hogy sokan, akik korábban nem voltak a DK támogatói és valószínűleg a későbbiekben sem lesznek azok – rácsatlakoznak majd erre az aláírásgyűjtésre.

A határon túli magyarok ügye ugyanis

mindig is ambivalens érzéseket keltett a magyarországi magyarokban.

Még azok közül is, akik azt szeretnék, hogy a jövőben is a Fidesz kormányozza az országot, sokan idegenkednek attól, hogy a határon túli magyarok a mostaninál szorosabb kapcsolatba kerüljenek az anyaországgal. Sokan már így is túlzónak tartják a határon túli magyarok számára biztosított jogokat és anyagi juttatásokat, és azon is ki vannak akadva, hogy ők könnyebben, egyszerűbben szavazhatnak, mint azok a honfitársaink, akik Magyarországon születtek és éltek, de egy ideje külföldön tartózkodnak.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gyurcsány és a DK tehát nyilván arra számít, hogy bár érik majd őket támadások emiatt, de legalább ennyi pozitív hozadéka is lesz számukra az aláírásgyűjtésnek. Egyfelől a várható sajtónyilvánosság miatt a párt még a mostaninál is erőteljesebben felkerül a politikai térképre, másrészt a saját szavazóbázis felmérése és megerősödése is következhet ebből a mostani akcióból.

Hogy melyik párt hogyan jön ki ebből, azt persze nehéz lenne megjósolni. Mint ahogyan azt sem tudni, hogy a Fidesz – túl a már említett és várható hazaárulózáson – mivel válaszol Gyurcsányék mostani lépésére. Mert azt bizonyára ők is tudják, hogy a hazaárulózás ebben az esetben már nem elegendő.

Római-parti népszavazás: túl a 10 ezer aláíráson

0

Az Együtt és a Párbeszéd aktivistái a város 15 pontján, minden helyszínen legalább napi 6 órán keresztül gyűjtik a választópolgárok aláírásait. Az első 24 órában – a ma délutáni számokkal együtt – már több mint 10 ezer aláírást gyűjtött össze.

Erről tájékoztatott az Együtt és a Párbeszéd.

Hétfőn a kezdeményező Együtt és Párbeszéd pártok mellett a DK, az LMP, az MKKP, a Liberálisok, az MSZP, a MOMA és a Momentum részvételével elkezdődött az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a Római-partra tervezett mobilgát sorsáról. Mindemellett tegnap csatlakozott a Maradjanak a Fák a Rómain civil csoport, ma pedig a több civil szervezet alkotta Szövetség a Római-partért is.

„Az Együtt és a Párbeszéd más pártokkal és civilekkel együttműködve továbbra is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy összegyűljön a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK