Kezdőlap Címkék Agrofert

Címke: Agrofert

Andrej Babist elmeszelte Brüsszel

Több száz milliós uniós támogatást jogtalanul vett fel a cseh miniszterelnök cége 2017-ben. Az Agrofert, melyet Andrej Babis még Csehszlovákiában alapított meg, nem sokkal a rendszerváltás előtt, hivatalosan egy vagyonkezelő irányítása alatt áll amióta a tulaj Csehország miniszterelnöke.

Andrej Babis szerint a brüsszeli jelentés mögött a prágai ellenzék jelenleg legerősebb pártja, a Kalózpárt áll. Ez nem kizárt, de a brüsszeli jelentés egyertelműen elmarasztalja a cseh miniszterelnököt amiatt, hogy a saját cégének uniós pénzeket juttatott.

Brüsszel kéri vissza azt a pénzt, melyet Babis mint miniszterelnök az Agrofertnek juttatott.

Az Európai Bizottság a Transparency International jelentése alapján kezdte meg a vizsgálatot az Agrofert ellen még 2018-ban.

Csehországnak 15,5 millió eurós (400 millió koronás) uniós pénzt kellene visszafizetnie. Babis még fordulhat az Európai Bírósághoz.

Kormányválság Prágában

A kommunisták már kihátráltak Babis mögül, de a szociáldemokraták kitartanak bár úgy gondolják: az Európai Uniónak igaza van. Csehországnak – pontosabban Babisnak –  vissza kell fizetnie a pénzt! A miniszterelnök dollármilliárdos és Csehország egyik leggazdagabb embere, de nem akar fizetni. Egyrészt azért, mert az EU egy másik vizsgálatot is folytat az Agrofert ellen, másrészt pedig azért nem, mert októberben választások lesznek. Babis nem áll jól, mert a korrupciós ügyek mellett a közvélemény felrója neki azt is, hogy a járvány kezelés nem volt épp sikeres. A százezer főre jutó koronavírus halálozások tekintetében csak Magyarország előzi meg Csehországot.

Az orosz kártya

Andrej Babis azért is játszotta most ki a Moszkva elleni kártyákat, hogy elterelje a figyelmet a kínos ügyekről. Az ellenzék ugyanis felmelegítette azt a korábbi vádat is, hogy Babis fiatal korában a csehszlovák titkosszolgálat tisztje volt, aki összekötötte az StB-t a szovjet KGB-vel.

Egy 2014-es robbanásra hivatkozva ezért utasított ki Babis orosz diplomatákat. Válaszul Moszkva hasonlóképp járt el.

Ilyen körülmények között szó sem lehet az orosz Szputnyik V importjáról pedig Prágában erre korábban sokan gondoltak.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK