Kezdőlap Címkék Adóvisszatérítés

Címke: adóvisszatérítés

Mi lesz az szja-visszatérítésből?

0

Közel másfél millió szülő jelezte a NAV-nak, hogy élni szeretne az adó-visszatérítés lehetőségével 2022-ben. A személyi jövedelemadót az átlagbér mértékéig minden arra jogosult igénylőnek február 15-ig utalja át az adóhivatal, ez a kétkeresős családokat tekintve akár 1,6 millió forint pluszbevételt jelenthet, de még a főállású katás vállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egynegyedét.

Mire költhetik a magyar családok az egyszeri támogatást?

Az egy összegben kapott kedvezmény helye sokak fejében körvonaladott már. Hiteltörlesztéssel, felújítással, befektetéssel, megtakarítási céllal egyaránt számolhatunk a támogatás sorsaként. De a gyerekekre is ajánlott fordítani az adó-visszatérítésből: itt az alkalom előkészíteni felsőfokú tanulmányaikat, magántanárt fogadni, illetve megtervezni a nyaralást, amelynek nem kell feltétlenül a semmittevésről szólnia. Egy jó nyári táborban a gyerekek aktívan pihennek, szinte észrevétlenül tanulnak, és ideális esetben az itt elsajátított ismereteket a későbbiekben is kamatoztatni fogják. De milyen egy igazán szuper tábor?

A táborok fajtái

Helyszíntől és anyagi kerettől függően napközis (bejárós) és ottalvós (bentlakásos) tábortípusban gondolkodhatunk. Beszélhetünk önkormányzati finanszírozású, alapítványi és magántáborokról. Előfordulhat, hogy a komplex programsorozatok árát borsosnak találjuk, de gondoljunk bele: cserébe a gyerekek a foglalkozásokon kívül napi többszöri étkezésben, igény szerint elszállásolásban, továbbá minden szükséges eszközben, sőt ajándékokban is részesülhetnek, ami miatt gyakran több holmival térnek haza, mint amennyivel elindultak. Minél nagyobb egy tábor, általában annál több a program – legyen szó koncertekről, előadásokról, mozizásról, kirándulásról, sportpályák használatáról. A PEOPLE TEAM Alapítvány 1991 óta táboroztat, és várhatóan idén köszöntik a 25 000. táborozójukat. A PT turnusonként több száz diák nyarát teszi boldogabbá, ez a gyerektömeg azonban fel sem tűnik az alacsony létszámú témafoglalkozások alatt, ugyanis az összes tábor 5–10 fős csoportokra osztja a résztvevőket az adott témával kapcsolatos ismeretek mélysége, korosztály és érdeklődési kör alapján. 2022-ben 3 turnussal (július 24–30., július 31. – augusztus 6., augusztus 7–13.) és 17 szekcióval készülnek a PT-s szervezők. Lehet választani angoltábort, filmestábort, gamertábort, programozótábort, robotikatábor, dróntábort, gazdasági tábort (brókerek és tőzsdecápák), játéktábort, fotóstábort, kézművestábort, írótábort, tudóstábort, színházi tábort, kuktatábort, sport- vagy tánctábort, valamint a legújabb szekciót, a 3D konstruktőrök táborát.

Jóból sosem árt a sok

A fenti kínálatot látva nem csoda, ha nehéznek tűnik a döntés – volt olyan gyerek, aki a tervezettnél tovább maradt azért, hogy több tábortémát kipróbálhasson, és mindegyiken jól érezte magát. Habár távolinak tűnhet még az év közepe, hamarosan elkezdődik a jelentkezési időszak a nyári táborokra. A PEOPLE TEAM honlapján február 15-én (az adó-visszatérítés átutalási határidejéről könnyű megjegyezni a dátumot) nyílik meg a regisztrációs felület; a részvételi díj SZÉP-kártyával vagy átutalással fizethető – utóbbinál az szja érkezésével érdemes kalkulálni. Egy biztos: a PT-vel élménygazdag nyári szünetre számíthatnak a táborlátogatók.

ORBÁN: B-terv, A-terv

Felmerült a nyilvánosságban a gondolat, hogy Orbán arra játszik elveszítse a következő választást. Nem hinném, hogy így lenne.

A múlt héten Arató Gergely azonnali kérdésére adott második válaszában így fogalmazott: „Nem fognak tőlem megszabadulni, akkor sem egyébként, hogyha a terveik teljesülnének, mert parlamenti képviselőként itt fogok maradni, mint bérből és fizetésből élő még sokáig az önök nyakán, ne reménykedjenek. Úgyhogy számíthatnak az együttműködésemre a következő húsz évben.”

Ez a válasz látszólag megerősíti ezt a feltételezést.

Valójában másról van szó. Orbán ebben a válaszban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha netán bekövetkezne az, hogy a mai ellenzékből felálló pártszövetség mandátumtöbbséghez jutna a következő parlamentben, akkor – a 2010 előtti évekhez hasonlóan – olyan ellenzék lesz, amely a rendelkezésére álló minden eszközzel – melyek ma sokkal bővebbek, mint 2010 előtt voltak – ellehetetleníti annak a kormánynak és parlamenti többségnek a működését. Ezt szolgálják azok a lépések – egyetemek és kulturális intézmények függetlenítése a mindenkori kormánytól, és a Fidesz ellenőrzése alá helyezése, fideszes tisztségviselők megbízása ciklusokon túlnyúló időtartamra – amelyeket a jelenlegi parlamenti többség siet meghozni.

Azért is siet, mert tisztában van vele, hogy a mai ellenzéki pártszövetség a közös indulással a kétharmados többségtől alighanem megfosztja a Fideszt.

Erre a helyzetre is felkészül Orbán, de ez csak a B-terve. Amit Orbán a tegnapi gazdasági konferencián, majd a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón meghirdetett, az nyilvánvalóvá teszi: az A-terv természetesen a jövő évi választás megnyerése. A gyereket nevelő aktív keresők idén befizetett személyi jövedelemadójának a választások elé időzített visszafizetése nyilvánvalóan kivételesen erőteljes kampányeszköz, mondhatni kampánybomba.

Ennek a nagylelkű intézkedésnek a lehetőségét Orbán és az egész fideszes propagandagépezet a keleti vakcinák beszerzéséből, az erre épülő gyorsabb oltási kampányból és – mint ezt Orbán újra meg újra hangsúlyozza – legalább egy-másfél hónappal korábbi nyitásból és ennek gazdasági hozadékából vezeti le, amit egy százalékpontnyi többletnövekedésben számszerűsít.

Újabb, ismét nemcsak online, de papíron is lebonyolított (tehát szélesebb kört elérő) nemzeti konzultáción fogja ezt intenzíven népszerűsíteni, amelynek kérdései közé visszahozza a menekültügyet és az ebben, valamint a klímavédelem terheinek megosztásában (aminek kapcsán a rezsicsökkentés-retorikát is visszahozza) az Európai Unióval szembeni folyamatos harcot.

Ismét offenzívába lendül.

Az ATV műsorvezetői – szokás szerint ellenzéki politikusokat kérdezve – „jó dologként” jellemzik Orbán kampánybombáját. Szeretném leszögezni: nem tartom annak. A gyerekeket nevelő aktív keresők – munkavállalók és vállalkozók – több mint két évtizede jelentik az első számú választói célcsoportot Orbán számára, és őket célozza meg ez az intézkedés is.

A gyermekvállalás támogatásának nemzetközileg egyedülálló mértékét eddig sem tartottam helyesnek, mert méltánytalannak tartottam más társadalmi csoportokkal szemben, és hasonlóképpen elítélem a gyermekvállalás támogatásának gazdasági aktivitáshoz kötését.

Ezért helytelenítem, hogy a folyó támogatás adókedvezményként, a lakáshoz jutás támogatása pedig többnyire hitelezési kedvezményként valósul meg Orbán rendszerében, és ugyanakkor nem emelik, elértéktelenítik a családi pótlékot, és nem támogatják a bérlakásépítést. (Az utóbbi ellenvetéseket a parlamenti ellenzéktől is hallani lehet, a gyermekvállalás támogatásának mértékét azonban nem vitatják.) Ez az orbáni felfogás jelenik meg ebben a mostani kampánybombában is.

Az első nyilatkozatok szerint az ellenzéki politikusok nemigen tudnak vele mit kezdeni, nem mondanak rá világos nemet. Értem őket, hiszen az akció nyilván sokaknak nagyon tetszik majd – Orbán 1,1 millióra teszi a kedvezményezettek körét –, és az ellenzékiek nem akarják őket maguktól elidegeníteni. Ahogy a családi adókedvezmény fenntartását is megígérik, ugyanerre a csoportra gondolva. Mégis azt gondolom: helyes lenne ebben a dologban világosan beszélni. A kedvezményezettek sokan vannak, de azok, akik a dolog árát majd megfizetik, még többen.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK