Kezdőlap Címkék Adó-visszatérítés

Címke: adó-visszatérítés

Önkéntes nyugdíjpénztár és egészségpénztár adókedvezmény: mekkora összeg igényelhető?

0

Amikor megtakarításaink az időskori anyagi biztonságunk megteremtését, vagy épp az egészségügyi kiadásokat célozzák, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár és egészségpénztár adókedvezménye egy kardinális kérdésnek tekinthető.

Ma Magyarországon megannyi lehetőség közül választhatunk, amikor befektetésről van szó, ám bizonyos esetekben pontosan ez az óriási kínálat nehezíti meg igazán a dolgunkat. Ugyanakkor döntésünk során rengeteget nyom a latban, hogy milyen költségekkel kell kalkulálnunk hosszú távon, emellett pedig az sem mindegy, jár-e állami támogatás a választott konstrukcióra és amennyiben igen, akkor milyen mértékben és feltételekkel. Ezeket az információkat aránylag könnyedén elérhetjük, ám a helyzet jócskán bonyolódik, ha például többféle megtakarítási formát használnánk párhuzamosan. Ilyenkor ugyanis előfordulhat, miszerint az igényelhető jóváírások az egyes megoldások esetében ütik egymást.

A Grantis az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetéseknél felhívja a figyelmet arra, hogy ezeknek

az adókedvezményét összevontan kell kezelni.

Ezen kívül azonban még jó néhány tényezőre nagy hangsúlyt kell fektetni annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabban kihasználhassuk az állami támogatásban rejlő potenciált. Tudniillik ezeknél a konstrukcióknál ennek a kérdésnek óriási szerepe van.

Önkéntes nyugdíjpénztár – a gondtalan időskor eszköze

Hazánkban ma három olyan nyugdíjcélú öngondoskodási forma érhető el, amire állami adó-visszatérítés vehető igénybe. Ezt a közös pontot leszámítva ugyanakkor ezek a módozatok alapjaikban különböznek. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a megtakarítás mellett kockázatviselési szolgáltatásra is szükségünk van-e, vagy épp mennyire sarkalatos, miszerint pénzünkhöz idő előtt is hozzáférjünk. Emellett az is kardinális kérdés, mekkora kockázatot szeretnénk vállalni, illetve kívánunk-e aktívan foglalkozni befektetéseinkkel. Ez a szempontrendszer segít meghatározni, hogy a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla, avagy az önkéntes nyugdíjpénztár a megfelelő számunkra. Gyakorta előfordul az is, hogy ezek kombinációjával érhető el a legjobb eredmény. Amennyiben olyan időskori öngondoskodási formát keresünk, ami alacsony költségekkel jár, nem igényel pénzügyi ismereteket és aminél idővel rugalmasan hozzáférhetünk a hozamhoz, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár egy remek megoldást jelenthet. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy évente 150 ezer forint szja-jóváírást is kaphatunk a befizetésink után, akkor egy csapásra világossá válik, mint is olyan népszerű ez a konstrukció. Ugyanakkor

körültekintően kell megtervezni a nyugdíjcélú eszközeinket, tudniillik vannak olyan korlátozások, amiket feltétlenül figyelembe kell venni a sikerhez.

Így érdemes számolni az adó-visszatérítés mértékével

Nyugdíjcélú megtakarítások esetében a banki szolgáltatásoknál évi 100 ezer, a biztosítóknál elérhető megoldásoknál 130 ezer, míg az önkéntes nyugdíjpénztár vonatkozásában 150 ezer forintban van maximalizálva az adókedvezmény mértéke. Ugyanakkor összesen csak 280 ezer forintig vehetjük igénybe ezt a lehetőséget, ehhez pedig 1 millió 400 ezer forintos befizetésre van szükség, megfelelően elosztva. A kalkulációt tovább nehezíti, hogy az önsegélyező-, illetve egészségpénztárak esetében is élhetünk az szja-jóváírással. Ezek a konstrukciók azonban nem az időskori anyagi biztonság megteremtését szolgálják, hanem egyéb, specifikus kiadásokra alkalmazhatók. Az egészségpénztár befizetések után járó adókedvezménye mértéke évente legfeljebb 150 000 forint lehet. Az összeg nem véletlen, ugyanis ezen a kereten osztozik az önkéntes nyugdíjpénztár számlával, azaz ha mindkettővel rendelkezünk, akkor ennyiben van maximalizálva összesen az igényelhető támogatás mértéke. Emiatt aztán érdemes nagyon alaposan megtervezni, melyik forma és milyen arányban élvezzen prioritást. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a céljainkhoz igazítjuk a választott megtakarítási eszközt.

Önkéntes nyugdíjpénztár és egészségpénztár adókedvezmény – így kalkuláljunk

Annak érdekében, hogy maximálisan kihasználhassuk a jóváírásban rejlő lehetőségeket, sarkalatos egy személyre szabott megtakarítási tervet készítenünk. Ez egy igen komplex feladat, ami kellő tapasztalat hiányában komoly kihívást jelenthet. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy az egészségpénztár mellé választunk inkább egy eltérő nyugdíjcélú öngondoskodási formát, vagy az előbbi helyett alkalmazunk például egy teljes körű biztosítást, ami fedezi a magánorvosi ellátásaink nagy részét. Ráadásul számtalan egyéb megoldás is elérhető, köztük olyanok is, amelyekre talán nem is gondolnánk. Ezért aztán már a tervezés fázisában érdemes kikérni egy független pénzügyi tanácsadó segítségét. Az évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember ugyanis nem csupán az önkéntes nyugdíjpénztár és az egészségpénztár adókedvezményének dilemmájára ad majd megnyugtató választ, de intelmeivel egy olyan megtakarítási portfóliót állíthatunk össze, ami minden szempontból kifogástalan lesz.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK