Kezdőlap Címkék ’56

Címke: ’56

Ágh Péter közbenjárt

A tábla mívesen megmunkált, a betűk is veretesre sikeredtek.

Csepregen leplezték le ezt a táblát, két nappal ezelőtt, október 23-án, és Ágh Péternek, a Fidelitas volt elnökének, a település országgyűlési képviselőjének a neve áll rajta.

Mit mondjunk, van egy kis hiányérzetünk. Ágh Péter nevét nagyobb betűkkel kellett volna szedni. Mert ugyan így is meglehetősen jól látható, de a nevét formáló betűk sora semmivel sem nagyobb, mint a többi. Pedig, amint az a szövegből is kiderül, az ő közbenjárásával készült ez az emléktábla.

Ha nincs Ágh Péter, aki közbenjárt, hogy tábla hirdesse a mostanra Büszkeségponttá szelídült forradalom emlékét, akkor ma nincs emlékezés.

Talán a forradalom se lett volna. Nem lett volna itt semmi sem.

Ha lenne hozzá kedvünk, megkérdezhetnénk, hogy kinek az ötlete volt Ágh Péter (kinek közbenjárásával létrejött a Világmindenség, plusz még minden más) nevét beleörökíteni a táblába.

Maga a képviselő kérte (javasolta, elvárta, követelte)? Netán valamelyik helyi nyelvcsapásbajnok agyából pattan ki az ötlet?

Mindegy is, a tábla már megvan, és örök időkig hirdeti Ágh Péter dicsőségét. Akinek a közbenjárása nélkül – lásd, mint fenn.

Van, aki vízen járt – van, aki közben.

Egy (kis) közös fellépés

0

Kicsiben ugyan, de mégiscsak megvalósult a demokratikus ellenzék közös megemlékezése ’56-ról, mégpedig egy viszonylag széles körben. Budapesten a Nagy Imre háznál közösen koszorúzott ugyanis hat párt.

 

A koszorúzási ünnepségen részt vett az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok valamint a MOMA, továbbá a Szolidaritás mozgalom képviselője.

A megemlékezésen Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a többi között leszögezte: a mai magyar kormány erősen rímel a történelem egy nagyon sötét időszakára, a sztálini diktatúrára. Ugyanúgy üldözi a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, akadályozza az emberek szervezkedését és a civilek életét ma Magyarországon. Az Orbán-kormány ugyanúgy korrupt, a fideszes, állampárti elitet és csatlósaikat gazdagítja – idézte szavait az MTI.
Miért van az, hogy Orbán Viktor ennyire el akarja takarítani Nagy Imrét az útból? – tette fel a kérdést, majd úgy folytatta: Nagy Imre a magyar történelem egy kritikus időszakában vezetőként felismerte azt, amit Orbán Viktorsoha nem fog, mert nem áll érdekében és nem is akarja: hogy a magyar nép soha nem egyenlő a hatalmon lévő kormánnyal.

 

Karácsony: a hatalom egy perc alatt összeomolhat!

0

„Bármely erősnek is érzi magát a hatalom, amikor a változást akaró eltérő világnézetet vallók képesek összefogni, akkor ez a hatalom egy perc alatt összeomolhat” – ez ’56 egyik legfontosabb üzenete Karácsony Gergely, a PM elnöke, Zugló polgármestere, miniszterelnök-jelöltje szerint. Nem lenne szabad tehertételként megélni a sokszínűséget, hiszen a sokszínűség egységénél nincs nagyobb erő, amikor az egyszínűség ellen kell fellépni.

 

„A mai forradalmi időkben arra van szükség, hogy az ellenzék képes legyen egységet mutatni az egyéni választókerületekben, és hagyja érvényesülni az ellenzékben meglévő különböző színeket” – hangoztatta ’56 egyik, a sokszínűség jelentőségére vonatkozó, mának szóló üzenetét Karácsony Gergely. Ma az a feladatunk – tette hozzá –, hogy a két rossz út közül a helyeset, a középutat  válasszuk. Az egyik rossz irány, hogy képtelenek vagyunk együttműködni, de ezzel hatalomban tartjuk azokat, akik nem méltók a hatalomra. A másik rossz irány pedig az, hogy megpróbáljuk tönkretenni az ellenzék sokszínűségét, a nagyon különböző politikai világnézeteket egységes alakzatba összesöpörni és ezzel kioltani a sokszínűséget.

„A PM és az Együtt éppen azt a politikát képviseli, hogy a két rossz út közül a helyeset, a középutat  válasszuk”.

Az eredetileg a Bibó-szoborhoz összehívott, de a meteorológiai vörös riasztás miatt beltérre átterelt, az Együtt-el tartott közös ünnepi megemlékezésen Karácsony részletesen beszélt az igazi bibói örökségről és 56 tanulságáról, elsősorban arról, hogy rendkívül sokszínű volt, képes volt egy közös cél érdekében egymás mellé állítani a reformkommunistákat, a pesti fiatalokat, a polgári demokratákat, a falus plébánosokat, s mindazokat „akiket megpróbálnak kiradírozni a történelemkönyvekből”.

„Látjuk, hogy sározzák be ’56 emlékét, Orbán hogyan használja fel azt az ’56-ot eláruló politikájának igazolására, hogy az egykori állampárt jogutódjának egyes politikusai még mindig nem tudják felfogni, hogy ’56 közös nemzeti emlékezetünk része és hogy baloldaliként büszkén képviselhetnék ezt a politikát” – szögezte le.

„Bármely erősnek is érzi magát a hatalom, amikor a változást akaró eltérő világnézetet vallók képesek összefogni, akkor ez a hatalom egy perc alatt összeomolhat – fontos üzenet ez nekünk politikusoknak” – szögezte le, hozzátéve: nem lenne szabad tehertételként megélni a sokszínűséget,

hiszen a sokszínűség egységénél nincs nagyobb erő, amikor az egyszínűség ellen kell fellépni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK