Kezdőlap Címkék 28 milliárd

Címke: 28 milliárd

Gáláns kormányunk lemond 28 milliárd forintról

Nem olyan szőrösszívű a mi kormányunk, amint azt sokan gondolnák, és arról sincs szó, hogy korlátozná a kutatás szabadságát. Ezt maga a kormány mondta, amikor közölte, hogy visszaadná a Magyar Tudományos Akadémiától elorozni szándékozott 28 milliárd forintot – igaz, bizonyos feltételekkel.

Nem kér sokat cserébe a kormány, csupán annyit, hogy az MTA döntéshozó bizottságába paritásos alapon a saját embereit is beültethesse. Vagyis, nem mindenki lenne ott a kormány embere, csak minden második. Ebben az összetételben döntenének olyan ügyekben, amelyekben idáig kizárólag az akadémia határozott. Ezt írja elő ugyanis az MTA alapszabálya, vagyis, hogy a testület vezetőiről, költségvetésének felhasználásáról, a kutatási témákról az akadémia közgyűlése dönt.

Ezen változtatna most a kormány nagyvonalúnak álcázott ajánlata. Vagyis, nem veszi el és vonja saját hatáskörbe az akadémia intézeteinek működéséhez szükséges 28 milliárd forintot, csupán a saját embereit is beültetné a döntéshozó testületekbe. Mindezt a kormány azzal indokolja, hogy ő adja a pénzt az akadémiának, ezért joga van beleszólni abba, hogy mire költik.

Azon most tényleg csak egy kicsit érdemes elgondolkodni, hogy a kormány nem a saját pénzét adja oda bárkinek. A kormánynak ugyanis nincs saját pénze, nem örökölt sehonnan, nem nyert a lottón, ami pénz nála van, az nem az övé, hanem tőlünk, magyar adófizetőktől kapta, mégpedig arra, hogy a lehető legjobban használja és kamatoztassa.

A kormány mostani, gálánsnak tűnő ajánlata olyan, mint amikor valaki betör egy házba és azzal nyugtatja az ott lakó embereket, hogy nyugi, nem lesz semmi baj, nem visz el mindent, sőt, a legtöbb tárgyat a helyén hagyja. Mindössze annyit kér cserébe, hogy ő is ott lakhasson, és használhassa a ház felszereléseit.

Ráadásul a kormány mostani ajánlatában alig burkoltan az is benne van, hogy amennyiben az akadémia elfogadja a javaslatukat, akkor azzal azt is elismerik, hogy Magyarországon biztosított a kutatás szabadsága, mert a kormány nem akarja megmondani a tudósok helyett, hogy mit kutassanak, csupán abban szeretne dönteni, hogy ad-e pénzt ezekre a kutatásokra, vagy sem.

Kicsit szerénytelenül hangzik, de ez az igazság: a kormány ehhez is jobban ért másoknál. Egyelőre operálni nem akarnak a miniszterek a sebészek helyett, de még ennek is eljöhet az ideje.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK