Kezdőlap Címkék 13. havi nyugdíj

Címke: 13. havi nyugdíj

A miniszterelnök és a tizenharmadik havi nyugdíj

Szokásos pénteki rádiós interjújában a miniszterelnök megcsillogtatta a több mint 2 millió nyugdíjas választó előtt: nemcsak kétheti hanem akár egész havi nyugdíjat is kaphatnak!

Miért e lelkes ígéret? Mert Orbán fél a válaszás eredményétől ugyanis a magas infláció aláássa a legnagyobb választói csoport, a nyugdíjasok lojalitását. Ez a réteg Orbán Viktor leghűségesebb szavazója, a nemzeti együttműködés rendszerének politikai alapja, amely nélkül nemhogy kétharmad, de biztos győzelem sincsen. Ha viszont pontosan a választások előtt jelentős összeghez jut, akkor újra felfedezheti magának Orbán Viktort, aki “nyugodt nyugdíjas éveket ” garantál neki.

A járvány megmutatta, hogy mit gondol Orbán valójában a nyugdíjasokról

A Covid járvány legfőbb áldozatai ők voltak holott jobb egészségügyi ellátással meg lehetett volna menteni sokakat a több mint 30 ezer halott közül. Japánban sokkal kevesebb volt a halott egy 125 milliós országban mégiscsak belebukott a miniszterelnök a járvány kezelésbe. Nálunk mindenki már réges-régen hozzászokott ahhoz, hogy a hazai egészségügy messze elmarad az európai normáktól. Csakis az orvosok és ápolók áldozatkészsége miatt tartott ki a rendszer a járvány mélypontján. Új hullám érkezik, amely megtizedelheti a nyugdíjasokat. A kórházakban pedig mindenki szembesülhet a siralmas állapotokkal. A nemzeti együttműködés rendszerének a mérlege az egészségügyben és az oktatásban hihetetlenül gyenge, és nem véletlenül az. Az állam évtizedek óta elhanyagolja ezt a két kulcsfontosságú ágazatot. Utána pedig csodálkozik, hogy nem születik elég gyerek, és elöregszik a társadalom.

Orbán Ráhel levonta a tanulságot: három gyermekével Spanyolországba költözött…

Így működik a hazugsággyár

Az ismét pártállami hírügynökségként működő MTI egyik tegnapi hírének az a címe, hogy “Fidesz: a szocialisták elvettek egy havi nyugdíjat”. Az odáig rendben van, hogy idézik erről Dunai Mónikát, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, az viszont a szakma megcsúfolása, hogy nem kérdezik erről a másik felet, sőt a tényeket sem ismertetik.

Ez persze a Fidesz propagandájának tipikus megnyilvánulása: addig ismételgetnek egy minimum megkérdőjelezhető állítást, amíg az nem rögzül a köztudatban, amíg azt sokan el nem hiszik. Azok a gonosz szocik ártottak a nyugdíjasoknak, a Fidesz meg támogatja őket, hát rá kell szavazni…

Mik az elhallgatott tények?

  • A 13. havi nyugdíjat a Medgyessy-kormány, vagyis az MSZP–SZDSZ-koalíció vezette be.
  • Évekig fizették is – 2003-tól 2009-ig.
  • Aztán 2009-ben a Bajnai-kormány megszüntette, lényegében kényszerből, a világgazdasági válság miatt.
  • 2010 óta az a Fidesz van hatalmon, amely a kampányában még 14. havi nyugdíjat is ígért.
  • Ennek ellenére fel sem merült, hogy tényleg újból bevezessék, pedig már nincs világgazdasági válság és Magyarország szerintük egyre jobban teljesít
  • Összegezve: a “ballibsi” kormány adott 13. havi nyugdíjat, a Fidesz meg nem.

Dunai Mónika ehhez képest azt mondta:

a Gyurcsány-kormány idején az idősek csak megszorításokra számíthattak. A szocialisták elvettek egyhavi nyugdíjat, a balliberálisok kormányzásuk idején elértéktelenítették a nyugdíjakat és megdrágították az életet.

Példaként a gáz ár emelkedését hozta fel, “megfeledkezve” a világpiac és a világgazdasági válság szerepéről. No meg arról, hogy az utóbbi években a gáz ára a világpiacon nagyot esett, a fideszes rezsicsökkentés ennél mégis sokkal kevesebb. Hozzátette: az ellenzéki pártokra a nyugdíjasok továbbra sem számíthatnak

Azt is mondta, hogy a kormánypártok ebben az évben is megőrzik a nyugdíjak értékét. Azt nem magyarázta meg, hogy ez mégis hogy lehet, ha a nyugdíjemelés mértéke kisebb a infláció hivatalos adatánál is.

A sajtótájékoztatón nem tettek fel kérdéseket? Vagy voltak kérdések, csak azok már kimaradtak a hírből?

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK