Kezdőlap Címkék 1

Címke: 1

Csaknem egymillió nyugdíjas él a létminimum alatt Magyarországon

Megjött a nemzeti együttműködési rendszer szegénységi bizonyítványa: több mint 900 ezer nyugdíjas a létminimum alatt tengődik Magyarországon. Ez természetesen nem az ezer eurós európai létminimum hanem a magyar, amely 161 ezer forintos havi nettó keresetet jelent.

Hogy lehet a minimumból megélni az elmúlt időszak inflációs hulláma után amikor a nyugdíjakat meghaladó mértékben emelkedett az energia, az élelmiszerek és a gyógyszerek ára?

2023-ban a létminimum Magyarországon 161 ezer forint volt

– közölte a Bankmonitor.

“Ezeknek a nyugdíjasoknak el kell dönteniük a hónap közepén, hogy kiváltják-e a gyógyszereiket, kifizetik-e a lakásuk rezsijét vagy élelmiszert vesznek?”

– nyilatkozta Juhász László, a nyugdíjas szervezetek egyeztető tanácsának alapító elnöke.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy nemcsak a nyugdíjasok hanem több más társadalmi réteg számára is tragikus volt az elmúlt időszak inflációja , amelyet a kormány nem kompenzált teljes mértékben.

Milliós nyugdíjak

Óriási kontrasztok jellemzik a nyugdíjas társadalmat is hiszen aki sokáig aktív volt a nemzeti együttműködés rendszerében a nyugdíj korhatár elérése után is, az elérhette sőt túl is léphette a milliós határt. Arról nem is beszélve, hogy miniszterként olyan plusz jövedelmet biztosíthat magának, amelyről a többi nyugdíjas álmodni sem mer. Mint

például Pintér Sándor vezérezredes, az Orbán kormányok örökös belügyminisztere, aki papíron kisnyugdíjas, de a valóságban milliárdos.

Vagy Martonyi János egykori külügyminiszter, aki a privatizáció idején töltött be először kulcspozíciót. Akkor a CIA tanácsára belépett az MSZMP-be szinte utolsóként, hogy felügyelhesse a privatizációt. Az amerikai cégek meg is kapták amit akartak. Cserébe Martonyi János partner lett az USA legnagyobb ügyvédi irodájában, melynek akkori vezetője Christine Lagarde később az IMF majd pedig az EKB főnöke lett. A partnerek hatalmas hasznot húznak az ügyvédi iroda profitjából.

Kiemelt kategóriába tartozik Schmitt Pál, az egykori köztársasági elnök, aki ma is csaknem annyi juttatást kap mint az aktív államfő, Sulyok Tamás. Orbán Viktor édesapjának vagyoni állapotáról nincs pontos kimutatás, de köztudott, hogy az ország egyik leggazdagabb embere éppúgy mint a miniszterelnök veje, Tiborcz István.

A jövedelmi skála olyan mint az Eiffel torony

Magyarországon a kommunista diktatúra idejében viszonylag széles középosztály és szegény réteg  illetve viszonylag vékony gazdag réteg jellemezte a társadalmat. Ifjabb Fekete Gyula  a nyolcvanas években készített felmérése szerint a 40%-os szegény réteg felett egy több mint 50%-os középosztály létezett a Kádár rendszerben míg felül, a gazdag réteg nem érte el a 10%-ot. Mi lett ebből mára? Az Eiffel torony mintájára széles szegény réteg, amely a társadalom többségét jelenti. Karcsú középosztály a társadalom mintegy 20%-ával, azután pedig egyre karcsúsodó elit, melynek tetején már csak néhány család található. Róluk beszél Magyar Péter, Varga Judit ex igazságügyi miniszter elvált férje, aki mozgalmat szervez a csalódott fideszesekből.

Ezt az Eiffel tornyot stílszerűen Orbán toronynak kellene nevezni hiszen nem a véletlen műve, hogy ez létrejött, mert a miniszterelnök így akarja bebetonozni a hatalmát.

Az alul levő szegény többség szavazza meg a felső 1% uralmát, mert Orbán Viktor kormánya minden választás előtt komoly pénzeket fordít erre.

2022-ben több mint 1500 milliárdot. Ezt a pénzt az Orbán kormány az óriási inflációval jórészt vissza is szedte, de közben a magyar gazdaság elveszítette a dinamikáját – ahogy ezt Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke többször kifogásolta is. Orbán Viktor válasza: a miniszterelnök utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy nézzen után mennyit profitált a Matolcsy család a Nemzeti Bank alapítványaiból?! Ezt az orbitális csalást annak idején Orbán Viktor fedezte, mert nemcsak a Matolcsy család profitált belőle. Az Orbán kormány hosszú vitát folytatott arról az Eurostat-tal, hogy miképp is veszítette el közpénz jellegét a Nemzeti Bank nyeresége? A vitában végül Brüsszel győzött, de addigra már néhány család zsebében hatalmas összegek landoltak a nemzeti együttműködés rendszerének nagyobb dicsőségére.

Rogán Antal propaganda gépezetének az igazi hatása abban van, hogy ezekről a húsbavágó problémákról: a többség szegénységéről és az elit villámgyors gazdagodásáról egyáltalán nem beszél. Mensonge par omission – mondják a franciák arra a jelenségre utalva, melyet a kommunista rendszer is nagyban űzött Magyarországon:

a média a mellébeszélés színtere, ahol mindent megtudhatunk mindenről ami nem igazán fontos.

A húsbavágó problémákról pedig hallgatni kell hiszen kiderülne: a magyar lakosság életszínvonala 2023- ban a legutolsó lett az Európai Unióban.

Pelé 80

0

Pénteken ünnepli születésnapját a futball koronázatlan királya, akinek vezérletével Brazília háromszor is megnyerte a világbajnokságot.

Pelé válogatott búcsú mérkőzésén a Maracana stadionban csaknem 140 ezer ember tapsolt a világsztárnak.

Aki Puskást és Pelét látta futballozni az mindent látott amiért érdemes kimenni a meccsre.

puskas.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puskás így nyilatkozott róla: „a világ legjobb labdarúgója Alfredo di Stefano, de ez csak azért van így, mert Pelé nemcsak futballista hanem több annál!”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad sportolójává választotta bár egyetlen olimpián sem vett részt.

Az első világbajnokságon (1958), melyen a 17 éves Pelé résztvett, döntő fontosságú gólokat rúgott. Tizenkét évvel később már zseniális karmestere volt a világbajnokságot nyerő brazil csapatnak. Közben 1962-ben nélküle nyert a VB-n Brazília, mert az első mérkőzésen megsérült.

Brazil honfitársa, Tostao így beszélt Pelé jelentőségéről: „Neymar jó ebben, Cristiano Ronaldo jó abban, Messi amabban, de Pelé mindent tudott a fociról!”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK