Bezuhant a magyarországi kínai cégek száma

0
885

Magyarországon közel a harmadára esett vissza a kínai érdekeltségű cégek száma. Igaz, azok, amelyek itt maradtak, stabilan működnek. A legnagyobb arányban kereskedelemmel, illetve tanácsadással foglalkoznak ezek a cégek.

Míg 2010. végén még 3000-nél is több kínai érdekeltségű cég volt bejegyezve Magyarországon, ma ennek a harmada a számuk. A csökkenésnek legkézenfekvőbb oka a hatósági szigor erősödése – mutat rá az Opten. Erre utal, hogy 17 éve a kínai cégek jelentős része problémás volt, ma már sokkal jobb a helyzet: 2010 végén több mint 11 százalékuk állt felszámolás alatt, most 2,5 százalékuk, és ezzel a kínai cégek a többi nemzetközi érdekeltségű céghez viszonyítva is stabilnak tekinthetők. A kínai nagyvállalatok számának lassú, de biztos növekedése is arra utal, hogy az itt maradt kínai cégek már stabilabban működnek, mint a 2000-es évek elején.

Forrás: Opten

A csökkenés másik oka a kínai magánszemélyek bevándorlása. A kisebb cégek esetében jellemző lehet az a gyakorlat, hogy sikeres működés esetén a tulajdonosok letelepednek Magyarországon, sőt akár még állampolgárságot is szerezhetnek. Ettől a pillanattól kezdve az ilyen cégek már minden adminisztratív szempontból hazai érdekeltségűnek számítanak, hiszen a tulajdonosok magyar állampolgársággal és magyarországi lakcímmel rendelkeznek.

A kínai cégek számának visszaesésének harmadik oka pedig a globális gazdasági és politikai helyzet folyamatos változása. A külföldi tulajdonosok folyamatosan keresik a cégeik működéséhez szükséges legoptimálisabb környezetet, és a folyamatos versenybe előnybe kerülhettek más régiók. Ebből a szempontból fontos lehet a napokban zajló Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó. A találkozó kimenetének függvényében újra növekedésnek indulhat a kínai cégek száma hazánkban is.

A kínai kapcsolatok másik típusa az export-import. Kína világgazdaságban elfoglalt helyéből egyértelmű, hogy elsősorban importálnak a hazai cégek Kínából, de Kínába exportáló hazai cégek is akadnak azért. Jelenleg is több mint 40 hazai cég exportál Kínába, de ezen a területen azért van még fejlődési potenciál bőven.

Forrás: Opten

A hazánkban működő kínai érdekeltségű cégek közel fele nagykereskedelemmel foglalkozik, de szintén jelentős a kiskereskedő cégek száma is. Az egyéb ágazatok közül még a vendéglátás és a tanácsadás jellegű tevékenységek emelkednek ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .