A home office-nak egyértelmű következménye a mozgásszegény életmód?

0
656
FH

Az elmúlt években robbanásszerűen terjedt el a home office munkavégzés, sokan pedig már nem is hajlandóak visszamenni a céges irodába. Azonban a home office még a céges környezethez képest is kevesebb mozgást igényelhet, ezért érdemes tudatosan odafigyelni testünk karbantartására. Valóban egyértelmű következmény a mozgásszegény életmód? Mit tehetünk, ha home office-ban dolgozunk? Mutatjuk a válaszokat!

A home office hátrányai

Az otthoni munkavégzés előszámú hátránya a mozgásszegény életmód. Gyakran 8-10 órát is a gép előtt ülünk, hogy elvégezzük a feladatainkat, sokan pedig ezután sem mozdulnak ki, hanem a gép előtt kezdik meg a szabadidő eltöltését is. Ilyenkor alig mozgunk valamit, és az ízületeink, illetve izmaink teljesen ellustulnak. A folyamatos ülőmunka negatív hatásait pedig garantáltan megérezzük, hiszen fáradékonyabbá és enerváltabbá válunk.

TIPP: Ha a home office-ban töltött idő miatt felszaladnak a kilók, érdemes minél hamarabb sportolás és zsírégető készítmény segítségével kezünkbe venni az irányítást. Mozogjunk heti 2-3 alkalommal, illetve álljunk át diétás étrendre, a fejlődésünket pedig pörgessük fel zsírégető bevetésével.

Egyre többen számolnak be nyughatatlan láb szindrómáról is (RLS-ről), amely általában éjszaka jelentkezik

Ekkor kényszert érzünk arra, hogy a lábunkat mozgassuk, és olyan, mintha hangyák bújtak volna a bőrünk alá. A vádlink vagy a combunk teljesen begörcsölhet, és kizárólag a folyamatos mozgatás segít, azonban amint abbahagyjuk, azonnal visszatér a mozgási kényszer.

A nyughatatlan láb szindróma mögött állhat magnézium- vagy vashiány is, azonban a mozgás hiánya is okozhat görcsöket. Ugyanis az izmaink a mozgásszegény életmód következtében alig kapnak stimulációt, és a szervezetünk jelzi, hogy ideje lenne végre a lábunkra állni, és megmozgatni azokat a letapadt izmokat.

Az RLS pedig teljesen tönkreteheti az alvásunk minőségét, amelynek egyenes következménye a kialvatlanság és a fáradtság, ez pedig a munkavégzésünk és mindennapjaink minőségére is garantáltan rányomja a bélyegét.

Milyen problémát okozhat még a home office?

Az előbb felsoroltakon kívül érdemes megemlíteni az egyedüllétet is, hiszen a meetingeken kívül nem találkozunk és nem beszélgetünk a munkatársainkkal. Ez pedig egyesek számára igencsak nyomasztó lehet, különösen az őszi időszak beköszöntével, amikor a szezonális depresszió is gyakran felüti a fejét.

Ha home office-ban dolgozunk, akkor tanácsos még nagyobb figyelmet fordítanunk a társas kapcsolataink ápolására, és minél többet kimozdulnunk otthonról. Közösségi média helyett inkább válasszuk a jól bevált személyes találkozókat, hogy minél inkább távol legyünk a számítógép előtti, otthoni komfortzónánktól.

A home office egyértelmű következménye a mozgásszegény életmód?

Röviden: nem. Habár a home office munkavégzés általában 6-8 órányi mozgásszegény munkát igényel, de még mindig jut legalább ennyi időnk arra, hogy mozogjunk egy kicsit a mindennapokban. Ehhez persze kellő akaraterő szükséges, azonban mindenképpen megéri, hiszen testileg és lelkileg is jobban fogjuk érezni magunkat, ha nem csak a monitor előtt tevékenykedünk egész nap.

Mit tehetünk az aktív életmód érdekében?

  • Sportoljunk legalább heti 3 alkalommal. 30-40 percnyi aktív mozgással már rengeteget tehetünk az egészségünkért. Kellően átmozgathatjuk az izmainkat és ízületeinket, hogy a heti 40 órás home office minél kevesebb káros hatással legyen a szervezetünkre. Sportolással pedig az ereink is tágulnak, így még a munkateljesítményünk is növekedhet, hiszen jelentősen javulhat a véroxigén-szintünk.
  • Válasszunk kinti szabadidős tevékenységeket. Sorozatozás és a közösségi média pörgetése helyett inkább menjünk ki a szabadba, és sétáljunk egy kiadósat, vagy járjunk rendszeresen kirándulni. A lényeg, hogy folyamatosan mozgásban legyünk, és ne a számítógépünk előtt, az otthoni irodánkban töltsük a szabadidőnk nagy részét. Sőt, akár munka előtt is tehetünk egy nagyobb sétát, hogy igazán felfrissülten vághassunk bele a napi feladataink elvégzésébe.
  • Munka közben óránként tartsunk 5-10 perc szünetet. Ezt az időt használjuk ki arra, hogy kicsit felálljunk az irodai székünkből, és nyújtózkodjunk egy nagyot. Mozgassuk meg a vállainkat, nyújtsuk meg kicsit a törzsünket mindkét irányba elfordulva, illetve nyújtózkodjunk a karjaink fej fölé emelésével is. Így egy kicsit ellazíthatjuk a merev ízületeinket, és üdébben térhetünk vissza a munka folytatásához.

Szerencsére a home office nem feltétlenül jár együtt a mozgásszegény életmóddal. Amint elvégeztük a munkát, mindenképpen mozduljunk ki, és legalább sétáljunk egy nagyot a szabadban. Azonban a legjobb, ha rendszeresen sportolunk, illetve filmezés és játék helyett inkább a természetet választjuk. Ha ezekre odafigyelünk, akkor még az otthoni munkavégzés sem fog az egészséges, mozgással teli életünk útjába állni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .