“Trumpot nem zavarja különösebben Orbán Kína barátsága”

0
212
CEU

Legalábbis ezt állítja egy magyar diplomáciai szakértő, aki egykor az Orbán kormányt szolgálta, de most az Egyesült Államokban kutat. Fehér Zoltán tanult a Harvard Egyetemen, és a bostoni Tufts Egyetemen. Jelenleg az Atlantic Council Kína szakértője.

A valasz.hu portálnak így nyilatkozott Trump és Orbán kapcsolatáról: ”Trump történelmi érdeme, hogy az egyensúlyozás és a feltartóztatás irányába fordította az amerikai Kína stratégiát. Sokan úgy vélik, hogy egy újabb republikánus kormányzat keményen felróná Budapest közelségét Pekinghez, de én ebben egyáltalán nem vagyok olyan biztos. Trumpnak láthatóan hízeleg, hogy Orbán Viktorban talált egy szövetségest. Jelenleg inkább arra fogadnék, hogy egy Trump adminisztráció esetén az Orbán kormány egyértelmű kínai – orosz irányultságát éppúgy figyelmen kívül hagynák mint az amerikai konzervatív értelmiség Trumpot támogató radikálisabb része. Ráadásul Magyarország számára Kína nem egy stratégiai vonal a sok közül hanem a nagy stratégia alapja. Jöhet bármilyen nyomás Washingtonból, ez nem mozdul ki a helyéről” – állítja az egykori magyar diplomata, aki 2014-ig állt az Orbán kormány szolgálatában. 2014-ig Martonyi János volt a külügyminiszter, aki meggyőződéses atlantistaként irányította a diplomáciát. Korábban pedig ő volt Orbán Viktor mentora ezen a téren. Csakhogy a tanítvány új útra tért, kinevezte külügyminiszternek Szijjártó Pétert, aki szívesen nevezi magát Orbán első janicsárjának. Azóta a magyar diplomáciai nagy stratégia alapja az orosz és Kína barátság. Vajon miért?

Az USA leírta Európát

Erre a fiatal Orbán Viktor akkor jöhetett rá amikor kiderült a kilencvenes években, hogy a Szovjetunió bukása után kialakított új amerikai diplomácia számára Európa sokkal inkább vetélytárs mint szövetséges. Washington számára Európa le, Kína és a Távol Kelet felértékelődött. Ebben a rendszerben Magyarország abszolút periféria, amely a saját térségében is leértékelődött. Míg a Szovjetunió bukása előtt Washington számára még valamennyire fontosak voltak a reform kommunista államok: Magyarország és Jugoszlávia, az új diplomáciai stratégiában már egyértelműen Lengyelország és Románia foglalta el a fő helyet ebben a térségben. Ebben a helyzetben Orbán Viktor a német stratégiához csatlakozott: Kohl, Schröder és Merkel az európai – orosz – kínai együttműködésben látták a jövőt. Ehhez kapcsolódott Orbán keleti nyitása, de az egész koncepció léket kapott akkor amikor az USA 2021-ben stratégiai ellenfélnek nyilvánította Kínát és Oroszországot, Putyin pedig megtámadta Ukrajnát 2022-ben. Trump diplomáciáját sohasem az elvek jellemezték hanem egyfajta pragmatizmus, ha újra hatalomra kerülne, akkor ugyanezt folytatná. Orbán Viktor stratégiája hasonló, ezért is közölte Tusnádfürdőn, hogy az ideológiák kora véget ért. Orbánnak nincs értékrendje, propagandája ezért csak fedőszöveg.

Mi lesz, ha Kamala Harris nyer?

Orbán maga vallotta be: nincsen B terv. Pedig jó lenne, ha lenne – erre Trump egyik közeli barátja hívta fel a figyelmet Budapesten, ahol egy pártunk és kormányunk által rendezett tanácskozáson arról beszélt, hogy a 78 éves ex elnök nem a régi, elmeállapota hanyatlik, és győzelmi esélye maximum 50%.

 “A magyar kormány az amerikai választók kezébe tette le a sorsát, ez politikai abszurdum”

– hangsúlyozta Fehér Zoltán diplomáciai szakértő, aki elmondta, hogy korábban minden magyar kormány – beleértve a Fideszt is – mindkét nagy amerikai párttal igyekezett kiépíteni kapcsolatot. “Más országok továbbra is így működnek. Csak mi tettünk fel mindent egy lapra” – hangsúlyozta az egykori magyar diplomata, aki jelenleg szakértő az Egyesült Államokban.

Hogy jutottunk idáig? A fiatal Orbán Viktor Soros ösztöndíjjal tanult Angliában, de fokozatosan szembekerült a magyar származású amerikai milliárdossal, aki a demokrata párt egyik fő szponzora az Egyesült Államokban. Az idősebb Blinken, a jelenlegi külügyminiszter papája, az USA nagykövete volt Budapesten. Ő vásárolta meg a CEU archívumát miután Orbán Viktor kiutálta az egyetemet Magyarországról. A jelenlegi budapesti nagykövet, David Pressman Blinken külügyminiszter baráti körébe tartozik. Orbán Viktor mind a mai napig nem fogadta őt hivatalosan. Minden bizonnyal azért, mert

a magyar miniszterelnök azt gyanítja: amennyiben a demokrata adminisztráció marad Washingtonban, akkor megpróbálják Orbán Viktort levenni a sakktábláról.

Ehhez jó alapot ad a gazdasági válság, amely miatt csökken az életszínvonal Magyarországon miközben Orbán rokonai, barátai és üzletfelei tovább gazdagodnak.

Magyar Péter sikere egyáltalán nem véletlen. Ezért készül kemény küzdelemre Orbán Viktor, ha a demokraták győznek az Egyesült Államokban. Ha Trump győz, akkor a közvetlen veszély elmúlik, de a gazdasági válság nem. Orbán ezért fantáziál 6%-os növekedésről, mert nem bukhat meg 2026-ban. Akkor ugyanis megindulna a lavina a 16 év alatt ellopott javak visszaszerzésére, és ez semmi jót sem ígér Orbán Viktornak. Trump pénzt nem ad, és nem szereti a lúzereket. Peking és Moszkva sem ad annyi pénzt, amennyiből a választók millióit meg lehetne nyerni. A magyar miniszterelnök számára könnyen lehet Waterloo 2026, ha Trump győz akkor is, ha veszít, akkor korábban is…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .