Kezdőlap Címkék Zivatar

Címke: zivatar

A zivatar miatt kurta lett a többezres tüntetés

0

A Mi vagyunk a többség mozgalom által szervezett tüntetés valamivel 18 óra után kezdődött a Kossuth téren. Sokkal kevesebben gyűltek össze, mint az előző két alkalommal, amikor több tízezren tiltakoztak. Most több ezren lehettek.

Az első felszólaló Lukácsi Katalin azt mondta, menjenek közel a tüntetők a parlamenthez, hiszen

“miénk ez az épület.”

Egy hónapja, hogy újabb kétharmadot szerzett a Fidesz – mondja Lukácsi, mire fújolni kezdett a tömeg.

Reményt ad, hogy sok a fiatal – teszi hozzá. Köszöni, hogy ők bíznak az országban és tüntetnek miatta.

“Az ország a tiétek, nem azoké, akik félelmükben rendőrsorfal mögé bújtak a parlamentben.”

“Volt egy álmom” – kezdte beszédét Gyetvai Viktor diáktüntető. Olyan országban akar élni, ahol nem lesznek milliárdosok a miniszterelnök haverjai, nem szalámizzák le az ellenzéket, nem borul narancssárgába az ország, a fiatalok nem akarnak külföldre “menekülni.” Volt egy álma, ahol nem maradhat fent egy ilyen maffiakormány, az álma elbukott.

Gyetvai is ellenzéki összefogást sürget, de fontos az állampolgári aktivizmus. Most kell elkezdeni, vagy most kell elmenni.

“Maradunk és cselekszünk, vagy kussolunk, és elmegyünk?”

tette fel a kérdést.

Hidvégi B. Attila (Romnet) azt kéri számon, miért gondolják az állami vezetők, hogy a romák 600 év alatt nem tudtak integrálódni, miért kérdés, hogy erőforrások vagy tehertételek-e, hogy merülhet fel, hogy szétosszák őket Európában. Miért a cigányságot okolják a Fidesz kétharmados győzelméért? Nem minden cigány szavazata megvehető, ahogy nem minden nyugdíjas adta el a szavazatát Erzsébet-utalványért vagy gázártámogatásért.

Itt az idő komolyan venni a romákat

– üzeni.

Lakatos Béla, Ács polgármestere (korábbi fideszes politikus, aki a Momentum színeiben indult a választáson) arról beszél, hogy vidéken polgármesternek lenni ellenzékben nehéz dolog. Mindenhonnan rosszat kapnak. Azt mondja, nagyon meg kell alázkodni, hogy a településen lehessen fejleszteni.

Olyan emberekkel szemben vesztett a saját településén, akik be sem tették a lábukat Ácsra. Olyan elkeseredett volt, hogy be akarta fejezni.

“Nem hiszem el, hogy az Erzsébet utalvány meg a migránsozás többet ér, mint a helyben végzett munka.”

Nem lehet elég, még többet, még jobban kell csinálni. El kell hitetni a vidékiekkel, hogy aki helyben dolgozik, segít az embereknek, ő a fontos, nem a migráns, akit nem láttunk soha.

Ezt követően eleredt az eső és a tüntetők távozni kezdtek a térről.

Egy részük visszament a Parlament elé, és azt kiabálták, hogy mocskos Fidesz. Tripla rendőrsorfallal állnak szemben.

Bűnözőket védtek! – skandálják a tüntetők a rendőröknek. Néhány százan maradhattak.

Kiadós eső országszerte

0

Délnyugat felől több hullámban csapadék érkezik. Eső, zápor, zivatar egyaránt várható, zivatar esetén helyenként felhőszakadással. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18-30 Celsius-fok között valószínű, északnyugaton, nyugaton várható a leghűvösebb, keleten, délkeleten a legmelegebb idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtti veszélyjelzése szerint Budapestre és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt. Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben emiatt.

Délnyugat felől több hullámban csapadék érkezik. Eső, zápor, zivatar egyaránt várható, zivatar esetén helyenként felhőszakadással. A csapadék döntő része szombat késő délutántól vasárnap reggelig hullik. A Dunántúl keleti és déli területein, illetve az Alföldön, Északi-középhegységben sok helyen várható 15-20 millimétert meghaladó eső. A legnagyobb mennyiségekre, 30-50 milliméter körüli csapadékra a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és a középső-északi országrészben (Pest, Fejér, Nógrád és környezete) lehet számítani.

Késő délután, este a déli megyékben, majd estétől inkább csak a keleti, tiszántúli országrészben intenzív zivatarok is kialakulnak 70-80 kilométer/óra feletti széllel, jégesővel. Főként az Alföld délkeleti határvidékén kora este heves zivatar is előfordulhat 80-100 kilométer/órás szélrohammal és nagy méretű jéggel.

A heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 18-30 Celsius-fok között valószínű, északnyugaton, nyugaton várható a leghűvösebb, keleten, délkeleten a legmelegebb idő. Késő estére – hasonló területi eloszlásban – 14-23 fok közé csökken a hőmérséklet.

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK