Kezdőlap Címkék Weil

Címke: weil

Túlélte Auschwitzot, de többé nem tudott bízni az emberekben

0

15 éves volt, amikor beterelték az Auschwitz-Birkenau táborba a 90 éves korában elhunyt Marceline Loridan-Ivens filmrendező és írónőt. Együtt érkezett a haláltáborba Simone Veil későbbi miniszterrel, aki szintén nemrégiben halt meg. A Panteonban temették el, temetésén Macron köztársasági elnök mondott beszédet.

76500 francia zsidót vittek Auschwitzba a nácik, közülük csak 2500 jött haza. Már csak kétszázan élünk – nyilatkozta nem sokkal halála előtt az írónő a párizsi Le Figaronak.

Megírta az emlékiratait is a haláltáborról. A könyv címe: Te nem jöttél haza és a főszereplő az írónő édesapja.

Édesapja realista volt. Amikor a francia csendőrök begyűjtötték, és a nácik a haláltáborba szállították őket, azt mondta lányának: Te még fiatal vagy, túléled! Én nem! Auschwitzban egyetlenegyszer találkoztak – véletlenül. Kiléptek a sorból és egymás nyakába borultak. Mindkettőjüket megbüntették, de boldogok voltak, mert látták, hogy a másik él!

Arról, hogy az apja meghalt, csak a tábor felszabadítása után értesült. Hazatérve azt vette észre, hogy a rokonai és a barátai felejteni akarnak. Ő is fiatal volt, neki sem hiányoztak a rémes emlékek, de azt vette észre, hogy képtelen megbízni az emberekben. És a szerelemre is képtelen volt, mert egyetlen partnernek sem hitt! Erről is könyvet írt, hogy megmutassa, hogy a túlélők milyen lelki traumákkal szembesültek Auschwitz után.

Ha iskolában tartottam előadást a holokausztról, mindig ragaszkodtam ahhoz, hogy legyen film is!- nyilatkozta a Le Figaronak. A mai francia gyerekeknek látniuk kell, hogy a zsidó gyerekeket hogy terelték be a gázkamrába! A gyerekek és az öregek voltak az első áldozatok – emlékezett vissza a holokausztra Marceline Loridan-Ivens.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK