Kezdőlap Címkék Vöröskereszt

Címke: vöröskereszt

Szabaduló túszok – fogolycsere

A Hamásztól pénteken szabadult 13 túsz jelenleg a Vöröskereszt egyiptomi őrizetében van – jelentette az N12 egy izraeli tisztségviselőre hivatkozva. Egy másik izraeli forrás azt állította, hogy az első nap szabadon engedett túszok listája megegyezik azokkal, akik jelenleg Egyiptomban vannak.

Az átadás a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunisban történt – jelentette Walla egy izraeli tisztviselőre hivatkozva. Ez azután történt, hogy az IDF befejezte az előkészületeket 13 túsz fogadására, akiknek pénteken kellett visszatérniük Izraelbe, az IDF szóvivői egysége szerint.

A szabadon engedésükről szóló élő közvetítés fent látható, de hamarosan elérhető lesz a Kormányzati Sajtóiroda által biztosított túszok szabadon bocsátásáról készült stream is.

Az egyiptomi kommunikációs minisztérium szerint a Hamász az izraeliekkel kötött megállapodáson felül még 12 thaiföldit túszt is elenged. A Hamász és a thaiföldi kormány közötti tárgyalások az Izraellel folytatott tárgyalásoktól külön, és egy másik közvetítőn keresztül zajlottak – Irán – jelentette az N12. Thaiföld miniszterelnöke megerősítette szabadon engedésüket.

Korábban arról számoltak be, hogy 23 thaiföldi túszt feltétel nélkül szabadon enged a Hamász – Irán közvetítésével – az Al-Araby Al-Jadeed csütörtök késői közleménye szerint.

A szabadult túszokat kórházakba szállítják, ahol találkoznak családjukkal. A rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba engedik őket, mielőtt Izraelbe szállítanák őket. Az egyiptomi kommunikációs minisztérium közölte, hogy készülnek a túszok szabadon engedésére az átkelőhelyen, amelyen a thai túszok is szabadulnak jelentette a héber nyelvű izraeli sajtó.

A Shin Bet munkatársai az egyiptomi oldalon a rafahi átkelőnél várják a túszokat, akiknek ellenőrizniük kell személyazonosságukat – jelentette Walla. Ennek az eljárásnak az a célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincs eltérés a megállapodásban foglaltak és a visszaküldött túszok között. Jelenleg nem áll szándékukban senkit kihallgatni. A pénteken szabadult túszokat állítólag a Gázai övezet déli részén tartották fogva – jelentette Walla egy izraeli biztonsági forrás becslésére hivatkozva.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök figyelemmel kísérni a Hamász fogságából szabaduló túszokat Izraelbe szállító művelet irányítását. A miniszterelnököt elkíséri Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó és katonai vezérigazgatója.

N12

A Hamász által Gázában túszul ejtett amerikai állampolgárok nem lesznek tagjai a péntek délután szabadon engedett első 13 túszcsoportnak – írja a CNN egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva. Az Egyesült Államok azonban továbbra is reménykedik, hogy a négynapos tűzszüneti megállapodás részeként szabadon bocsátandó mintegy 50 túsz között az amerikaiak is ott lesznek.

Kompromisszum orosz műtrágya ügyben az Európai Unióban

Hosszas vita után megállapodtak a 27 tagállam nagykövetei az orosz műtrágya elleni szankciók ügyében. Ha nem lesz ellenszavazat az utolsó pillanatban, akkor ez már nem akadályozhatja az újabb szankciós csomagot Oroszország ellen.

Két álláspont alakult ki műtrágya ügyben a csúcstalálkozón, ezért az állam és kormányfők visszaküldték a dossziét a nagyköveteknek. Akik szorgos munkával kompromisszumot hoztak létre a keleti és a nyugati álláspont között. A keleti tagállamok – elsősorban Lengyelország és a három balti állam -ragaszkodtak ahhoz, hogy maradjanak a korábbi szigorú szankciók az orosz műtrágya exportjával szemben. Ezt az álláspontot támogatta Ukrajna is. Csakhogy ezzel szemben a nyugati tagállamok azon a véleményen voltak, hogy a világban komoly műtrágya hiány keletkezett hiszen Oroszország és Ukrajna nagyon fontos exportőr volt. Ha kevés műtrágya jut a globális piacra, akkor annak elsősorban a szegény országok isszák meg a levét pedig ezek már amúgyis szenvednek attól, hogy az ukrajnai háború miatt kevesebb gabona érkezik Oroszországból és Ukrajnából.

A kompromisszum kicsapta a biztosítékot Kijevben

“Az egész szankciós rendszerre nagy csapást mérne az a kísérlet, amely lehetővé tenné a műtrágyát előállító orosz oligarcháknak, hogy megkerüljék a már létező szankciókat. Ez aláássa a támogatást Ukrajnának, és gyengíti a közös erőfeszítést, hogy megállítsuk Putyin háborús gépezetét. Ezért határozottan ellenezzük ezt a határozatot, és köszönjük azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek szintén elvetik azt” – írta Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Mit válaszolnak erre a nyugat-európai vezetők? Ily módon meg lehet menteni sok afrikai országot az éhezéstől. Ugyanezt mondják Moszkvában is – írja a brüsszeli Politico. Amely emlékeztet arra, hogy a műtrágyaválság már jóval az ukrajnai háború előtt megkezdődött hiszen a földgáz árának emelkedése drágította meg annak előállítását. A mostani enyhítés sem hozna csodát, de olcsóbbá tenné az orosz műtrágyát mind az afrikai mind pedig az európai mezőgazdaság számára.

Szankciós viták Brüsszelben

Az Európai Unióban kezdettől fogva tisztában voltak azzal, hogy komoly problémák állnak fenn a műtrágya globális piacán, és így élelmiszerválság fenyeget. Ezért ezen a téren nagyon óvatosan bántak a szankciókkal. Moszkva – kihasználva a helyzetet – azzal érvel, hogy a meglévő szankciók olyan orosz oligarchák ellen, akik műtrágyát állítanak elő, komolyan ront a helyzeten éppúgy mint az a szankció, mely fekete listára tette Oroszország legnagyobb mezőgazdasági bankját.

Az oroszok erre hivatkozva akartak kiszállni abból a gabona megállapodásból, melyet Ukrajnával kötöttek meg az ENSZ és Törökország közvetítésével. Végül az oroszok nem szálltak ki a gabona megállapodásból, mert az ukrán hajók folytatták a szállítást, és Moszkva rájött arra, hogyha ezt fegyverrel akadályozta volna, az tovább rontotta volna Oroszország amúgyis igencsak megkopott presztízsét.

Nyugat európai kikötőkben viszont ott horgonyoztak az orosz műtrágyát szállító hajók, melyeket a szankciók miatt nem lehetett kirakodni. Bár a szállítmányokra nem vonatkozott egyetlen uniós szankció sem, de a bizonytalan jogi helyzet miatt sok kikötőben mégsem rakták ki az orosz műtrágyát.

A lengyel miniszterelnök azt követelte, hogy ez maradjon is így. Mateusz Morawiecki kifejtette Brüsszelben, hogy

“az élelmiszerbiztonságra hivatkozva nem szabad enyhíteni a szankciókon miközben Ukrajna polgári lakosságát orosz bombák gyilkolják.”

Csakhogy a Vöröskereszt nemrég közzétett egy jelentést arról, hogy jelenleg 145 millió ember éhezik Afrikában, ebből 26 millió helyzete válságos részben amiatt, hogy nem érkezik gabona és műtrágya Oroszországból és Ukrajnából. Az afrikai államok negyven százaléka ezért is nem szavazta meg azt az ENSZ határozatot, mely elítélte Oroszországot ukrán területek megszállása miatt.

Ghána például a műtrágya negyven százalékát Oroszországból importálta az ukrajnai háború előtt.

A legnagyobb probléma az áremelkedés: 2020 májusa óta csaknem 200%-kal nőttek a műtrágya árak a globális piacon. Az Afrikai Fejlesztési Bank szerint ha minden így megy tovább, akkor Afrika élelmiszer termelése 20%-kal csökkenhet.

Afrika viszonylag kevés műtrágyát használ, de a magas árak akadályozzák a mezőgazdaság korszerűsítését.

Oroszország a szankciók ellenére nem jár rosszul hiszen a magas árak kompenzálják azt, hogy tavalyihoz képest 10%-kal csökkent az ország műtrágya exportja. Értékben ugyanakkora a műtrágya kivitel – idézi a moszkvai kereskedelmi minisztérium közleményét a brüsszeli Politico.

A háború 79. napja – Sikerül evakuálni az Azovstalban rekedt harcosokat?

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes – az ideiglenesen megszállt ukrajnai területek reintegrációjáért felelős minisztere közölte, hogy Törökországon keresztül folynak a tárgyalások a katonaság Azovstalból való evakuálásáról. – a súlyos sebesültekkel kezdődik.

 

„Új tárgyalási kört kezdtünk a különleges hadművelet ütemtervéről. Kezdjük a súlyos sebesültekkel. Ott van a Vöröskereszt, ők ma (május 12-én – a szerk.) találkoznak az oroszokkal. Tárgyaltak velük, valamint egyeztetések folynak az ENSZ-szel is.

Szeretnénk, ha aláírnának egy dokumentumot az Azovstalból való kitelepítés pontosan pontos menetrendjéről.”

pravda.com.ua

Verescsuk pontosította, hogy Törökország beleegyezett, hogy közvetítőként lépjen fel a jelenlegi tárgyalási fordulóban. Elmondása szerint a különleges művelet több szakaszból áll majd. Az első a súlyos sebesültek evakuálása.

Azovstalban pincerendszerében jelenleg az Azov zászlóalj harcosai, a fegyveres erők, a rendőrség és a határőrség katonái és tisztjei várják a kimenekítésüket.

Elmondta, hogy május 12-én a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselői találkoztak Oroszországban, hogy összehangolják a különleges evakuálási művelet első szakaszát.

Az Azovstalt védő ukrán katonák arról számoltak be, hogy közel 600 sebesült katona tartózkodik az üzem területén, de a halottak és sebesültek száma napról napra nő.

A mariupoli ukrán harcosok elhunyt védőinek számát nem nevezik meg.

Verescsuk korábban azt mondta, hogy most csak 38 súlyosan sebesült (fekvő) harcosról tárgyal az ukrán fél , és ha sikerül 38  harcost kicserélnünk, „tovább lépünk”.

Emellett Oroszország kijelentette, hogy kész folyosókat nyitni a civilek evakuálására az ukrán hatóságok által ellenőrzött területekre és külföldi országokba.

  • Az orosz csapatok ma reggel (május 13.) megpróbáltak betörni az azovsztali acélgyárba – jelentette Peter Andryuscsenko mariupoli polgármester tanácsadója. Az ukrán vezérkar szerint Oroszország folyamatosan ágyútűz alatt tartja a komplexumot, miközben blokkolja az Azovstal védőinek kijutását. Az ukrán katonák továbbra is tartják a mariupoli acélgyárat, de többször is felszólították az ukrán és a világ vezetőit, hogy találják meg a módját, hogyan tudják kijuttatni őket az ostromlott üzemből.

Véradás az amerikai követségen: Emlékezzünk szeptember 11-re!

0

7. alkalommal rendezi meg az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége a Magyar Vöröskereszttel együttműködve az „Emlékezzünk szeptember 11-re” véradónapot.(Amerikában ez a nap a Nemzeti szolgálat és emlékezés napja)

Mint Kardos István a magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta , az első hat alkalommal összesen

körülbelül 400-an adtak vért

és a mostani alkalommal is ötvennél több véradóra számítanak.Követségi alkalmazottak, itt élő amerikaiak egyaránt adnak vért ezen a napon.

Az eseményre eljött az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője David Kostelancik is. A vizsgálatok után a Vöröskereszt főigazgatójával egyszerre adtak vért. 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK