Kezdőlap Címkék Valóságshow

Címke: valóságshow

„Így kell beszélni a nőkkel, az összestől meg kell kérdezni, hogy akar-e…”

Miközben Magyarországon is egyre több nagy tekintélyű embert vádolnak szexuális zaklatással, és tele van a média a visszaélésekről szóló beszámolókkal, illetve azzal, hogyan áll a közvélemény ehhez a mindenütt jelen lévő problémához, több hónap után a héten fejeződött be egy magyar reality, amelynek úgy tűnik, szerves részét képezte a nők megalázása és szexuális kihasználása.

 

„Ha sok a szabadidőd, és kéne egy meló, akkor dolgozz a Pumpedék bárban” – ezzel a szöveggel kereste a jelentkezőket a műsor egyik főszereplője, Pumped Gabo a szórakozóhelyre, amelyet barátja, a Való Világ 8-at megnyerő Soma segítségével bérelt ki egy hónapra. A toborzóvideóban a Pumpedék másik főszereplője, eredetileg Gábor barátnője, Ági is megjelenik fürdőruhában. Saját megfogalmazása szerint azért, mert „kellett két csöcs”.

A hirdetés az RTL Spike-on augusztus 21-től, hétfő esténként adásba kerülő Pumpedék második, Bikiniszezon néven futó évadához készült, amelyet úgy jellemzett a csatorna, hogy kendőzetlenül mutatja be a fiatalok mindennapjait, és „erős érzelmi húrokat penget”. A Bikiniszezon részben Siófokon játszódott, ahol a Balaton Soundon felfedezett gyúrós srác, Pumped Gabo megpróbált üzletemberré avanzsálni egy bárt üzemeltetve.

Pumpedék – kimaradt jelenetek!

Most megmutatjuk, amit akkor sem láthattál volna, ha megnézed az előző részeket! Péntek este 10-kor ismétlés!

Közzétette: Pumpedék – 2017. augusztus 30.

Ide a pultosokat az évad harmadik részében válogatták ki egy lakásban, Gábor megfogalmazása szerint komoly pszichikai és fizikai teszt alapján. Ebbe beletartozott a különböző mixerképességek demonstrálása mellett (ebből láthattuk a legkevesebbet) a fiúknál a jó kondi, de egyiküket megkérték például arra is, hogy mutassa meg, milyen pózokban szokott szexelni.

A nőket szintén bevállalósság és külső alapján válogatták, a szakmai szempontok itt, ha lehet, még kevésbé számítottak.

Egyiküknél az első kérdés az volt, hogy szereti-e a „seggbe kapitányt”.

Azt, hogy mennyire nem szakmai volt a társalgás, jól illusztrálja, hogy az egyik interjú alatt Gábor Somától érdeklődött, hogy „vajon a munkáról kérdeztünk valamit?”. Az adásból nem derül ki, hogy hogyan zajlottak valójában az „interjúk”, mennyire voltak megrendezettek, illetve, hogy tényleg az állásra jelentkeztek-e a behívottak vagy inkább a műsorba (a valóságshow-k logikája alapján a második verzió a valószínűbb).

Mindenesetre állásinterjúnak adta el az RTL Spike azt a jelenetet, amelyben Soma kérdés nélkül megfogdossa egy lány mellét, vagy amikor Gábor, aki egy idő után félmeztelenül van jelen, kigombolja a nadrágját, hogy megmutassa, mennyire szőrös odalenn. Közben olyan mondatok hangoznak el, hogy „azok a nők rúzsozzák pirosra a szájukat, akik szeretnek szopni”, „kicsit meg vagy hízva, nem kúrsz eleget”, „mondjuk a ciciket jobban kirakhattad volna”, „jó nagy bulád van”, illetve Gábor egy fontos alapelvet is megfogalmaz Somának:

„így kell beszélni a nőkkel, az összestől meg kell kérdezni, hogy akar-e baszni, és hogy gumival vagy gumi nélkül”.

Az is bekerült az adásba, amikor az interjúk végeztével a fényképes bemutatkozó szöveg alapján válogatták ki a leendő alkalmazottakat. Ebből kiderült, hogy a nőknél, akinek van barátja, az már eleve kiesik, egy jelentkező pedig azért nem felelt meg, mert kicsit „fapina” volt. Az egyik szerencsést pedig ezek után azzal hívta fel Pumped Gabo, hogy a munkakezdéshez hozzon magával tangabugyikat.

A következő, negyedik epizódban a frissen felvett alkalmazottakkal, három lánnyal és három fiúval együtt Gáborék elindulnak a Balatonra egy kisbusszal. Az egyik fiú még útközben rámászik az egyik lányra: az arca előtt letolja a gatyáját, a copfjánál fogva maga felé húzza a fejét, és közli vele, hogy „ugye tudod, hogy baszni fogunk”. A lány – aki egyébként azt is kiabálta, hogy állítsátok meg – erre azt mondja, hogy dehogy, és hogy hagyják már a békén – miközben a többiek, beleértve a két főnököt, Somát és Gábort, csak röhögnek rajtuk. Az incidens után Pumped Gabo megjegyzi, hogy ez egy jó csapat, amivel Soma egyet is ért.

A Balatonon Gábor

a női alkalmazottait folyamatosan szexuális ajánlatokkal üldözi, és rendszeresen meg is fogdossa őket.

Igaz, ez más szereplőkre is jellemző, de úgy tűnik főnökként ő az, aki élen jár ebben. Pedig az ötödik részben Gábor még meg is fogalmazza Somának, hogy nem szabad haverkodni a munkavállalókkal, mert akkor nem dolgoznak rendesen, hanem meg kell tartani a főnök és beosztott viszonyt.

Gábor és Soma. Forrás: RTL Spike

Ehhez képest a szálláson Pumped Gabo az első napon közli az egyik lánnyal, hogy a mosogatás és a takarítás mellett az ő „seggét” is ki kell törölnie, a szálláshely kitakarításakor pedig azzal instruálja, hogy fogja meg a seprűt, mint egy „nagy, eres faszt”. Amikor pedig a lány inkább az udvaron pisil, mert odabenn akkora kosz van, mindezt videóra veszik és adásba is megy, hiába kéri, hogy ne nézzék.

Később, az ágyban fekve Gábor odahív magához egy másik pultos lányt azzal, hogy magányos. Megkéri, hogy bújjon oda, majd elkezdi markolászni a lány fenekét, és hozzáteszi, hogy reméli „este azért egy kicsit bekapod a farkamat”. A lány elhajtja, de a következő részben is megpróbálja becserkészni – ahogy ő fogalmaz, „nagyon meg kell, hogy basszam”. Azt már nem mutatják, de a későbbi utalásokból úgy tűnik, hogy a lány végül le is fekszik Gáborral.

Miután az egyik lányt hamar kirúgják, már csak két női alkalmazottja marad Gábornak. A másik lányt is megpróbálja felszedni: a hatodik részben közli vele, hogy „jól meg foglak baszni”. Ennek a lánynak a munkájához egyébként az is hozzátartozik, hogy születésnapja alkalmából Somának egy szál fehérneműben táncoljon. Végül Soma helyett inkább mégis Gábor kezd ki vele az esti buliban, és az erősen ittas lánynak azt is felajánlja, hogy szopásért cserébe kaphat egy szabadnapot.

A hetedik részben, mivel Gábor értékelése szerint jól dolgoztak mostanában, ő pedig rendes főnök, elviszi a két lányt vízibiciklizni. Ott aztán

előveszi a péniszét, és arra kéri őket, hogy kenjék be napolajjal, mert ha nem, rossz kedve lesz, és akkor nem lesz olyan jó főnök.

Az egyikük beleegyezik, hogy lekeni a felsőtestét, de Gábornak ez nem elég. Megkéri, hogy vegye le közben a bikinifelsőjét, és mikor a lány erre nem hajlandó, egyszerűen lerántja róla. A vízibiciklizés végén ismerteti a további tervet: visszamennek a szállásra, szexelnek egyet hármasban, aztán mindenki mehet dolgozni. Erre a lányok nemet mondanak, de a következő részben megint megpróbálja rávenni őket arra, hogy fogdossák meg: most éppen zuhanyozni kell segíteni neki, mert a jobb válla kiment egy verekedésben, ezért nem tudja használni a karját.

Az évad tizedik részében ér véget a Balaton-parti kaland: az utolsó munkanap alkalmából Pumped Gabo összehívja az alkalmazottakat, hogy búcsúbeszédet tartson. A két lány munkáját úgy értékeli, hogy az egyiküknek megköszöni – mindenki előtt -, hogy „megbaszhatta”, a másikuknak pedig azt, hogy őt pedig majdnem, hozzátéve, hogy egyébként úgyis meg fogja őt is. A két lány arcán, akik néha egyébként fogadták Gábor közeledését, jól látszik, hogy egyáltalán nem tartották viccesnek a megjegyzést.

Másnap, a hazaköltözés előtt Gábor még elmondja a kamerába, hogy az a lány, akivel lefeküdt, lehet, hogy jelentkezni fog majd nála gyerektartásért. De ugyanebben a részben elindul egy potenciális következő történetszál is: Pumped Gabo ugyanis megígéri a nagymamájának, hogy leérettségizik. Ki is választ magának internetes hirdetés alapján egy egyetemista lányt felkészítő tanárnak, de még mielőtt felhívná, Somának megjegyzi, hogy nem mindegy, milyen külsejű, mert

„ha kifizetek ennyi pénzt, akkor már elvárok egy-két dolgot.”

Mivel a Pumpedék scripted reality benyomását kelti, ami azt jelenti, hogy a készítők jobban befolyásolják a műsort, mint egy sima valóságshow-nál, megkerestük a csatorna gazdáját, a Viacomot, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen instrukciókat kaphattak a szereplők. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, így nem tudjuk, hogy mennyire voltak előre megírva az egyes jelenetek, például az állásinterjú, de a lényegen valószínűleg ez nem is változtat. Mindegy, hogy forgatókönyv, szerkesztői utasítások vagy a saját mentalitásuk alapján alázzák meg egymást a szereplők, az számít, ami végül megjelent és elhangzott a műsorban.

Mivel a műsorkészítők adásba engedték és reflektálatlanul hagyták ezeket a jeleneteket, úgy tűnik, hogy szerintük teljesen természetes, és a fiatalok életének mindennapi része az, hogy egy állásinterjún valakinek a szexuális szokásairól érdeklődjenek, a nőket a munkahelyükön fogdossák, a főnökük meg csak úgy elővegye a péniszét. Pumped Gabo pedig a csatorna tálalásában csak egy balhés, de érző szívű srác, aki az évadban komoly pofonokat kap az élettől: a megélhetéséért küzd, miközben a munkakerülő pultosokkal is meggyűlik a baja, és szerelmi gondjai is megsokasodnak – legalábbis így harangozták be a műsort. A csatorna emellett – nyilván az explicit tartalmakra utalva – tabudöntögetőként is jellemezte Pumped Gabót és barátait.

Forrás: RTL Spike

Látszólag persze nagyon távol állnak a fentebb bemutatott problémás jelenetek attól, ha egy volt színházigazgatót vagy egy egyetemi dékánt vádolnak zaklatással, amely a beszámolók szerint akár életre szóló traumát is jelenthetett az áldozatoknak, de jól mutatják, hogy mennyire természetes tapasztalat lehet a megalázó bánásmód a nőknek. Elképzelhető, hogy a bárban dolgozó lányok nem érezték úgy, hogy Pumped Gabo vagy bárki más egyszer is bántotta volna őket a forgatás alatt. A szexuális zaklatáshoz való általános hozzáállás viszont nehezen fog megváltozni úgy, ha csak egy-két nagy ember ügye kavar botrányt, de a tévében hasonló dolgok fel sem tűnnek senkinek.

A magyar valóságshow-kra egyébként nem jellemző, hogy nagyon érzékenyen reagálnának a nőkkel szembeni visszaélésekre. 2015-ben simán adásba került, hogy a TV2 Éden Hotel című műsorában többszöri ellenkezése ellenére szexre akarta kényszeríteni az egyik játékos a másikat. Miután nagy felháborodást váltott ki az eset, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság eljárást indított a műsor ellen, a TV2 pedig belső vizsgálat után több embert is megrovásban részesített, és érzékenyítésre küldte a kollégákat.

A Médiatanács végül 14 millió forintos bírságot szabott ki a tévére, amiért „erőszakos szexuális közeledést bemutató képsorok vetítésével megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó szabályokat, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó rendelkezéseket”. Véleményünk szerint a Pumpedék – Bikiniszezon több részében is voltak olyan képsorok, amelyek

megalázó, kiszolgáltatott helyzetben mutattak be szereplőket,

illetve nem kívánt szexuális közeledést ábrázoltak még akkor is, ha más módon, mint a TV2 műsora esetében.

Ezért az RTL Magyarországgal névhasználati szerződésben álló RTL Spike-ot arról is megkérdeztük, hogy – különösen a szexuális zaklatási ügyek fényében – nem tartják-e aggályosnak, hogy ilyen jelenetek kerültek adásba. Választ erre a levélben feltett kérdésünkre sem kaptunk eddig.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK