Kezdőlap Címkék Unicef

Címke: unicef

1 millió gyerek az éhezés határán

Afganisztánban 22 millió ember került olyan helyzetbe, hogy nem tudhatja: lesz-e mit ennie másnap? Az UNICEF Afganisztán ügyeivel foglalkozó megbízottja a közszolgálati Radio France Internationalnak nyilatkozott a drámai helyzetről.

197 millió dollárt gyűjtöttünk össze az idén humanitárius segélyre – mondja Hervé Ludovic de Lys, aki Afganisztánban képviseli az ENSZ gyerekekkel foglalkozó szervezetét. Jövőre már több mint egymilliárd dollárra lesz szükség, mert olyan gyorsan romlik a helyzet. A 30 milliós országban három hónapja vették át a hatalmat a tálibok, akik szemmel láthatóan képtelenek megbirkózni a helyzettel. Afganisztánban beállt a tél, és körülbelül egymillió gyerek van az éhezése határán, gondoskodás nélkül. Ez még csak a jéghegy csúcsa hiszen a lakosság döntő többsége alultáplált. Januárban vagy februárban jöhet az összeomlás.

A családok ugyanis addigra felélik az összes tartalékjukat. Ráadásul a bankokban sokan nem jutnak hozzá a spórolt pénzükhöz. Csak 200 dollárt lehet kivenni egy héten, ez pedig édeskevés egy nagy család számára, mert a piacokon elszálltak az árak.

Éppen ezért a segítségnek egyszerre kell humanitáriusnak és gazdaságinak-pénzügyinek lennie – hangsúlyozza a UNICEF afganisztáni megbízottja.

Tanulhatnak-e a lányok?

Minden a helyi szinten dől el. A tartományi kormányzók hozzák meg a döntéseket. Hat tartományban például a lányok le is érettségizhetnek. Nyolc másik tartományban a tálibok által kinevezett kormányzók még haboznak, nem döntöttek arról, hogy meddig tanulhatnak a lányok.

Vannak azután azok a kormányzóságok, ahol nehéz a helyzet, mert nagy az Iszlám Állam befolyása. Ez elsősorban Dzsallalabadban és környékén érezhető a pakisztáni határ közelében.

Hogy viszonyulnak a tálibok a nemzetközi szervezetekhez mint például a UNICEF?

Több miniszterrel is találkoztam – az oktatási, az egészségügyi, a vidékfejlesztési és a pénzügyi tárca vezetőjével – mindenütt nagy a pénzhiány- számol be tapasztalatairól a UNICEF afganisztáni megbízottja. A táliboknak nincs más választásuk: együtt kell működniük a nemzetközi szervezetekkel, ha nem akarnak visszatérni a korábbi tálib uralom időszakába amikor az obskurantizmus uralkodott egész Afganisztánban (1995-2001). A mérsékeltebb táliboknak persze eredményeket kell felmutatni ahhoz, hogy igazolják nyitottabb politikájukat a külvilág felé – összegezte a UNICEF afganisztáni megbízottja.

A gyerekek veszik át az irányítást

0

November 20-án az UNICEF-tagországokban a gyerekek benézhetnek a felnőttek világának kulisszái mögé, több helyen, a médiában, sportban, szórakoztatóiparban, államigazgatásban, egy időre az irányítást is átvehetik. A globális kampányhoz Magyarország is csatlakozik.

1989. november 20-án fogadták el azt a gyerekek jogait rögzítő ENSZ-egyezményt, amely többek között az élethez, a családban való nevelkedéshez, az állampolgársághoz, az oktatáshoz való jogokat biztosítja az aláíró tagállamokban élő gyerekek számára. Kiemelten azt a jogot, hogy minden gyerek megnyilatkozhasson az őt érintő kérdésekben – áll az UNICEF közleményében.

Aznap az UNICEF Magyar Bizottsága elindítja a Gyerekhang-programot, vagyis

a lehető legtöbb, felnőttek által meghatározott területen átadják az irányítást a gyerekeknek, hogy kipróbálhassák magukat akár szüleik, akár tanáraik szerepében,

és elmondhassák, mit gondolnak némely társadalmi, közéleti szerepvállaló tevékenységéről.

Ezért több állami szervezetet, magáncéget, médiumot és sportszövetséget felkértek, hogy a maguk területén egy napra tegyék lehetővé: a gyerekek lehessenek a főszereplők. Megismerhetik, hogyan zajlik például egy építkezés, milyen munkát végeznek egy boltban vagy egy bankban, hogyan kell repülőgépet vezetni vagy épp hogyan működik egy ultrahang berendezés. Arra is lehetőségük lesz, hogy kifejthessék véleményüket a látottakról és a korábban tapasztaltakról, illetve információhoz jussanak arról, hogy az élet adott területe hogyan változik éppen és mi várható az ő felnőttkorukra.

A médiában is szerepet kapnak:

több országos televízió, újság és internetes oldal von be fiatalokat a szerkesztőség munkájába november 20.-án. Az amerikai és a svéd nagykövetség különleges programot szervez, melynek során a diplomaták szerepét is ki lehet majd próbálni és megszólal majd a gyerekek hangja a Nemzeti, a Víg, a Katona József, a Radnóti és az Örkény Színházban is.

Az iskolák bevonásához az UNICEF globális központja egy speciális programot állított össze, ami játékos javaslatokat tartalmaz arra, hogyan szervezhetnek a tanárok és a diákok közösen saját iskolai eseményeket a világnapra és ezzel hogyan kapcsolódhatnak a Gyerekhang kampányhoz. A közösségi médiában is bárki csatlakozhat a szervezet közleménye szerint: a #UNICEFgyerekhang hashtag segítségével.

A kampány részeként hétvégén a Lánchidat az UNICEF kék színével világítják meg. A programról részleteiről itt lehet bővebben olvasni.

Földi pokol a menekült rohingja gyerekek élete

0

600 ezer rohingja menekült el Mianmarból, 58 százalékuk gyerek. Ők most túlzsúfolt menekülttáborokban élnek Bangladesben, a UNICEF jelentése szerint.

Rohingja menekült gyerekek ételosztásra várnak egy bangladesi menekülttáborban.
Fotó: MTI/EPA/Abir Abdullah

A mianmari hadsereg augusztus végén kezdett tisztogató hadműveletbe Arakán államban, miután rohingja felkelők támadtak meg több rendőrséget. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatással vádolta meg a mianmari kormányt. Az országban a rohingja kisebbséget hosszú idő óta elnyomják.

„Sok, Bangladesben élő rohingja gyerek

olyan borzalmaknak volt tanúja Mianmarban, amilyeneket egy gyereknek sohasem volna szabad látnia,

és mindannyiukat elképzelhetetlen veszteségek érték” – írta közleményében Anthony Lake, az UNICEF igazgatója.

Azt is írta:

emberkereskedők visszaélhetnek a menekült gyerekek sebezhetőségével.

„Ezek a gyerekek elhagyatottnak, elszigeteltnek érzik magukat, ráadásul nincsenek eszközeik a támogatás vagy segítség felkutatására” – mondta a jelentés szerzője egy genfi sajtótájékoztatón.

Az UNICEF tanulmányában gyerekrajzok is szerepelnek helikopterről tüzelő, zöld ruhás férfiakról és vérben úszó emberekről.

Hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingják megsegítésére; az ENSZ és segélyszervezetek szerint

434 millió dollárra (körülbelül 113 milliárd forintra) lenne szükség.

Ebből tiszta vizet, élelmet, szállást, higiéniai eszközöket és a járványmegelőzés jegyében oltóanyagokat biztosítanának a menekülttáborok lakóinak.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK