Kezdőlap Címkék Tobzoska

Címke: tobzoska

Nagyon dühös sok kínai

A gyász hamar dühvé vált a kínai közösségi oldalakon, miután kiderült, mégis meghalt a koronavírusra először figyelmeztető orvos. Halála kapcsán hazudozásba keveredtek a hatóságok. Közben megtalálták a fertőzés köztes hordozóját, a tobzoska nevű állatot.

Li Ven-liang halálának híre a gyászból hamar átváltott dühre a Weibo közösségi oldalon. Elárasztották a bejegyzések és kommentek a felületet – olvasható a BBC cikkében. A hatalom nem győzte törölni az olyan hashtageket, mint „a vuhani kormány kérjen bocsánatot de Li Ven-liangtól” vagy „szólásszabadságot akarunk”. A hatalom mintha semmit se tanult volna a történtekből, közölték, hogy a korrupcióellenes testület indít vizsgálatot a „dr. Lit érintő kérdésekben”.

Mint írtuk, csütörtökön meghalt a 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott. Ő volt az, aki december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott.

Ezután őt rémhírterjesztéssel vádolták, és aláírattak vele egy papírt, amely szerint hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet. A kínai hivatalosságok azután halálával kapcsolatban is hazugságba keveredtek. Először csütörtök délután megerősítették egy amerikai lap hírét, hogy elhunyt az orvos. Később már azt mondták, hogy él, de súlyos állapotban kórházban van. Aztán késő este mégis közölték a halálhírt.

A brit közmédia írása szerint nehéz visszaemlékezni egy olyan eseményre az utóbbi években, amely

annyi bánatot, haragot és bizalmatlanságot váltott ki a kormány ellen, mint az orvosé.

A több százezer bejegyzésből a törlések után csak maroknyi maradt. Olyanok, mint „ez nem egy bejelentő halála. Ez egy hős halála”, „Ne felejtsd el, hogyan érzel most”, „Ne felejtsd el ezt a haragot. Nem szabad hagynunk, hogy ez megismétlődjön” – írta egy megjegyzés a Weibora. Más azt írta, hogy „Az igazságot mindig pletykaként kezelik. Meddig fognak hazudni? Még mit akarnak elrejteni?” Sok vélemény még erősebb politikai töltet hordoz(ott), amelyek

már a hatalom legitimitását vonják kétségbe.

Pénteken azt jelentették be, hogy a tobzoskák lehettek a koronavírus köztes hordozói, amelyekről a fertőzés emberre terjedhetett át. A dél-kínai Kanton két intézményének – a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetemnek és a Lingnan Kuangtung Modern Mezőgazdasági Laboratóriumnak – kutatói ezer darab természetes környezetből vett mintában található örökítő anyagot vizsgálata után jutottak arra a megállapításra, hogy a tobzoska lehet a vírus köztes gazdaállata. A kutatási eredmények alapján az embereket megfertőző, új típusú

koronavírus elkülönített törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.

Sen Jung-ji, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik kutatója szerint a tobzoskák mindazonáltal nem feltétlenül az egyetlen köztes hordozói a vírusnak. A szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírust említve példaként a kutató rámutatott: a cibetmacskákon kívül más kistestű, húsevő állatok is hozzájárulhatnak a vírus terjedéséhez. A szakértő emiatt arra figyelmeztette az embereket, hogy tartsák magukat távol a vadon élő állatoktól.

A súlyos tüdőgyulladást okozó vírus tavaly decemberben Vuhanban, a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén ütötte fel a fejét. A járvány kiindulópontjának sokáig egy helyi hús- és halpiacot tartottak, ugyanis az első fertőzöttek közül sokan a piacon kaphatták el a betegséget, de azóta megerősítették, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a hatóságok által január elején bezárt piacon.

Kínai és külföldi szakértők a vírus eredeti hordozójának – a SARS-hoz hasonlóan – a denevéreket tartják. Hétfőn a Vuhani Virológiai Intézet kutatói tettek közzé egy tanulmányt a Nature című brit tudományos lapban, amely szerint a fertőzött páciensekben talált vírus genomja 96 százalékban azonos a denevérek által hordozott koronavírussal.

Az Afrikában és Ázsiában élő tobzoskák védelem alatt állnak, és a washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük. Az illegális kereskedőktől Ázsiában azonban a leggyakrabban tobzoskákat koboznak el. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig csemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK