Kezdőlap Címkék Tiltott párttámogatás

Címke: tiltott párttámogatás

Perre viszi az ÁSZ-büntetést az Együtt

0

Közigazgatási pert indít az Együtt a számvevőszék őket érintő, összesen 19 milliós tiltott pártfinanszírozás miatti büntetése miatt. A büntetés hatályon kívül helyezését kérik.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordul az Együtt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbbi, rájuk vonatkozó jelentése miatt az Együtt. Keresetükben a többi között azt kérik, hogy a bíróság semmisítse meg, illetve helyezze hatályon kívül a jelentés

tiltott nem vagyoni támogatás

elfogadására vonatkozó részeit.

Az ÁSZ január elején sorra büntette meg az ellenzéki pártokat tiltott vagyoni támogatást állapítva meg. Az Együttnél is a legnagyobb tétel, 9,695 millió forint abból adódott, hogy az ÁSZ szerint a piacinál alacsonyabb összegű bérleti díjat fizettek, 120 ezer pedig amiatt, mert tagdíj-befizetést adományként könyveltek el.

A jogszabályok alapján azonban az összesen 9,815 milliós büntetés mellett ezzel megegyező összeget kell levonni a pártnak járó idei állami támogatásból. Összességében tehát

mintegy 19 millióval „rövidülne meg” az Együtt.

Jelenleg a bírság „jegelése” zajlik, mert a pártokat ért büntetések miatti botrány kipattanása után Varga Mihály gazdasági miniszter azt „javasolta” a felügyelete alá tartozó adóhivatalnak és államkincstárnak, hogy a választások előtt ne szedjék be a pénzt.

Az ÁSZ a tiltott támogatást megállapította több ellenzéki pártnál: a Jobbikot 331, az LMP-t 8,8, a DK-t 8,245, a Liberálisokat 6,185, a Párbeszédet 7,525 millióra büntette. Mindegyik esetében a végszámla a kétszeres összeg lenne.

Gyűlik a pénz a Jobbiknak

0

„Vasárnap estig összesen 82 811 013 forint érkezett a Jobbik központjához, amelyet 5774 magyar ember adott össze, hogy a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki párt a fideszes tervekkel szemben mégis el tudjon indulni a választáson” – írja a párt közleménye. A többi, az ÁSZ által megbüntetett párt nem indított gyűjtést – igaz, az ő bírságuk nagságrenddel kisebb. De nem fizetnek.

 

A Jobbik mind a 20 ezer legyártatott támogatói csekket kiosztotta az azt igénylőknek, emiatt újabb csekkek elkészítését rendelte meg, és nagy erőkkel tovább folytatja a közösségi adományozási kampányát – áll a párt közleményében.

Mint portálunk is beszámolt róla, az Állami Számvevőszék a múlt év végén tiltott pártfinanszírozásra való hivatkozással mintegy 660 millió forintra büntette a Jobbikot. A szokatlanul nagy büntetés a Jobbik szerint politikai célból született, s ellehetetleníti a pártot, mert ekkora összeg befizetése után nem marad pénzük kampányra és ily módon kérdésessé válik a párt indulása a 2018-as választáson.

De nem csak a Jobbikot érte utol az ÁSZ büntetési aktivitása: több ellenzéki pártot is megbüntetett különböző szabálytalanságok miatt. Az ÁSZ közölte, hogy a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek.

A pártok nem hajlandók fizetni.

Igaz, az ÁSZ utóbb jelezte, hogy a pártok haladékot kapnak a választások utánra, július 1-jéig a büntetés kifizetésére.

Nyikos László, az ÁSZ egykori alelnöke – Róna Péterhez hasonlóan – úgy gondolja, hogy az ellenőrző szervezet törvényt, illetve alkotmányt sértő módon működik, mert a pártvizsgálatok mellett az államháztartás ellenőrzését elmulasztja. A FüHü-nek adott interjújában Nyikos leszögezte:

„A pártok vegzálása helyett az állam működését kéne vizsgálnia az Állami Számvevőszéknek, mert a költségvetésben 17 ezer milliárd forint fordul meg, a politikai szervezetek ennek az összegnek az ezrelékével sem gazdálkodnak”.

 

„Pártállami számvevőszék” – ezzel a kommentárral osztotta meg a Clark Ádám téren kihelyezett molinójáról készült képet a Közös Ország Mozgalom. Gulyás Mártonék egy olyan transzparenst függesztettek ki az alagút felett, amelyen arra utalnak, hogy Orbán Viktor irányítása alatt áll a pártok ellenőrzését gyakorló szervezet.

Csak a lényeg hiányzik az ÁSZ Jobbik-jelentéséből

0

Pont az nem derül ki az Állami Számvevőszék jelentéstervezetéből, mi alapján és hogyan számolta ki a 331 millió 660 ezer forint tiltott támogatást a Jobbiknál. 2015-16-ból és 2017 első félévéből lényegében mindent szabálytalannak minősít a gazdálkodásban.

A rendkívül szellősen tördelt, teljes oldalakra vetítve talán tíz oldal terjedelmű jelentéstervezet alapján az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lényegében semmit se talált rendben a Jobbik 2015-16-os és 2017 első félévi gazdálkodásában. A tervezetet a Jobbik hozta nyilvánosságra.

Eszerint a Jobbik nem tett eleget előírt adatszolgáltatási kötelezettségének, az ellenőröket nem engedte be, nem igazolta a közpénzzel való átlátható gazdálkodás alapjainak megteremtését, szabályos felhasználását és vagyona jogszerű használatát –

vagyis nem igazolta, hogy működése során szabályosan igénybe vehető pénzt használt fel

2015-16-ban. Nincs rendben a könyvvezetés, a nyilvántartás se és még hosszú a sor. Továbbá megállapították, hogy az idei első fél évben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el a párt. Ezek az ÁSZ már ismert megállapításai.

Ezek alapján mondta ki, hogy a Jobbik 331 millió 660 ezer forint tiltott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el. Ha ez marad a végleges megállapítás, akkor ezt az összeget vissza kell fizetnie a pártnak, a jövő évi költségvetési támogatásból pedig automatikusan levonják ezt a tételt. (2015-16-ban egyaránt 475 millió 800 ezer forint állami pénzt kaptak.)

A vizsgálat menet közben terjedt ki a 2017 első félévének gazdálkodására, amelyet az ÁSZ a „kockázatjelentés” műszóval igazol. Pár oldallal odébb írja le, amit már szintén ismerhet a nyilvánosság, hogy

„hatósági jelzést”

kaptak a plakátkampányban két céggel kötött szerződésről, illetve arról, hogy ezekben a listaáraktól jelentősen elmaradó árakat alkalmaztak.

Részlet a jelentéstervezetből

A jelentéstervezet azonban

semmit se árul el arról, milyen forrásból, milyen módszerrel végezték el a listaárak és a konkrét árak, illetve a korábban említett szokásos piaci árak összehasonlítását.

Ezt kifogásolja a Jobbik gazdasági igazgatója is. Schön Péter is arról ír, hogy az ÁSZ „nem tisztázott forrásból, a jelentésben nem részletezett dokumentumok alapján állapított meg hasraütésszerűen tiltott támogatást. A jelentésből az sem derül ki, hogy pontosan milyen jogi személyekkel kapcsolatban és milyen számítások alapján tette megállapításait. A megállapítások így szakmailag értékelhetetlenek, megalapozatlanok és jogellenesek”.

A párt által közzétett észrevétel egyébként megismétli már korábban közölt állításaikat arról, hogy dátumszerűen mikor adtak át adatokat, illetve mikor próbálták meg ezt sikertelenül megtenni. Vagyis azt, hogy „az első körös adatbekérést a Jobbik teljesítette, a második körös adatbekérés teljesítését pedig maga az Állami Számvevőszék lehetetlenítette el”.

A Jobbiknak e hónap 21-éig van lehetősége észrevételt tenni. Fellebbezést a törvény pár évvel ezelőtti módosítása nem tesz lehetővé.

A párt ma délutánra szervezett fáklyás tüntetést a Fidesz Lendvay utcai székháza elé, hogy tiltakozzon az eljárás, illetve az „orbáni diktatúra” ellen.

Az Állami Számvevőszék továbbra is várja a Jobbik elnökének hivatalos észrevételeit, amellyel cáfolni tudja az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő megállapításokat. Az ÁSZ mindenben betartja a vonatkozó törvényi előírásokat, és alkotmányos kötelezettségeinek megfelelve, a jogállam keretei között, a becsületes adófizető állampolgárok érdekét képviseli – áll az ÁSZ közleményében. Szerintük az egyoldalúan nyilvánosságra hozott jelentéstervezet egy dolgot bizonyít biztosan. Ezután szóról szóra megismétlik a tervezet elmarasztaló megállapítását. Az ÁSZ felszólítja a Jobbik elnökét, hogy biztosítsa a párt gazdálkodásának átláthatóságát, és az ÁSZ folyamatos rágalmazása, valamint a közvélemény félrevezetése helyett hozza nyilvánosságra a párt 2015-2016. évekre vonatkozó gazdálkodására, valamint a 2017. évi plakátkampányára vonatkozó dokumentumokat – amelyeket nem adott át az Állami Számvevőszéknek –, és támassza alá, hogy a párt nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!