Kezdőlap Címkék Testmozgás

Címke: testmozgás

A boldogság tudománya, vagyis mi is tesz minket boldoggá

0

A boldogság pszichológiájának tanulmányozása már évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat, és számos kutatás eredménye alapján az alábbiakban összefoglalóban olvashatja, hogy mi is tesz minket boldoggá a tudomány szerint.

Kapcsolatok

Az ember társas lény. A kutatások arra utalnak, hogy a szoros, támogató kapcsolatok erősítik az ember boldogságát. Barátokkal, családtagokkal, romantikus kapcsolatban élőkkel való időtöltés és a közösségben való részvétel mind hozzájárulhat a boldogságunkhoz. Nem is muszáj embernek lennie, akár négylábú kedvenceink is lehetnek a legjobb barátaink.

FH

Pozitív érzelmek

A pozitív érzelmek, mint a boldogság, az elégedettség, a szerelem és a vidámság, erősíthetik az ember jólétét és boldogságát. Nem kell hatalmas, világmegváltó dolgokra gondolni. Néha a legkisebb gesztusok tudnak a legjobban esni az embernek. Az öröm és a boldogság átéléséhez nem feltétlenül szükségesek az élet nagyobb eredményei, az apró dolgok, mint egy mosolygós reggel, egy kedves szó vagy egy apró öröm is boldogságot adhatnak. Kicsinyesnek tűnő dolgok, de van, hogy boldogabbá teszi az illetőt és erőt ad neki a napja további részéhez.

FH

Érzelmi rugalmasság

Az érzelmi rugalmasság az ember képessége arra, hogy az érzelmeit pozitív irányba terelje, és képes legyen leküzdeni a negatív érzéseket. Az érzelmi rugalmasság fejlesztése például az önelfogadás, az empátia, a jelenben élés és a pozitív gondolkodás képességének kialakításával érhető el. Sokat segíthet a stresszes hétköznapokban, ha egy megterhelőbb nap után hallgatunk egy rövid meditációs podcastet elalvás előtt, hogy kikapcsoljuk gondolatoktól túlterhelt agyunkat.

Célkitűzések és teljesítésük

A célkitűzések kitűzése és elérése szintén hozzájárulhat a boldogságunkhoz. A tudomány azt mutatja, hogy az embereknek értelmes célokra van szükségük, amelyek számukra fontosak és megvalósíthatók. Itt sem kell hatalmas, világmegváltó dolgokra gondolni. Ha szeretnénk felújítani otthonunk, nem kell egyből arra gondolni, hogy falakat bontunk és szétszedjük a falakat. Kisebb dolgokkal, mint mondjuk egy kerti bútor megvásárlásával is fel lehet dobni a környezetünket.

A testmozgás és az egészséges életmód

A testmozgásnak és az egészséges életmódnak számos pozitív hatása van az emberi testre és az elmére egyaránt. A kutatások szerint a testmozgás, az egészséges táplálkozás, a rendszeres alvás és a stresszkezelés hozzájárulhatnak a boldogságunkhoz és az általános jólétünkhöz. Fontos, hogy mindennap mozogjunk egy keveset. Mozduljunk ki, sétáljunk egyet, vagy ha vannak gyermekeink, játszunk velük a kertben, barkácsoljunk nekik egy saját kis játszóteret, ahol biztosan nagy kedvencük lesz egy hintakészlet. Az együtt töltött idő mindig segít az ember lelki egészségén. 

Összességében

A boldogság pszichológiája sokrétű és sok tényezőtől függ, azonban a kapcsolatok, a pozitív érzelmek, az érzelmi rugalmasság, a célkitűzések és a testmozgás elengedhetetlen az egészséges testhez és lélekhez.

Hideg végtagok, zsibbadás: így javítható a láb vérkeringése

0

A testünk egészségének egyik fontos eleme a megfelelő vérkeringés. Ha valami nincs rendben a keringésünkkel, akkor azt elsőnek a végtagjainkon vehetjük észre. Ha a lábainkon zsibbadást, hideg-érzést tapasztalunk, akkor az olyan elváltozásokra utalhat, amely az egész testünkre hatással lehet.

Mi okozza?

A hidegben teljesen természetes, hogy a kezünkben és a lábunkban a vér keringése lecsökken, hiszen így védekezik testünk a hővesztés ellen. Ám ha a meleg lakásban, látszólag indokolatlanul is hidegek a végtagjaink az már utalhat betegségre.

A hajszálerek beszűkülése miatt kevesebb vér juthat végtagokba, emiatt azok hőmérséklete csökken. A jelenségnek számos oka lehet. Okozhatja alacsony vérnyomás, ami miatt romlik a végtagok vérellátása, de utalhat cukorbetegségre és érelmeszesedésre is. Utóbbi esetben az erek falára kalcium rakódik le, amely a kisebb hajszálereket el is zárhatja.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a lábunk hideg, akkor javasolt a láb vérkeringésének javítása. A kezek és lábak zsibbadása mögött ugyanakkor szintén meghúzódhatnak komolyabb problémák, általában idegrendszeri elváltozásokra utal. Okozhatja az idegek károsodása, de akár agyi elváltozás is lehet a háttérben, mint amilyen a szklerózis multiplex vagy agyi érelzáródás, sztrók. Éppen ezért nem érdemes félvállról venni a tüneteket! Komoly problémákat előzhetünk meg ugyanis, ha odafigyelünk a lábvérkeringés javítására. Ellenkező esetben súlyos szövődmények alakulhatnak ki, a nem megfelelő oxigénellátás miatt a végtagok szövetei elhalhatnak.

Hogyan javítsunk ezen?

A lábvérkeringés javításának legjobb módja, ha az egész testünkben fokozzuk a véráramlást, ennek leggyorsabb és legegyszerűbb módja a testmozgás. Pattanjunk kerékpárra és tekerjünk egyet, de a kocogás vagy egy esti séta is fokozza a vérkeringést az egész testünkben! Masszírozzuk át a zsibbadó vagy kihűlt tagjainkat, használhatunk különböző melegítő hatású olajokat, mandula- vagy búzacsíraolajat.

A folyadékhiány, a dehidratáltság szintén kedvezőtlenül ha a vérkeringésünkre. A téli hónapokban igyunk forró teát sok mézzel, ez segít a folyadékpótlásban és könnyebben átmelegednek a végtagjaink. A méz ásványi anyagokkal, vitaminokkal is támogatja a testünket. De számos étel és fűszer is pozitívan hat a vérkeringésünkre. Az erek tágításával a hagyma és fokhagyma segít a megfelelő vérnyomás kialakításában. A kurkuma és a fahéj szintén stimulálja a vérkeringést, ezáltal a lábvérkeringés javításában is hasznos.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok szintén hozzájárulnak a keringés javításához. A vas az egyik fontos alkotóeleme az oxigént szállító hemoglobinnak. A B12-vitamin nemcsak a megfelelő vérkeringés fenntartásában fontos, hanem az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Hiányában vérszegénység alakul ki, de olyan idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, mint a fülzúgás vagy a zsibbadás érzése.

Az életmódunk is sokat javíthat vagy ronthat a keringési rendszerünk állapotán. A mozgásszegény életforma, a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás fokozzák a szív- és érrendszeri panaszok kockázatát. Az elhízás sem tesz jót a keringésünknek, a szervezet megnövekedett zsírszintje növeli a vérben a lerakódások és az elzáródások veszélyét. A fölösleges kilóinktól való megszabadulással tehát javíthatjuk a keringésünket. A stresszes életmód szintén okozhatja a perifériás keringés lassulását, azaz a végtagjaink vérellátásának csökkenését.

Előzzük meg!

A rendszeresen hideg végtagok vagy a zsibbadás érzése testünk figyelmeztető jelei. Érdemes felkeresni szakorvost a tünetek hátterének pontos feltárása érdekében. Ne feledjük: a súlyos érszűkület a végtag elvesztéséhez is vezethet! Az idegrendszeri tünetek súlyosbodása pedig akár a szklerózis multiplex kialakulását is magával hozhatja. A megelőzés fontos része, hogy a tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat! Az időben feltárt okokkal megelőzhetjük a kialakulóban lévő egészségügyi probléma súlyosbodását.

Természetesen a helyes életmód is nagyban hozzájárul a normális vérkeringés fenntartásához. A rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly kialakítása és az egészséges étkezés mellett kisebb az esélye a keringési panaszok megjelenésének.

Az olyan kevésbé komolynak látszó tünetek, mint a hideg végtagok vagy a zsibbadásérzés hátterében is meghúzódhatnak komoly egészségügyi problémák. Fontos a tünetek időben történő kezelése mellett az egészséges életmóddal történő megelőzés is!

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK