Kezdőlap Címkék Természeti katasztrófa

Címke: természeti katasztrófa

Brutális pusztítást okozott a vulkán

0

Ritka élőhelyek és egész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaii-on a május elején kitört Kilauea vulkánból áramló lávától, ám kutatók szerint, noha emberi szemszögből tragédia, ami történik, tudományosan nézve azonban csak a természet brutális körforgásáról van szó.

Hawaii legnagyobb szigetén az erdők korábban fontos élőhelyként szolgáltak az őshonos fák, madarak és rovarok számára.

“A kitöréseket megelőzően valószínűleg ez volt a legnagyszerűbb erdő Hawaii-on”

– mondta Patrick Hart, a Hawaii Egyetem biológusa. Szerinte az erdőnek voltak részei, ahol az őshonos fák egészen az óceánig elértek és ehhez hasonlót sehol máshol nem lehetett látni a szigeten. A térséget most több méter magas láva borítja.

A szakember szerint legkevesebb száz évnek kell eltelnie, mire a lávával betemetett erdők elkezdenek újjászületni és azután 150 évbe is telhet, mire visszanyerik egykori külsejüket. Ez a folyamat azonban már többször megismétlődött Hawaii-on.

“Emberi szemszögből nézve, ami most történik, az igazi tragédia”

– mondta David Damby, az amerikai földtani intézet vulkanológusa, de szerinte “a vulkán szemszögéből nézve, neki ez a dolga: új területeket építeni és átalakítani a tájat. Így működik a bolygó.”

Ryan Perroy, a Hawaii Egyetem vulkanológusa ugyancsak arról beszélt, hogy geológiai szempontból korántsem volt váratlan esemény a vulkán kitörése, és egykor az egész környék vulkanikus tevékenység nyomán jött létre.

A térségben több más drasztikus változás is történt:

június 2-án forró láva ömlött a sziget 400 éves édesvizű tavába, a Zöld tóba, kevesebb, mint két óra alatt elpárologtatva azt és betemetve a helyét lávával. Néhány nappal később óriási lávafolyamok zúdultak a szomszédos Kapoho-öbölbe, otthonok százait elpusztítva és beszennyezve a türkizkék, korallokban gazdag öböl vizét és a dagálytócsákat, gyakorlatilag élve megfőzve azok tengeri élővilágát.

“Nincs még egy olyan hely Hawaii-on, mint amilyen Kapoho volt” – mondta John Burns, aki egy évtizeden át tanulmányozta a korallokat a dagálytócsákban.

“Az egész élőhely odalett.”

A szakemberek szerint amint a vulkanikus részecskék eloszlanak, a víz pH-értéke és hőmérséklete pedig visszaáll a normálisra, a virágállatok elkezdenek visszanőni. “A tengeri organizmusok és korallok szemszögéből nézve gyakorlatilag az elejéről kezdődik minden” – mondta Burns.

Szerinte “az emberek tragédiája, hogy elveszítették az otthonaikat, számunkra pedig, hogy elveszítettük a kutatási helyszínünket. A környezet szempontjából azonban ez egy természetes körforgás. Sokkal inkább nézem végig, ahogy egy korallzátony a láva áldozatává válik, mintsem, hogy az óceánok melegedése okozta korallfehéredés végez vele, ahogy az Hawaii több területén is megtörtént.”

A térségben tilos az óceánban fürdeni, mert a láva és a víz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgező kén-dioxidot.

A pusztításról további képeket ide kattintva láthat.

Tovább tombol, de már szelídebben Irma

0

Miközben szelídült Irma, továbbra is komoly veszéllyel fenyeget Floridában, ahogy az amerikai szárazföld belseje felé veszi az útját. Megjelentek az első kárbecslések is.

Habár az emberéletben keletkező kár a legnagyobb veszteség, a tomboló hurrikánok által okozott egyéb kár is tetemes. Egy amerikai katasztrófamodellező vállalat, az RMS becslése szerint a Harvey hurrikán 25 és 35 milliárd dolláros kárt okozott, amit a biztosítótársaságok megtérítenek. De a teljes gazdasági kár ennél sokkal nagyobbra rúg, hiszen része olyan tétel is, mint a nem biztosított károk, amelyeket 70 és 90 milliárd dollárra becsülnek – írja a CNN. Az Irmára egyelőre nem adott ki a cég becslést, azzal megvárja a hurrikán végét.

Egy másik hasonló profilú cég, az AIR Worldwide ugyanakkor már közzétett egy gyorsbecslést: eszerint

az Irma 15 és 50 milliárd dollár közötti biztosított károkat okozott az USA-ban, a karibi térségben ez akár 65 milliárd értékű is lehet.

Egy harmadik becslésről is beszámol a hírtelevízió: Chuck Watson, a  természeti katasztrófák hatásainak a kutatásával foglalkozó  Enki Research szakértője szerint

Irma összesen 72 milliárd dollárnyi károkat okozhatott az Egyesült Államok gazdaságának.

Ebből 65 milliárd a biztosított, 40 milliárdért a Nemzeti Árvízbiztosítási Programnak kell majd helyt állnia.

A károk nem csak a tulajdonokban jelentkeznek – a Harveyról már most látható, hogy mekkora felfordulást okozott például a munkaerőpiacon. A múlt héten az álláskeresők száma az Egyesült Államokban 62 ezerrel  (két éves rekordra, 289 ezerre) nőtt, zömük Texasban került ki ismét az álláspiacra – a Harvey pedig ott tarolt.

Ugyanakkor a negatív gazdasági hatások jelentős része csak az érintett térségekben jelentkezik, a gazdaság egésze pedig gyorsan visszanyeri a megelőző dinamikáját.

Csökkent a hurrikán ereje

Helyi idő szerint vasárnap estére a Floridában tomboló vihar 1-es erősségűre csökkent, de óránkénti 175 kilométeres széllökéseivel és a tenger négy-ötméteresre korbácsolt hullámaival változatlanul életveszélyes – írja összefoglalójában az MTI. A vihar elsősorban az állam nyugati partvidékén, Tampa környékén erős. Tampában és Miamiban este hét órától kijárási tilalmat vezettek be, Dél- és Közép-Floridában már több mint 3 milliónyian vannak áram nélkül. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.

„A rossz hír az, hogy ez egy nagy szörnyeteg”

– mondta a hurrikánról Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök közölte, hogy a meteorológusok előrejelzései szerint a hajnalig tartó időszak kritikus lesz, mert a vihar ismét felerősödhet. Nemsokára Floridába látogat, de pontos időpontot még nem mondott.

Florida déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió ember számára rendeltek el evakuálást és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzó felhívására és otthonukban maradtak. Hozzájuk intézett felhívást Rick Scott kormányzó vasárnap este, s arra szólított fel mindenkit, hogy ne menjen ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

Tetézi a bajt, hogy Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK