Kezdőlap Címkék Temerin

Címke: Temerin

Sebastian Kurz nagyanyja magyarországi német volt

0

Az egyik magyarországi német nyelvű lap, a Sonntagsblatt arról írt, hogy Sebastian Kurznak, minden idők legfiatalabb osztrák kancellárjának nagyanyja temerini születésű – tudósít a Vajdaság Ma hírportál.

A Sonntagsblatt szerint az 1928-ban született nagymamát, Müller Magdalenát, Tito partizánjai a többi temerini német lakossal együtt 1944 októberében száműzték szülőfalujából. Az Újvidék közelében fekvő Temerin, akárcsak az egész Bácska, Magyarországhoz tartozott a 2. világháború idején.

A kisemmizett család az alsó-ausztriai Zogelsdorf faluban telepedett le, ahol Magdalena férjhez ment  Alois Döller mezőgazdasági termelőhöz. Ebből a házasságból született Elisabeth, a jelenlegi kancellár édesanyja, aki Bécsben telepedett le, miután házasságot kötött egy Kurz nevű mérnökkel. Itt született Sebastian is, aki elmondása szerint

hétvégenként és iskolai ünnepek alkalmával rendre meglátogatta nagyanyját,

aki jobbnál-jobb sváb ételekkel kedveskedett neki.

Az leírtakat bizonyítja a temerini anyakönyv bejegyzés, valamint Wilhelmine Wier temerini németekről írt könyve. Müller Magdolna valóban Temerinben lett anyakönyvezve, mégpedig 1928. november 29-én. Az apa Müller Mihály 24 éves földműves (nevét magyarul írta alá), a édesanyja pedig a 19 éves Legler Katalin. Müllerék az anyakönyv szerint az 1459. számú családi házban laktak, de hogy ez hol volt, annak pontos meghatározása ma már szinte lehetetlen.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK