Kezdőlap Címkék Tea

Címke: tea

A sokoldalú koffein

A koffein a világ valószínűleg legnépszerűbb, legszélesebb körben fogyasztott élénkítőszere. Bár legismertebb forrása a kávé, megtalálható a teában, kakaóbabban, kóladióban, és még másik 60 növényben. Felhasználja a gyógyszeripar, keverik üdítőitalokba is. Bár volt idő, amikor mumusnak kiáltották ki, mostanra tudjuk, hogy – természetesen mértékkel fogyasztva – számos pozitív élettani hatással bír. Egyes becslések szerint a világ lakosságának 80%-a fogyaszt rendszeresen koffeint. 

A koffeint, illetve a koffeintartalmú élelmiszereket leginkább az élénkítő hatása miatt fogyasztjuk. A koffein egy, az éberséget, agyi aktivitást csökkentő hormon, az adenozin aktivitását gátolja, kismértékben növeli a vérnyomást és a pulzust, valamint fokozza az agykéreg aktivitását, emiatt érezzük magunkat frissebbnek tőle. És ez nem csupán szubjektív érzet, ezen hatások következtében a koffeinfogyasztást követő pár órában valóban javulnak a kognitív funkciók.

A koffeinfogyasztás az emésztésünkre is hatással van, fokozza a gyomornedv elválasztását és vízhajtó hatású, így emésztésjavító, hosszú távon pedig segíthet a fogyásban, illetve az ideális testsúly megtartásában. Segíthet a fejfájás megszüntetésében is, nem véletlen, hogy számos fájdalomcsillapító gyógyszer hatóanyaga.

Na de mennyi az ideális mennyiség, mi az, amit még jól tolerál a szervezet, és mi történik, ha túl sokat fogyasztunk belőle?

Kutatások szerint egy átlagos testsúlyú felnőtt napi 300-400 mg koffeint nyugodtan elfogyaszthat bármilyen káros egészségi következmény nélkül. Várandós nőknek legfeljebb napi 200 mg koffeint ajánlanak. Gyermekek esetében 3 mg/testsúly kilogramm mennyiség még biztosan veszélytelen, persze ők leginkább csokoládé vagy tea formájában fogyasztják. Túladagolásról 600 mg fölött beszélhetünk, ennek tünetei szívdobogás érzet, nyugtalanság, szédülés, hányinger, alvásproblémák lehetnek.

A napi koffeinfogyasztásunk kalkulálásához jó, ha tudjuk, hogy egy átlagos eszpresszó 60-80 mg koffeint tartalmaz, míg egy hosszúkávéban 100-120 mg koffein is lehet. Az instant kávék koffeintartalma valamivel alacsonyabb, egy adagban kb. 60 mg található.

Mivel a koffeinmolekula hőre bomlik, így a sötétebb pörkölésű, érzetre erősebb kávékban kevesebb a koffein, mint a világos pörkölésűekben.

Az arabica kávé kevesebb koffeint tartalmaz, mint a robusta.  Egy csésze feketetea kb. 50 mg-ot tartalmaz belőle, egy tábla (100 gramm) tejcsokoládé 20 mg-ot, míg egy tábla étcsoki akár ennek háromszorosát is.

Persze nem csak a bevitt mennyiség számít, hanem az is, hogy azt milyen gyorsan dolgozza fel a szervezet. A nők általában némileg hosszabb ideig érzik a koffein hatását, mint a férfiak. Lassíthatja a felszívódást, ha a kávénkat tejjel, tejhabbal vagy tejszínnel fogyasztjuk. Az alkoholfogyasztás szintén lassítja a felszívódását, míg a dohányzás növeli azt.

Kávérajongóknak azzal sem árt tisztában lenni, hogy bár a koffeinhez hozzászokik a szervezet, vagyis idővel hasonló élettani hatáshoz némileg többet igényel belőle, de abbahagyása esetén hosszú távú elvonási tünetekkel nem kell számolnunk, csupán pár napos átmeneti fáradtság valószínű.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK