Kezdőlap Címkék Szuverenités

Címke: szuverenités

A katalán válság felgyorsíthatja az európai reformokat

0

Legalábbis ezt állítja Yanis Varoufakis, egykori görög pénzügyminiszter, aki a Social Europe című szakmai lapban fejti ki nézeteit arról, hogy Brüsszelnek fel kell hagynia a képmutatással!

A katalán válság kapcsán azt deklarálták az EU központjában, hogy az belügy! Ugyanúgy belügynek tekintik Brüsszelben, ha Magyarország és Lengyelország megsérti az EU alapelveit – állítja Varoufakis. Szerinte véget kell vetni a képmutatásnak és újfajta szuverenitást kell kialakítani az önkormányzatok, a régiók és az uniós tagállamok szintjén. Görögország egykori pénzügyminisztere Barcelona példájával érvel:

A katalán főváros gazdag, költségvetése többlettel zár, de ezt nem költheti el!

Miért? Mert a központi kormány ezt Madridban megakadályozza! Hogy alakult ki ez a fura helyzet? Spanyolország a nagy nemzetközi pénzügyi válság miatt kritikus helyzetbe került. A bankok összeomlását csakis állami pénzekkel lehetett elkerülni. Mihez kezdtek ezek a bankok Barcelonában? Kitették a gazdag város szegény polgárait az utcára, mert nem fizették a hitel részleteit. Mivel óriási a munkanélküliség Spanyolországban, a szegény családok vészhelyzetben vannak. A bankok kitették őket az utcára. Válaszul ők megválasztották polgármesternek az ez ellen tiltakozó mozgalom vezérét.

Ada Colau szociális lakás programba kezdett.

Még a migránsok számára is 15 ezer lakást akart építeni.

Miből? A katalán főváros költségvetési többletéből! Csakhogy a madridi kormány ezt megakadályozta! Éppúgy mint a migránsok betelepítését! Így érthető, ha a katalánoknak elegük van a központi kormányzásból. Mit javasol Görögország ex pénzügyminisztere?

Azt, hogy a nagyobb önkormányzatok, régiók és persze az államok legyenek pénzügyileg függetlenek. Akár még saját pénzük is lehetne!

Mellesleg Berlusconi Itáliában a líra részleges visszaállításával kampányol.

Ha Brüsszel figyelembe veszi a helyi érdekeket, akkor újfajta szuverenitás alakulna ki és végre meglenne az EU-nak a hiányzó demokratikus támogatása – érvel Varoufakis. Hogy működne ilyen körülmények között az eurozóna? Erre az apróságra Görögország ex pénzügyminisztere nem tér ki a Social Europe című lapban közölt tanulmányában, mely szerint Katalónia esély egy újfajta szuverenitásra az Európai Unióban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK