Kezdőlap Címkék Szociális csúcs

Címke: szociális csúcs

A „magyar modellt” dicsérte Orbán az EU-csúcson

A magyar válságkezelési módszert és gazdaságpolitikát állította beszéde középpontjába Orbán Viktor az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján. A „magyar modellt” nem akarjuk lecserélni, a demográfiai, munkaerő-problémákat nem akarjuk bevándorlással megoldani – mondta a miniszterelnök.

Göteborgban Orbán Viktor arról beszélt, hogy sok jó ötletet lehet hallani, de a politika sikere nem az ötletek minőségétől, hanem attól függ, hogy ezekből képesek-e a kormányok rendszert építeni, modelleket alkotni.

Magyarországnak pedig van saját modellje. A teljes foglalkoztatás és a munkaalapú gazdaság célkitűzése az első pillér, a második az, hogy a demográfiai és munkaerő-problémákat nem akarjuk kívülről, vagyis bevándorlással megoldani. A harmadik pillér pedig szerinte az, hogy a munkaerőpiaci szabályozás, az adók és a duális képzés terén nagyon rugalmas az ország.

Ennek sikereként azt hozta fel, hogy hét éve a munkanélküliség Magyarországon 12,5 százalék volt, ma pedig 4 százalék, a növekedés mínusz 5-6 százalék volt, ma plusz 4, a költségvetési hiány pedig tartósan 3 százalék alatt van.

Ez a magyar modell működik,

és mi, magyarok nem akarjuk lecserélni, de mások se tudnák automatikusan alkalmazni a miénket, „bizonyos elemeit talán igen” – mondta a miniszterelnök.

Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen komoly összeget kell áldozni a munkanélküliség kezelésére, lényeges a megfelelő és folyamatos képzés is. Hozzátette, hogy azok helyzetét is kezelni kell, akik idő előtt elhagyták az iskolát. Charles Michel belga miniszterelnök szerint ma sokkal fontosabb, hogy mindig naprakész tudással rendelkezzenek a munkavállalók, ezért meg kell erősíteni az európai oktatási együttműködést.

MTI/FüHü

FRISS HÍREK

Első női imá...

Harry herceg...

Mégis kész a...

Orbán időt n...

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!