Kezdőlap Címkék Szanka Ferenc

Címke: Szanka Ferenc

Czeglédy szabadlábon: fordulat az ügyben?

Szabadlábra került Czeglédy Csaba. Az ex-politikus ügyvédje szerint az mindenképpen fordulat, hogy a bíróság elfogadta tételes cáfolatukat az letartóztatásban tartás szükségtelenségéről. Furcsaságok azért maradtak az eljárásban.

A Szegedi Törvényszék fellebbezés nyomán szombaton elrendelte Czeglédy Csaba szabad lábra helyezését azután, hogy a járásbíróság 11 napja újabb 30 nappal meghosszabbította a letartóztatást. Hankó Faragó Miklós, Czeglédy ügyvédje a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy telefonon beszélt védencével, de még nem látta a bíróság végzését. Ezért nem is tudja megerősíteni a volt politikusnak a hvg.hu-nak mondott szavait.

Ezek szerint a törvényszék egyetértett azzal, hogy indokolatlan őt letartóztatásban tartani, mert befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, hiába állítja ennek ellenkezőjét az ügyészség, s már nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást. De elmondása szerint a kiengedését azzal is indokolta a bíróság, hogy már nagyon hosszú ideje áll a legsúlyosabb kényszerintézkedés alatt.

Ezzel a bíróság elfogadta a legutóbbi letartóztatás-hosszabbítás idején tett állításaikat,

amelyekben tételesen cáfolták a nyomozók állításait.

Ez mindenképpen fordulat – mondta Hankó Faragó Miklós. Iratokkal bizonyították, hogy Czeglédy tavaly nem akadályozta a házkutatást, szabad lábon nem hiúsítja meg a nyomozást és nem áll fenn a bűnismétlés veszélye. Ez utóbbi fogalmilag is kizárt lenne, mert Czeglédy cége felszámolás alatt van, alkalmazottak sincsenek – mondta az ügyvéd.

Hankó Faragó Miklós úgy tudja, hogy a többi, 21 gyanúsítottal szemben már minden kényszerintézkedést megszüntettek, Czeglédy most a lakás elhagyását tiltó bűnügyi felügyeletbe került. Ez a korábbi lakhely-elhagyási tilalom és a házi őrizet keveréke: naponta két órára elhagyhatja a lakást személyes ügyek intézésére.

Az ügy furcsaságai nem szűnnek. Tart Czeglédy pót-magánvádas feljelentésének elbírálása a nyomozást vezető Szanka Ferenc ügyész ellen hivatali visszaélés miatt – erről itt írtunk bővebben. Azóta pedig kiderült, hogy a december negyedikei – a letartóztatás meghosszabbításáról szóló – végzéshez benyújtott iratokban felfedezték: az ügyészség

már csak felbujtással gyanúsítja Czeglédyt

a hatmilliárdot meghaladó gazdasági bűncselekményekben.

A rendőrségi minősítés megváltoztatása szabályos, de erről jegyzőkönyvben értesíteni kell a gyanúsítottat, ez azonban nem történt meg – mondta az ügyvéd. Hankó Faragó arról is tud, hogy az ügyészség a napokban vádat kíván emelni, noha ennek törvényes feltétele hiányzik. Ugyanis

tegnap újabb 200 oldalnyi irat érkezett a vádhatóságtól,

emiatt újraindul a 30 napos irattanulmányozási idő. Erről az ügyvéd írásban értesítette a megyei főügyészt, kérve az eljárási szabályok betartását.

Hankó Faragó Miklós ismét nem akart elébe menni a futó büntetőügytől függetlenül lehetséges jogorvoslati lépésekről. Azt azonban megerősítette, hogy ha a szabad lábra helyezési végzésben benne van, hogy túl hosszú ideje tartott a letartóztatás, az közelebb vihet az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduláshoz. Ebben euróezrek kifizetését rendelhetik el Czeglédy javára az indokolatlanul hosszú letartóztatás miatt.

Czeglédy Csaba és 21 társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt zajlik a nyomozás, 6,2 milliárd forint áfa be nem fizetése és/vagy be nem vallása gyanújával. Czeglédy tavaly júniusa óta volt letartóztatásban, úgy, hogy október elején volt egy éve az utolsó kihallgatása. Azóta „mindössze” annyi történt vele, hogy húszat meghaladó bizonyítási indítványukat mind elutasították.

Egyelőre nem emelhető vád Czeglédy ellen

December eleje előtt törvényesen nem emelhetnek vádat Czeglédy Csaba ellen. Azután is komplikációk jöhetnek, mert súlyos gyanú árnyékában készíti a vádiratot az ügyész, ami miatt büntető feljelentés és kizárási kezdeményezés van folyamatban.

Habár a kormánysajtó ismét arról írt, hogy „napokon belül” vádat emelhetnek Czeglédy Csaba és társai ellen, ez törvényesen nem történhet meg. Az

egyre kacifántosabb büntetőügyben

augusztus eleje óta eddig már háromszor értesítette a védelmet a nyomozóhatóság arról, hogy befejezték munkájukat.

Csakhogy a legutolsó iratcsomagot, 3300 oldalt október utolsó napján vehették át, márpedig ettől számítva legalább 30 napot kell adni a bennük foglaltak megismerésére. Ha ez előtt történne meg a vádemelés, azt a bíróságnak el kell utasítania – mondta a Független Hírügynökségnek Czeglédy ügyvédje.

Hankó Faragó Miklós szerint tehát legkorábban december elején nyújthatják be a vádiratot a bíróságnak.

Ami ezután következik, az enyhén szólva áttekinthetetlen.

A bíróság szeptember 3-án hosszabbította meg Czeglédy letartóztatását újabb három hónappal, elfogadva az ügyészek azon „újonnan felmerült adatokon” alapuló állítását, hogy Czeglédy utasítására akadályozták meg egykori munkatársai a nyomozókat abban, hogy házkutatáskor mindenhová bejussanak.

Az azóta megkapott – mostanra már körülbelül 54 ezer oldalra hízott – irathalmazban azonban a védelem megtalálta azokat a nyilatkozatokat, amelyekben a nyomozók tételesen cáfolják ezt az állítást, s a dátumokból kiderül, hogy ezek a tanúságtételek már a letartóztatás meghosszabbítása előtt az ügyészek birtokában voltak, de a bíróság előtt elhallgatták.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, ez mennyire súlyos visszaélés, mert

szándékosan nem adtak át alapvető bizonyítékot se a bíróságnak, se a védelemnek

– mondta az ügyvéd.

Emiatt Czeglédy feljelentést tett hivatali visszaélés bűntette miatt az ügy „gazdája”, Szanka Ferenc ügyész ellen. Mivel ezt az ügyészség – előre kalkulálhatóan – elutasította,

Czeglédy Csaba pótmagánvádban viszi tovább a feljelentést,

amelyet a bíróság november elején befogadott.

A pótmagánváddal együtt kizárást is kértek a Csongrád megyei főügyészség egész nyomozócsoportja ellen, s magát Szanka ügyészt is szeretnék elfogultság miatt kitetetni az eljárásból. Ez utóbbit az ügyészségnek kellene elfogadnia, ami valószínűtlen, de a bíróság még eleget tehet kérésüknek – derül ki az ügyvéd fejtegetéséből.

Ha ez bekövetkezne, az nem eredményezné az ügy visszakerülését a startvonalra, inkább az várható, hogy a jövőre nézve kellene átadni az ügyet másvalakinek, akár Csongrádon kívüli megyében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új vádló átvenné a komplett vádiratot a kizárt kollégától, és a maga nevében nyújtaná be a bírósághoz. Erről persze kívülről lehetetlenség megbizonyosodni, de egy effajta bonyolult, 54 ezer oldalas iratanyagra épülő vádiratot megírni nem néhány nap vagy hét.

Az már más kérdés,

mennyire alapos vádképviselet várható el olyan ügyésztől, aki nem maga állítja össze a periratot

– ért egyet a felvetéssel Hankó Faragó Miklós.

Czeglédy Csaba és 21 társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt zajlik a nyomozás, mintegy hatmilliárd forint áfa be nem fizetése és/vagy be nem vallása gyanújával. Czeglédy tavaly júniusa óta van letartóztatásban, úgy, hogy október elején volt egy éve az utolsó kihallgatása. Azóta „mindössze” annyi történt vele, hogy húszat meghaladó bizonyítási indítványukat mind elutasították.

Az eljárás alaposan beépült a politikába, Czeglédy tüske a köröm alatt a kormány számára: a szombathelyi ügyvéd és városi MSZP-képviselő 2013. szeptemberében robbant be az országos nyilvánosságra, amikor egy rejtett kamerás felvételre hivatkozva

kokainozással gyanúsította meg a fideszes alpolgármestert.

Később számos ügyben a DK és Gyurcsány Ferenc jogi képviselője volt, ezért kapott mindjárt politikai élt a per. Ennek további vetületéről írtunk itt, és itt. Előbb a parlamenti többség, aztán a kormány úgy döntött, hogy az ártatlanság vélelmének elvetésével kimondják Czeglédy bűnös voltát és kifizetik az állítólagos kárt.

Czeglédy letartóztatásának határideje december 5-én lejár, természetesen ennek megszüntetését ismét kérni fogják. Annak figyelembe vételével is, hogy az előző alkalommal – mint írtuk – az ügyész lényegében átejtette a bíróságot.

Czeglédy tehát másfél éve van letartóztatva, hónapok óta hozzá se szóltak.

Azóta – a szeptemberi letartóztatási iratokból tudhatóan – egy sor tanúmeghallgatást elvégzett a hatóság (de egyetlen védői bizonyítási indítványnak sem adott helyt), és állítása szerint most már tényleg készen áll a bíróság elé állni a bizonyítékokkal.

Ha mindezek alapján mégse engednék szabad lábra Czeglédy Csabát, akkor komolyan

szóba kerülhet az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulás.

Ez ugyanis attól függetlenül lehetséges, hogy maga a büntetőeljárás zavartalanul folyik. Emlékezetes, hogy Hagyó Miklósnak 2013 áprilisában 12 500 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 6 ezer euró perköltség (akkori árfolyamon körülbelül 3 750 000 és 1, 8 millió forint) megfizetésére kötelezték a magyar államot; egyéb körülmények mellett akkor mindössze kilenc havi előzetest ítéltek indokolatlanul hosszúnak. (A jogerős ítélet végül tavaly szeptemberben lett meg.)

E felvetésekkel kapcsolatban részletekbe nem bocsátkozott Hankó Faragó Miklós, csak annyit mondott, hogy

mérlegelik ezt a lehetőséget is.

Ahogyan készülnek arra is, hogy az ügyet esetleg rendkívüli jogorvoslatig kell vinniük itthon, aztán pedig ebben is következhet az Emberi Jogok Európai Bírósága.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK