Kezdőlap Címkék Semjén Zdolt

Címke: Semjén Zdolt

Lapszem – 2018 március 12.

0

Ma a Gerelyek, Gergők ünneplik a névnapjukat. Borús, szeles, csapadékos, de meleg idő lesz ma, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. Késő estére 7, 12 fok közé hűl le a levegő. Lapszemlénk következik.

 

Magyar Idők – Ne féljetek, üzenik a Békement szervezői

Több mint kétszázezer emberre számítanak a március 15-i békemenet szervezői, annak ellenére, hogy a rendezvényt számos támadás és fenyegetés érte – mondta Bayer Zsolt, a békemenetek állandó résztvevője a Magyar Időknek (amelynek egyébként a publicistája – a szerk. megj.). Elmondta: a rendezvényt számos támadás is érte. Ezek közül a legsúlyosabb egy enyingi férfi üzenete. Ő azt írta ki a Facebook-oldalára: „Enyingről 30 kocsival megyünk fel. Rámegyünk a békemenetre! Aki ott lesz, vére folyik.”

Bayer Zsolt arra biztatja a keresztény konzervatív közösség tagjait, hogy ne féljenek, vegyenek részt a rendezvényen, és mutassanak erőt március 15-én.

A provokáción méltósággal túl kell lépnünk, azt pedig nem szabad megengedni, hogy megfélemlítsenek bennünket

– mondta az újságíró, aki emlékeztetett: a békemenet elején egy molinót tartanak majd, rajta Kölcsey Ferenc szavaival: „A haza minden előtt.”

Ezzel a jelmondattal akarják felhívni a figyelmet az országgyűlési választások tétjére. Szerinte és a rendezvény szervezői szerint ugyanis a kormány sorsdöntő harcot kénytelen vívni Brüsszellel, újabban az ENSZ-szel is azért, hogy hazánk ne váljon bevándorlóországgá.

Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője, aki ugyancsak aktív résztvevője a békemeneteknek, úgy fogalmazott, hogy a menet erejét az egymás iránti szeretet, egymás közelsége adja.

Magyar Nemzet – Nem rokonai fizették Semjén útjait

„Olyan üzletember utalta át a svéd utak költségét, aki egyébként rengeteg állami pénzhez jutott” – ez az alcíme annak a hosszú írásnak, amellyel a lap folytatja a múl héten Semjén Zsolt svédországi vadászataival foglalkozó tényfeltáró cikkét. Miközben a Fidesz–KDNP politikusai (például Rétvári Bence vagy Budai Gyula) és a kormánysajtó a hétvégén Semjén Zsolt Svédországban élő rokonainak meglátogatásával igyekezett magyarázni a miniszterelnök-helyettes luxusvadászatait, a lap megtudta, épp csak a politikus családtagjai nem vettek részt a zsákmányejtő túrákon. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok és fényképek tanúsága szerint Semjén Zsolt mellett csupán két állandó szereplője volt az összesen öt alkalommal megtartott skandináv vadászatoknak.

Az egyikük egy üzletember, Farkas József (úgy tudni, nem rokona Semjénnek), akinek érdekeltségébe tartozik mások mellett több magyarországi hotel is. Az ő szerepe azért kulcsfontosságú, mert a nevük elhallgatását kérő vadászatszervezők lapunknak elmondták, hogy

a skandináv kirándulások költségeit minden egyes alkalommal Farkas József utalta át nekik. Érdekeltségei rengeteg állami megbízáshoz jutottak különösen 2010 után – vagyis a második Orbán-kormány beiktatását követően –, és több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek.

Farkas József a lap megkeresésére letagadta, hogy vadászaton vett volna részt a miniszterelnök-helyettes társaságában Svédországban, ám mindezt cáfolják a dokumentumok és fényképek (amelyeken ő is szerepel).

Semjén Zsolt svédországi útjainak harmadik állandó szereplője Vajai László volt, aki 2010 és 2013 között a Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti, halászati, vadászati főosztályának vezetője volt. Vajai a 90-es években az MSZP–SZDSZ-kormány idején egyébiránt az agrártárca vadászati főembere volt.

Népszava – Egy út van csupán: a szociális Európa

Az erős szakszervezetek egy ország alakító erői lehetnek, nem szabad hagyni, hogy elnyomják azokat – szögezte le a lapnak adott interjújában a Német Szakszervezeti Szövetség elnöke, Reiner Hoffmann, aki a hétvégén Budapesten tárgyalt. Szerinte azonban nemcsak Magyarországon, elsősorban a déli országokban is azt láthatjuk, hogy a szakszervezetek jogait, és különösen a sztrájkhoz való jogot jelentős mértékben korlátozták.

Az interjú központi témája a szociális Európa volt. A többi között kifejtette, hogy Európában egy egészen másfajta gazdasági és pénzügyi politikát kellene megvalósítani. Olyat, ami megfelelően ösztönzi a beruházásokat, és nem az ésszerűtlen megtakarítási intézkedéseket erőlteti az országokra. A beruházási politikának elsősorban a foglalkoztatást, a növekedést kell támogatnia, ösztönöznie. De nemcsak a gazdaságpolitikát kellene európai szinten harmonizálni, hanem az adópolitikát is. Szerinte a Szociális Jogok Európai Pillérében megfogalmazottak jók, a szavakat tetteknek kell követniük. A szakszervezeteknek ebben is szerepet kell játszaniuk.

Mint kifejtette, Európa-szerte erősíteni kell a szakszervezetek kollektív szerződéses jogait, másrészt egy referenciakeretet kellene létrehozni a minimálbérekkel kapcsolatban.

A szociális Európa megvalósítható, kiépíthető. Az egységes szociális Európa az egyetlen út, amelyen együtt, összefogva megoldást találhatunk a kihívásokra. Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy erősítsük az összetartást és elkerüljük a széthúzást – szögezte le.

Magyar Hírlap – Farkas Flórián: Békés együttélés vagy társadalmi konfliktusok

A rendszerváltozás óta nem volt olyan komoly tétje egy választásnak, mint április 8-án – jelentette ki Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, a szervezet kisvárdai tanácskozásán, amelyről a lap tudósít. Farkas hangsúlyozta,

a választások eredményén múlik, megmarad-e a békés együttélés vagy komoly társadalmi konfliktusok veszik kezdetüket, vetítette előre.

A fórumon több fideszes potentát is részt vett, köztük Seszták Miklós fejlesztési miniszter, aki megköszönte az együttműködést a roma vezetőknek, és hangsúlyozta, a térség fejlődése a cigány lakosság érdeme is. Tilki Attila a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője pedig megköszönte a roma lakosságnak a „mérhetetlen aktivitást az ajánlások gyűjtése kapcsán”, nyomatékosítva, hogy a voksolás után az önkormányzati választás idején is számít a közös munkára.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK