Kezdőlap Címkék Rob Lee

Címke: Rob Lee

Oroszország kivonja erőit Iziumból, az oroszok szerint a csapatok kivonása csak elterelő intézkedés

Az ukrán erők szombaton behatoltak Iziumba, az orosz katonai erődítménybe, folytatva gyors előrenyomulásukat északkeleten, és drámai új szakaszt robbantva ki a több mint hat hónapja tartó háborúban.

„A napokban az orosz hadsereg a legjobbját mutatja – a hátát” – mondta Zelenszkij Ukrajna függetlenség napján, augusztus 24-én mondott beszédében.

„És végül is jó választás, ha elmenekülnek.

Ukrajnában nincs és nem is lesz helye a megszállóknak.”

„Izium ma felszabadult” – mondta a város polgármestere, Valerij Marcsenko egy interjúban. Miközben ő maga még nem tartózkodott a városban, azt mondta, hogy kapcsolatban állt a rendőrséggel, és a mentőszolgálatok azon dolgoznak, hogy megtisztítsák a lehetséges veszélyektől, mielőtt a lakók visszatérhetnének.

Az orosz védelmi minisztérium – amely egy nappal korábban azt közölte, hogy megerősíti védelmi pozícióit a térségben – szombaton megerősítette, hogy kivonta erőit Iziumból, hat hónappal azután, hogy erői ostrom alá vették, majd elfoglalták a várost. Nyilatkozatában a visszavonulást előre megtervezett lépésként mutatta be, amelynek célja, hogy megerősítse erőfeszítéseit keleten, ahol hadserege hetek óta megrekedt.

Izium elvesztése fordulópontot jelenthet a háborúban, amelyet csak Oroszország tavasszal az ukrán főváros, Kijev körül elszenvedett megalázó veresége törpíthet el.

Az első jelek arra utalnak, hogy az orosz erők inkább visszavonulnak, mintsem harcolnának.

A Harkiv régióban, ahol Izium található, sokáig bizonytalanság övezte az ukrán offenzívát a hivatalos megerősítés hiányában, és katonai elemzők is arra figyelmeztettek, hogy ez egy gyorsan változó helyzet, amely óráról órára változhat.

Ám az ország északkeleti részén kitört villámtámadás átformálta az addig őrlődő állóháborút. Néhány nap alatt az orosz frontvonalak megbillentek, a moszkvai csapatok elmenekültek, és egyik falu a másik után került Ukrajna sárga-kék zászlaja alá – mint például az Iziumtól északra fekvő Kupjanszk városa, amely az Ukrajnába vezető kulcsfontosságú ellátási útvonalakon található.

Az ukrán biztonsági szolgálat a Telegramon közzétett egy fotót, amelyen a különleges erők kupianszki tagjai láthatók.

Egy orosz katonai blogger, akit Rusichnak hívnak, és 278 000 követője van a Telegramon, és azt állította, hogy pénteken a városban tartózkodott, azt írta, hogy Izium feladása „kis kudarc” volt, és arra buzdította követőit, hogy ne essenek kétségbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében elmondta, hogy a hadsereg több mint 30 települést foglalt vissza Harkiv régióban.

Az Institute for the Study of War nevű, washingtoni székhelyű agytröszt becslése szerint a hét elején kezdődött keleti offenzíva péntektől több mint 2500 négyzetkilométernyi területről szorította ki az orosz erőket Harkiv régióban.

„Még mindig sok mindent nem tudunk az offenzíváról, de nyilvánvaló, hogy ezt jól megtervezték és végrehajtották az ukrán erők” – mondta Rob Lee, a Külpolitikai Kutatóintézet katonai elemzője. „Nagyon hatékony kombinált fegyveres hadműveletnek tűnik tankokkal, gépesített gyalogsággal, különleges hadműveleti erőkkel, légvédelemmel, tüzérséggel és egyéb rendszerekkel.”

Ukrán és nyugati tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az offenzíva a nagy területen végrehajtott hadműveletek veszélyt is jelenthetnek mert az ukránok gyors előrenyomulása  sebezhetővé teheti őket az ellentámadásokkal szemben.

Az északkeleti ellentámadás mellett Ukrajna délen is erőfeszítéseket tesz, hogy visszafoglalja a Herson régió területét.

Marcsenko, Izium polgármestere elmondta, hogy körülbelül 12 000 lakos maradt a városban, és égetően szükségük volt humanitárius ellátásra. Azt mondta, reméli, hogy az elmenekült lakosok három-négy napon belül visszatérhetnek.

„Nincs egyetlen lakóépület sem, amely ne sérült volna meg”

– mondta a polgármester.

Oleksii Reznikoff, Ukrajna védelmi minisztere nem nyilatkozott konkrét eredményekről, de egy szombati kijevi konferencián azt mondta, hogy az orosz csapatok szökésben vannak.

„Az orosz csapatok futni fognak, mert tönkretesszük logisztikai láncaikat, raktáraikat és így tovább” – mondta. „Felmerül a kérdés: „És hova menjenek?”

Haza, hangzott a ki nem mondott válasz.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK