Kezdőlap Címkék Rendőrök

Címke: rendőrök

Bréking! Egyre nagyobb a tömeg, és a feszültség a rendőrség a tüntetők között az Országháznál

A Kossuth téren több ezren tüntettek a rabszolgatörvény ellen, dulakodás alakult ki a rendőrökkel, akik paprikasprayt vetettek be.

Több ezren tartanak a Kossuth térre. Élőben a Mércén!Percről-percre közvetítésünket itt lehet követni: https://merce.hu/2018/12/12/ellenzeki-kepviselok-foglaltak-el-a-parlamenti-pulpitust-a-rabszolgatorveny-vegszavazasarol-percrol-percre/

Közzétette: Mérce – 2018. december 12., szerda

Előzőleg a tüntetők, akik délután a Kossuth téren gyülekeztek, átvonultak a városon, egy időre lezárták a Margit-hidat, majd a Fidesz székházához vonultak. Ott áttörték a rendőr-sorfalat, voltak akik felmásztak az erkélyre. Ezután a Lánchídhoz mentek, majd visszatértek a Kossuth térre.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A rendőrség közleménye szerint a tüntetők provokálják a rendőröket, ötöt meg is sebesítettek.

A belvárosban demonstrálók három csoportra bomlottak – írják.

“A tüntetők egy része megkísérelt betörni az Országgyűlés épületébe, amit a rendőrség megakadályozott.

Egy másik csoport a Lánchídra vonult, ahol a forgalmat akadályozza, a rendőrség a hidat lezárta.

A demonstrálók harmadik csoportja a Budapest V., Kossuth téren provokálja a rendőröket, építési törmeléket, hanggránátokat, pirotechnikai termékeket, tojást, és minden mást dobál a rendőrök felé. A megsérült rendőrök száma ötre emelkedett”

– olvasható a közleményben.

A zivatar miatt kurta lett a többezres tüntetés

0

A Mi vagyunk a többség mozgalom által szervezett tüntetés valamivel 18 óra után kezdődött a Kossuth téren. Sokkal kevesebben gyűltek össze, mint az előző két alkalommal, amikor több tízezren tiltakoztak. Most több ezren lehettek.

Az első felszólaló Lukácsi Katalin azt mondta, menjenek közel a tüntetők a parlamenthez, hiszen

“miénk ez az épület.”

Egy hónapja, hogy újabb kétharmadot szerzett a Fidesz – mondja Lukácsi, mire fújolni kezdett a tömeg.

Reményt ad, hogy sok a fiatal – teszi hozzá. Köszöni, hogy ők bíznak az országban és tüntetnek miatta.

“Az ország a tiétek, nem azoké, akik félelmükben rendőrsorfal mögé bújtak a parlamentben.”

“Volt egy álmom” – kezdte beszédét Gyetvai Viktor diáktüntető. Olyan országban akar élni, ahol nem lesznek milliárdosok a miniszterelnök haverjai, nem szalámizzák le az ellenzéket, nem borul narancssárgába az ország, a fiatalok nem akarnak külföldre “menekülni.” Volt egy álma, ahol nem maradhat fent egy ilyen maffiakormány, az álma elbukott.

Gyetvai is ellenzéki összefogást sürget, de fontos az állampolgári aktivizmus. Most kell elkezdeni, vagy most kell elmenni.

“Maradunk és cselekszünk, vagy kussolunk, és elmegyünk?”

tette fel a kérdést.

Hidvégi B. Attila (Romnet) azt kéri számon, miért gondolják az állami vezetők, hogy a romák 600 év alatt nem tudtak integrálódni, miért kérdés, hogy erőforrások vagy tehertételek-e, hogy merülhet fel, hogy szétosszák őket Európában. Miért a cigányságot okolják a Fidesz kétharmados győzelméért? Nem minden cigány szavazata megvehető, ahogy nem minden nyugdíjas adta el a szavazatát Erzsébet-utalványért vagy gázártámogatásért.

Itt az idő komolyan venni a romákat

– üzeni.

Lakatos Béla, Ács polgármestere (korábbi fideszes politikus, aki a Momentum színeiben indult a választáson) arról beszél, hogy vidéken polgármesternek lenni ellenzékben nehéz dolog. Mindenhonnan rosszat kapnak. Azt mondja, nagyon meg kell alázkodni, hogy a településen lehessen fejleszteni.

Olyan emberekkel szemben vesztett a saját településén, akik be sem tették a lábukat Ácsra. Olyan elkeseredett volt, hogy be akarta fejezni.

“Nem hiszem el, hogy az Erzsébet utalvány meg a migránsozás többet ér, mint a helyben végzett munka.”

Nem lehet elég, még többet, még jobban kell csinálni. El kell hitetni a vidékiekkel, hogy aki helyben dolgozik, segít az embereknek, ő a fontos, nem a migráns, akit nem láttunk soha.

Ezt követően eleredt az eső és a tüntetők távozni kezdtek a térről.

Egy részük visszament a Parlament elé, és azt kiabálták, hogy mocskos Fidesz. Tripla rendőrsorfallal állnak szemben.

Bűnözőket védtek! – skandálják a tüntetők a rendőröknek. Néhány százan maradhattak.

Továbbra is forrong Katalónia

0

Katalóniában nagyszabású sztrájkot tartottak, Barcelonában pedig 300 ezer ember vonult utcára kedden, hogy tiltakozzon az erőszakos rendőri beavatkozás ellen a múlt hét végi katalán függetlenségi népszavazáson, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére tartottak meg.

A városi önkormányzat tájékoztatása szerint 10 ezer alkalmazottjuk 80 százaléka csatlakozott munkabeszüntetéshez, míg az egészségügyi dolgozók körében 75 százalékos a sztrájk követése.

Az utcák azonban nem voltak üresek, tüntetők töltötték meg, akik egyebek mellett a Spanyolországot kormányzó konzervatív Néppárt (PP) barcelonai székházánál, és a belvárosi Ramon Llull iskolánál is tiltakoztak, ahol vasárnap a legerőszakosabb összecsapások voltak, és a rendőrök gumilövedéket használtak a tömegoszlatásnál.

Carles Puigdemont katalán elnök rövid Twitter-üzenetben arra szólította fel az embereket, hogy békésen tiltakozzanak a rendőri erőszak ellen.

“Ez a demokratikus, civilizált, méltó tiltakozás napja. Ne üljenek fel semmilyen provokációnak.

A világ már láthatta: mi békés emberek vagyunk”

– írta az autonóm régió vezetője a közösségi oldalon.

Sok hotel előtt már a népszavazás előtt is tiltakoztak a Spanyolország más részeiről átvezényelt 10 ezer rendfenntartó jelenléte miatt Katalóniában.Juan Ignacio Zoido, spanyol belügyminiszter délután bejelentette: a spanyol hatóságok nem hagyják el a hoteleket, és jelenlétüket október 11-ig meghosszabbítják.

Véleménye szerint Carles Puigdemont, katalán elnök az, aki utcai “lázadásra”, és a spanyol hatóságok elleni “gyűlöletre”, “zaklatásra” buzdít. Felidézte, hogy a katalán elnök hétfőn követelte a spanyol rendőrök és csendőrök távozását Katalóniából.

Egy jogállamban “elképzelhetetlen”, hogy “inzultálják” a rendfenntartókat,

akik a törvénynek akarnak érvényt szerezni – jelentette ki, hozzátéve, hogy a spanyol kormány pedig megvédi a spanyol rendőrök és csendőrök méltóságát, valamint garantálja jogaikat.

Miközben Barcelonában a spanyol rendfenntartók ellen tüntettek, addig Madridban épp mellettük. Mintegy 400-an gyűltek össze spanyol zászlókat lengetve a legnagyobb rendőrségi laktanyánál Mortalazban, továbbá a spanyol parlament védelmét ellátó rendőrök a kongresszus épülete előtt vonultak fel, hogy csendben tiltakozva kiálljanak Katalóniában lévő kollégáik mellett.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK