Kezdőlap Címkék Rafael Grossi

Címke: Rafael Grossi

Irán felgyorsítja nukleáris programját

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerdán bejelentette, hogy Irán dúsított uránkészlete több mint 22-szerese az Iszlám Köztársaság és a világhatalmak között 2015-ben kötött megállapodásban meghatározott határértéknek.

A jelentésből kiderült, hogy október 28-án a készletek összesen 4486,8 kg-ot tettek ki, szemben az augusztus közepi 3795,5 kg-mal, ami 22-szeresével haladja meg a 2015-ös megállapodásban meghatározott 202,8 kg-ot.

Ez a paktum korlátozta Irán atomtevékenységét a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe. A NAÜ nukleáris felügyelői egy bizalmas jelentésben jelezték, hogy Iránban nőtt a dúsított urán termelése.

A NAÜ-jelentés emellett arra is figyelmeztetett, hogy a fennmaradó ellenőrző és felügyeleti berendezések visszavonása miatt megnőttek az akadályok annak biztosításában, hogy Irán betartsa a 2015-ös megállapodást.

Az iráni döntést, amely szerint több ellenőrnek megtiltotta létesítményeihez való hozzáférést, az ügynökség is elítélte, „példátlannak”, „szélsőségesnek és indokolatlannak” nevezve, mivel „közvetlenül és komolyan” befolyásolja az iráni nukleáris program ellenőrzésének képességét.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szerdán kapott választ Teheránból, amelyben megvédték „jogukat”, hogy visszavonják az ellenőrök akkreditációját.

Grossi elítélte ezt az intézkedést, és úgy határozta meg, hogy „ellentétes a szükséges együttműködéssel”. Rossi azonban kifejezte annak lehetőségét, hogy megvizsgálja a döntés megfordításának módjait.

Irán 2015-ben beleegyezett abba, hogy korlátozza nukleáris programját, de az Egyesült Államok egyoldalú kilépése az aláírt egyezményből kötelezettségei sorozatos megszegéséhez vezetett. Eddig az európai hatalmak próbálkozásai a megállapodás újjáélesztésére nem jártak sikerrel.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK