Kezdőlap Címkék Radióado-vevő

Címke: radióado-vevő

Neked is hasznos a walkie-talkie, mint a legismertebb adó-vevő?

0

Az amatőr rádiózás elsősorban az önképzésre, műszaki fejlődésre és szakmai információcserére irányul, amelyet anyagi érdek nélkül folytatnak a rádióamatőrök.

A szakmai tevékenységeket végző rádióamatőrök nem csak az adó-vevők megépítését végzik, hanem a rádióhullámok mérésére vonatkozó megfigyeléseket is végeznek. A sport célú rádióamatőrködés a rádiós jeladók keresését, a gyorstávírászatot vagy a rádiókapcsolatok létrehozását célozzák. A rádiófogalmi tevékenység pedig más rádióamatőrökkel, távoli földrészekkel való kommunikációt takar.

A nagy hatótávolságú és nagy teljesítményű, professzionális rádióadó-vevők, illetve rádióállomás üzemeltetése engedélyhez kötött. Nem kell azonban rádióamatőrnek lenned ahhoz, hogy hasznosan beépítsd mindennapjaidba az adóvevők használatát. Az egyszerűbb, kis hatótávolsággal rendelkező walkie-talkie-k viszont bárki számára hozzáférhetőek, engedély sem szükséges használatukhoz.

Engedélyköteles adó-vevők

A nagy hatótávolságú adó-vevők, amelyek képesek egyedi UHF vagy VHF frekvenciatartományt használni, azokat engedélyhez köti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A professzionális adó-vevőket általában ipari célokra használják, a hogy egyedi frekvencián tudjanak kommunikálni, amelyre nem csatlakoznak rá illetéktelenek. Ezekben az adó-vevő készülékekben nincsenek előre beállított frekvenciák. A készülékekbe a saját frekvenciákat be kell programozni, amire viszont engedélyt kell kérni az illetékes hatóságtól. A frekvenciák használat díjköteles.

Jellemzően nagyobb ipari telephelyeken, hajózási- és légiforgalmi irányításban alkalmazzák a professzionális adó-vevőket.

Kisteljesítményű PMR446-os adó-vevő készülékek

A professzionális készülékekkel ellentétben a walkie-talkie-k kis hatótávolságon működnek, maximálisan 500 mW teljesítménnyel. Ezek a PMR446-os készülékek egységesen a 446mHz-es szabad frekvenciára vannak gyárilag hangolva. Ez a frekvencia díjmentesen használható országszerte, ezért nem szükséges hozzá semmilyen használati engedély. Hatótávolságot tekintve maximálisan pár kilométeres hatókörben működnek, terepviszonyoktól függően.

A felépítésüket tekintve a walkie-talkie készülékek egyszerű elektronikával rendelkeznek és a fix antenna nem szerelhető le készülék házáról. A walkie-talkie fontos alkatrészei még az egyszerűbb mikrofon és hangszóró is, amelyekkel a kommunikáció történik. A készülék működéséhez energiaforrásra, akkumulátorra is szükség van, amely a legegyszerűbb esetekben ceruzaelemmel is megoldható.

A működését tekintve a készülék vagy adó- vagy vevő üzemmódban van. Tehát vagy beszélhetsz rajta, amit a vevő fél hallgathat, vagy pedig te vételezed a másik fél adását. Ezt a készüléken lévő gombokkal szabályozhatod. A készülékben lévő rádióadó állítja elő az antenna által sugárzott modulált vivőfrekvenciát. Ezen a frekvencián továbbítódik a hang. A vevőegység antennája felfogja a hullámfrekvenciákat, majd újra beszédhanggá alakítja.

Mire használható a walkie-talkie?

Vannak kifejezetten gyerekek számára játéknak gyártott egyszerűbb készülékek, amelyek a legkisebbek szórakoztatására szolgálnak. De segít abban is, hogy az udvaron vagy a játszótéren tartózkodó csemetéiddel tartsd a kapcsolatot. Természetesen ennél komolyabb célra is léteznek walkie-talkie-k.

A walkie-talkie eszközök előnye a költséghatékonyság. A kommunikációhoz rádióhullámokat használ, így nincs szükség mobil-előfizetésre, térerőre vagy wi-fi kapcsolatra sem. Hátránya, hogy csak viszonylag kis hatótávolságon belül oldható meg a kapcsolattartás. Vannak viszont olyan szituációk, amikor ez bőven elegendő.

Egyes munkahelyi célokra kiválóan alkalmas. Ha egyszerűen, költségek nélkül szeretnéd megoldani a kollégákkal való kapcsolattartást egy telephelyen, vagy több szintes irodában. Építkezéseken a munkásokkal való kapcsolattartást szintén megkönnyíti a walkie-talkie készülékek használata. Egy koncerten, esküvőn vagy más rendezvényen szintén jól jöhet pár PMR446-os készülék.

Túrázáskor szintén jó szolgálatot tehet a walkie-talkie. Főleg ha csoportosan vágtok neki egy hegyi kirándulásnak, ahol nincs térerő, így a mobilos kommunikáció nem lehetséges.

Azt viszont figyelembe kell venned, hogy a készülék szabadon használható frekvencián működik. Előfordulhat, hogy mások is becsatlakoznak a beszélgetésbe, akik hatókörön belül tartózkodnak. A készülékek lehetővé teszik, hogy több csatornán is kommunikálni lehessen. Ezért mielőtt elkezded használni a készüléket az adott helyen, ellenőrizd le, hogy a választott csatornát nem használják mások. Az alapvető udvariassági szabályok betartásával viszont elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Bár a walkie-talkie-k a legegyszerűbb rádióadó-vevő eszközök, használatuk mégis számos helyzetben rendkívül praktikus. Előnyük, hogy viszonylag olcsóak, nem kell hozzájuk külön hatósági frekvenciaengedély. Sok esetben kiválthatja vagy helyettesítheti a mobiltelefon használatát. Tehát ne csak gyerekjátékként gondolj a walkie-talkie-ra, hanem a munkád vagy hobbid során jól használható kommunikációs eszközként is!

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK