Kezdőlap Címkék PFP-csoport

Címke: PFP-csoport

Nem Mészárosé lesz a Telenor

Bár egy ideig úgy látszott, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Konzum Nyrt. veszi meg a Telenor hazai cégét, a befutó egy cseh tőkealap lett a teljes térségi csoportra. Ezzel egyelőre újból kútba esett tisztán hazai (állami) tulajdonú mobilszolgáltató létrehozása.

A Telenor ma jelentette be, hogy 2,8 milliárd euróért (870 milliárd forint) a cseh PFP-csoportnak, a térség legnagyobb magántőke-befektetőjének adja el közép-kelet-európai leányvállatait. Ebbe a csomagba a magyar mellett a bolgár, montenegrói és szerb mobilcég, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltató tartozik.

Január végén írtunk arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Konzum Nyrt. is bejelentkezett  a Telenornál a hazai leányért, miután a norvég cég bejelentette, hogy meg nem nevezett érdeklődő szívesen megvenné térségi érdekeltségeit. A szóba jöhető cégek közt egy szerb lap megnevezte a PFP-t.

Arról is írtunk, hogy az Orbán-kormány 2010 óta tervezi egy tisztán magyar tulajdonú mobilszolgáltató létrehozását. Ennek konkrét formája volt egy állami tulajdonú vállalat megalapítása, amely azonban végül sok pénz elköltése után kimúlt.

Akkoriban a legszerényebb becslés szerint is

legalább 200 milliárd forint lett volna a magyar Telenor megvétele Mészáros Lőrinc cégének.

Abban az esetben, ha a norvégok hajlandók volnának darabonként is eladni érdekeltségeiket.

Hivatalosan meg nem erősített értesülés szerint az ajánlatok mérlegelésekor a Telenor nagy súlyt fektetett arra, hogy semmiféle politikai befolyás, háttér se legyen a vevő és az értékesítés körül.

Norvégia második legnagyobb vállalata kissé visszaeső eredményről számolt be januárban. A cégnek Európában és Ázsia 12 országában 178 millió ügyfele van. A magyar részleg jó eredménnyel zárta 2017 negyedik negyedévét a stabil árbevétel-növekedésnek és a jelentős költségcsökkentéseknek köszönhetően. Az október-decemberi időszakban a teljes árbevétel 7,2 százalékkal 40,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 37,475 milliárdhoz képest. A mobil előfizetések száma 43 ezerrel nőtt tavaly a negyedik negyedévben.

A Telenor csoport 176 millió előfizetéséből a mostani csomagban érintett négy országban csak 9,6 millió van: Magyarországon 3,1, Bulgáriában 3,2, Szerbiában és Montenegróban pedig 3,3 millió.

Magyarországon a cég részesedése az elmúlt egy évben 27 százalékra csökkent, lényegében beragadt ebben a sávban. Két év alatt 147 ezer előfizetőt vesztett a Telenor.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK