Kezdőlap Címkék Parlamenti szabályok

Címke: parlamenti szabályok

Elfogadták a szájzár-törvényt

A parlamenti többség megszavazta a brutális pénzbírságot és kitiltást lehetővé tevő szabályokat. Elfogadták a frakcióalakítást szűkítő módosítást is.

Az ellenzéki képviselők kivonulásával a fideszes kétharmad megszavazta az „üléstermi rendbontás” miatti drákói szigorú szabályokat. Hat hónapos kitiltással is büntetheti a parlament elnöke azokat a képviselőket, akik „fizikai erőszakot” alkalmaznak a parlament ülésén. A pénzbüntetések összege több millióra,

egyéves fizetésmegvonásra is nőhet.

A kitiltott képviselő helyett viszont szavazhatnak társaik, titkos szavazáskor a házelnök külön helyiséget adhat a megbüntetett képviselőnek.

A másik elfogadott szabály a bevallottan a „Lex Párbeszéd”. Előírják, hogy csak a választásokon induló pártok színeiben alkothassanak képviselők frakciót, amely csak a választásokon induló párt nevét viselheti. Vagyis

a független képviselők nem alakíthatnak közösen frakciót.

A szabályozás értelmében a soros levezető elnök előzetes figyelmeztetés nélkül is megvonhatja a szót attól a képviselőtől, aki az ülésvezetést kifogásolja. Akitől a felszólalási jogot megvonták, ugyanazon az ülésnapon, ugyanazon napirendi pont tárgyalása során nem szólalhat fel, de kérheti a házszabályi rendelkezések értelmezéséért felelős bizottság eseti jellegű állásfoglalását. Azonnali kitiltást vonhat maga után az, ha valaki „megzavarja” vagy „akadályozza” az ülést, a vitát vagy szavazást.

Jelentős szigorítás annak a képviselői jognak megszüntetése, hogy bármikor bemehetnek közintézménybe tájékozódni, információt kérni. Mostantól csak előzetes egyeztetés után tehetik meg ezt.

A Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz fordul,

hogy az semmisítse meg a szabályok módosításait. Szabó Tímea, a párt társelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: „a szájzár-örvénynek” az lényege, hogy „újból megfélemlítse az ellenzéki képviselőket” és megtiltsa nekik, hogy kritizálják a kormány működését.

Orbán Viktor, Kövér László és barátaik

nem tudják elviselni az önkormányzati választáson elszenvedett vereségüket, ezért ahol tudnak, ott állnak bosszút

– mondta a képviselő.

Az elfogadottak számos ponton sértik az alaptörvényt, nem felelnek meg a szükségesség és arányosság elvének, mert a szankciók alkalmasak a képviselői munka ellehetetlenítésére – jelentette ki. Jogbizonytalanságot okoz, hogy a büntetéseket nem kell mérlegelésnek megelőznie, ugyanis Kövér László házelnök saját hatáskörében vonhatja el a képviselők több havi, akár éves fizetését is – érvelt Szabó Tímea.

Az alkotmányosság elvét a jogorvoslathoz való jog hiánya is sérti – tette hozzá. Az is alkotmányos alapelvekbe és az alaptörvénybe ütközik, hogy a képviselők parlamenti szavazási jogát tartósan korlátozhatják – tette hozzá. A frakcióvezető aggályosnak nevezte, hogy Kövér László mennyire fogja „politikai bunkósbotként” használni a jogszabályt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK