Kezdőlap Címkék Országos Meteorológiai Szolgálat

Címke: Országos Meteorológiai Szolgálat

Sűrű köd miatt adott ki figyelmeztetést a Meteorológiai Szolgálat

0

A tartós, sűrű köd veszélye miatt az ország nagy részére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez hétfő este eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a Bükktől keletre (főként a völgyekben),valamint a nyírségi, és szatmári vidékeken egész nap megmarad a köd. Ónos ködszitálás nem zárható ki. Estétől a szélcsendes tájakon ismét többfelé képződik köd, elsősorban az ország keleti felén és északnyugaton. Kedden napközben a legtöbb helyen javulnak a látási viszonyok.

A sűrű köd veszélye miatt keddre, karácsony második napjára Budapestre, Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyére adták ki a figyelmeztetést.

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul. Napközben általában 8-13 fokig, de északnyugaton, északkeleten csak plusz 3-7 fokig melegszik a levegő. December 28-áig egy-két fokkal melegszik a levegő hőmérséklete az országban, de utána jelentős lehűlés jön, és szilveszter éjjel akár -10 Celsius fok is lehet az OMSZ előrejelzése szerint.

Autósok figyelem! – a rendőrség tanácsai

0

Ma estére ugyan fokozatosan megszűnik a sűrű köd az országban, legkésőbb nyugaton és északkeleten, ám az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére még fenntartja a riasztását – a honlapjukon található térkép szerint. Így azután továbbra is hasznos lehet a rendőség tanácsa arra, hogyan vezessünk ilyen időjárásban.

 

 

2017. október 21. A sárga szín a tartós, sűrű ködöt jezi.
Forrás: met.hu

A ködös időben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, a legrosszabb vezetési körülmények egyike. Különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást – írja a Police.hu.

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük jármű sebességét  – tanácsolják a szakemberek Fontos a követési távolság növelése is, ködben ugyanis nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől.

Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken.

A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt!

Köd esetén használjunk ködfényszórót. Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK