Kezdőlap Címkék Országgyűlés Hivatala

Címke: Országgyűlés Hivatala

Büntet(het)ik az Országház ábrázolását

0

„Úgy tűnik, a hivatal ügyvédei most sorra megkeresnek mindenkit, akik a Parlamentet valamilyen módon logóban ábrázolják, és felszólítják őket, hogy ezt hagyják abba” – írja az Egy nap a városban blog, amely kénytelen volt megváltoztatni jól ismert logóját. Nem felel meg ugyanis az Országház ábrázolása a Kossuth tér felújítása után szabott feltételeknek.

„A ma élő embereknek nem lenne szabad ezen formák utóéletét ilyen módon korlátozni, mert ezt mindannyian ajándékba kaptuk.”

Így kommentálta a kényszerű lépését az Egy nap a városban blog, hozzátéve: az Országház épületének formáját nem a tér átalakítása határozta meg, így a Steindl Imre által 1881-es tervpályázatra tervezett épületforma attól teljesen függetlenül közkincs.

A blog úgy tudja, hogy nem ők az egyedüli kárvallottjai a szabálymódosításnak.

Az Országház olyan mértékben kiemelkedik a város szimbólumnak tekinthető épületei közül, hogy aki másikkal szeretné képviselni a várost, az egy picit mellé lőne. „Nekünk pedig, akik Budapestről írunk, muszáj Budapestre reflektálni, a Parlament pedig szinte kötelező választás ilyenkor. Próbáltuk ezt elmagyarázni a hivatalnak, de a kommunikáció megszakadt egy ponton, és ahogy utánaolvastunk, nem sok jóval kecsegtetnek a lehetőségek” – olvasható a blogon.

Vége a türelmi időnek

A Kossuth tér újjáépítésével született párhuzamosan döntés arról is, hogy az ország emblematikus épülete, az Országház ábrázolása is méltó keretek és formák mellett történhessen – mondta tavaly tavasszal a Kreatívnak Szilágyi Zoltán, az Országház sajtófőnöke. A Turizmus Online cikke kifejti, hogy az Országház képe csak turisztikai, idegenforgalmi célból, továbbá hírszolgáltatási, oktatási, művészeti, kulturális, valamint tudományos tevékenység során használható. Bármely egyéb módon történő felhasználásához előzetes hozzájárulás szükséges. Gazdasági, kereskedelmi célú hasznosítás, pl. reklámfilmben, logóban, grafikai anyagokban, termékeken történő megjelenítés előzetes hozzájáruláshoz kötött, ez a felhasználási mód nem tartozik a szabad felhasználási módok közé.

A jogszabályban az szerepel, hogy az Országgyűlés, Országház és Parlament elnevezés használata, az Országház képe, valamint úgynevezett stilizált képének használata szabályozott tevékenység, amelyet az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény határoz meg. A törvény csaknem egy éves átmeneti időszakot biztosított azok számára, akik ezt a jelképet korábban használták, de az új szabályozás hatályba lépése után erre már nem jogosultak.

Az engedélyért Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsághoz kell fordulni, melyet az Országgyűlés Hivatala képvisel.  

A korábbi használat azonban nem minősül szerzett jognak. Sőt, a jogtiszta forrásból szerzett kép sem jelenti a felhasználhatóságot – az ugyanis csak a szerzői oldalról jogtiszta. A jogosulatlan jelképhasználóval szemben polgári per indítható, mégpedig a személyiségi jogok megsértése miatt. Kérhető a bíróságtól, hogy kötelezze a felhasználót a jogsértés abbahagyására, vagy a további jogsértéstől való eltiltásra, illetve akár a jogsértéssel előállított dolog megsemmisítésére, s az elért anyagi előny átengedésére, sérelemdíj fizetésére is.

Tárgyalnának tovább

Az Egy nap a városban blog tehát lecserélte a logóját, abban bízva, hogy idővel mégis sikerül meggyőznie a hivatalt arról, hogy egy város szimbólumának betiltása nem feltétlenül szerencsés lépés.

Ilyen volt:

Ilyen lett:

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK