Kezdőlap Címkék Open Society

Címke: Open Society

Soros György fia veszélyesebb Orbánra mint az apja

0

Soros György egy hónapja jelentette be, hogy átadja a 32 milliárd dolláros Open Society alapítvány irányítását fiának. A 37 éves Alex Soros markánsabban akar politikai ügyeket támogatni mint 92 éves édesapja, aki 1984-ben hozta létre az alapítványt, mely annak idején a fiatal Orbán Viktort tanulmányaihoz is hozzájárult.

Az Open Society – Nyílt társadalom – alapítvány 800 munkatársának 40%-át küldi el Alex Soros, aki az alapítvány igazgatójával együtt közös nyilatkozatban tudatta a világgal, hogy “komoly változásokat akar végrehajtani a következő hónapokban.”

Mit jelent ez a gyakorlatban?

“Gyorsabb és hatékonyabb globális hálózatot akarunk! Eredményesebben akarunk küzdeni azokkal az irányzatokkal szemben, amelyek fenyegetik a nyílt és szabad társadalmat.”

Hogy akarják ezt elérni?

“Stratégiai opportunizmust hirdetünk. Vagyis türelmi tőkét gyűjtünk és azt gondoljuk, hogy ez egyben megfelel a taktikai céloknak is. Mindemellett az Open Society alapítvány továbbra is kiáll az alapvető értékek mellett: demokrácia, emberi jogok, klíma igazságosság és harc az egyenlőtlenségek ellen.”

Soros György összesen 32 milliárd dollárt adott az Open Society alapítványnak, amely fő céljának a szabadság eszméjének terjesztését tűzte ki a vasfüggöny mögött. Az alapítvány elsősorban Soros György hazájában volt nagy befolyással a politikai életre a nyolcvanas – kilencvenes években. Orbán Viktor és a Fidesz több vezetője is haszonélvezője volt a Soros alapítvány támogatásának amíg a liberális eszméket hirdették.

Akkoriban Orbán Viktor még a Liberális Internacionálé egyik alelnöke volt.

Orbán fokozatosan átváltott az illiberális irányzatra, Soros György állandó támadások célpontjává vált a nemzeti együttműködés rendszeresen. Orbán kiutálta a CEU-t Budapestről, ahonnan a közép-európai egyetem lefontosabb része Bécsbe költözött. Orbán Viktor úgy kommentálta az őrségváltást a Soros birodalom élén mint a Keresztapa című film hatalom átadási jeleneteit a maffia élén.

Valójában azonban Orbán Viktor attól tart, hogy Alex Soros apjánál aktívabban támogat keményebb fellépést a magyar miniszterelnök ellen vagyis felteszi a kérdést a nemzeti együttműködés rendszerének vezetőihez:

megér-e nektek 27 milliárd eurót Orbán Viktor?!

A jelenlegi brüsszeli bizottság ennyit tart vissza, és nem is akarja kifizetni amíg a magyar miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják.

Az Open Society 19 milliárd dollárt költött különböző ösztöndíjakra és támogatásokra. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az Open Society tulajdonában van a Soros család részvény pakettjének java, de sok pénz elment az alkalmazottak végkielégítésére.
2021-ben az Open Society 72 millió dollárt költött az alkalmazottak fizetésére és 40 millió dollárt a prémiumokra illetve a nyugdíj pénztári befizetésekre.

Mit akar Alex Soros?

Az ifjabb Soros korábban elmondta a Wall Street Journalnak: egyetért azzal, hogy édesapja a woke mozgalmakat támogatja, de szélesíteni akarja a kört például azzal, hogy nagyobb figyelmet szentel az abortusz jogának vagy a nemi egyenlőtlenség elleni harcnak.

Ezért Alex Soros 125 millió dollárt akar szánni arra, hogy támogassa olyan ügyészek és más igazságszolgáltatási személyek megválasztását az Egyesült Államokban, akik ezeket az ügyeket támogatják, és ily módon csökkenteni lehet a börtönbüntetések számát és idejét, és aktívabban lehet harcolni a faji és nemi előítéletek ellen.

Alex Soros nagy pénzzel szándékozik támogatni a demokraták 2024-es választási kampányát, hogy megakadályozza Trump visszatérését a Fehér Házba.

“Minthogy a másik oldal is ezt csinálja, nekünk is pénzt kell tennünk a politikába”

– hangsúlyozta Alex Soros. Aki korábban playboy szerepet játszott, de most igyekszik politikacsinálóvá válni – írja a Daily Mail, amely képeket közöl az ifjabb Soros találkozóiról Barack Obamával, aki nyolc évig volt az USA elnöke, és Nancy Pelosival, aki nemrég még a képviselőház elnöki tisztét töltötte be Washingtonban. Alex Soros a Fehér Házat 14-szer látogatta meg azóta, hogy ott Trumpot Biden elnök váltotta 2021-ben.

Donald Trump gyakran vádolja azzal Soros Györgyöt, hogy Manhattan ügyészét, aki bíróság elé citálta az USA ex elnökét, korábban a magyar származású dollár milliárdos pénzelte. Szerinte Soros György alapítványa egymillió dollárral támogatta az ügyész választási kampányát.

Soros György ügyvédje viszont azt hangsúlyozza, hogy az Open Society alapítója sohasem találkozott az ügyésszel és sohasem támogatta annak választási kampányát. Az egymillió dollárt egy alapítványnak adta, amely támogatta ugyan az ügyész megválasztását, de nem Soros György pénzéből, mert azt más célra szánta a liberális milliárdos.

Jön az Internews – az USA erős független médiát akar Magyarországon

0

Az amerikai kormány – együtt az Open Society Alapítvánnyal és a Rockefeller Alapítvánnyal és másokkal  – új média szervezetet akar létrehozni Magyarországon Internews in Hungary néven.

Az Internews egy olyan nemkormányzati szervezet , melyet az Egyesült Államokban alapítottak a média támogatására. Nem Magyarország az egyetlen célország: Ukrajna, Lengyelország, Románia, Örményország és Georgia-Grúzia is szerepel a programban, melynek célja “ erős független média létrehozása”. Miért van erre szükség ?

“Mert jelenleg hatalmas erők próbálják manipulálni, elszigetelni  vagy egyenesen ellenőrizni a sajtót.”

Érdemes elolvasni a támogatók listáját: nemcsak Soros György Open Society alapítványa miatt hanem, mert ott szerepel rajta a Facebook és a Google is.

2017-ben az amerikai külügy már megpróbálkozott azzal, hogy valamiféle “független médiát hozzon létre Magyarországon vidéken.” A kezdeményezés elhalt, mert a magyar kormány tiltakozott, és erőteljesen lobbizott Washingtonban ennek érdekében. Minthogy akkoriban Donald Trump volt az elnök, a magyar kormánynak sikerült megfúrnia a State Department kezdeményezését. Most egy picit nehezebb dolga lesz, mert a demokraták sokkal szigorúbban ítélik meg a nemzeti együttműködés rendszerét mint a republikánusok. Donald Trump volt az első amerikai elnök, aki a Fehér Házban fogadta Orbán Viktort. Aki már korábban is látott közelről republikánus elnököt: amikor Bush elnök Budapesten járt a rendszerváltás idején, akkor az amerikai nagykövet Orbán Viktorra, a Fidesz ígéretes fiatal vezetőjére bízta, hogy megmutassa Budapestet az USA elnökének.

Jelenleg viszont Orbán Viktor ellenzéki kihívóját, Márki Zay Pétert vádolja azzal, hogy komoly támogatást kapott az Egyesült Államoktól a választási kampány idején. Orbán Viktor, aki fiatal korában maga is Soros György támogatását élvezte, most a titkosszolgálatot is ráuszította Márki Zay Péterre.

“Diplomatát várunk nem helytartót”

Így fogalmazta meg Orbán Viktor “első janicsárja”, Szijjártó Péter külügyminiszter a hatalom aggodalmait. Pressman USA nagykövetet már érkezése előtt hevesen bírálta a kormánypárti média. Az amerikai nagykövetség nemrég videóval idézte fel azokat a támadásokat, melyeket a kormányhoz közelálló politikai szereplők vagy újságírók fogalmaztak meg az Egyesült Államokkal szemben. A Demokrata című lap főszerkesztője például hadüzenetet sürgetett az Egyesült Államok ellen azt követően, hogy támadás érte az Északi Áramlat 1 és 2 tengeralatti földgázvezetéket, mely Oroszországból szállítaná  a nyersanyagot Németországba. Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt az Északi Áramlat 2 már üzembe sem lépett, az Északi Áramlat 1 vezetéken pedig az oroszok szüntették meg a gázszállítást. Korábban az USA ellenezte ezt a német-orosz együttműködést. Máig nem derült ki, hogy ki próbálta meg felrobbantani a két gázvezetéket, de az nyilvánvaló, hogy csakis egy nagyhatalomnak voltak meg ehhez az eszközei.

Az USA nagykövetsége ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a NATO tagja vagyis együtt kellene működnie az Észak-atlanti Szervezet legerősebb tagállamával. Míg a NATO tagállamok vezetői egyre másra látogatnak el Kijevbe, hogy támogatásukról biztosítsák Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban, Orbán Viktor nem tervez ilyen látogatást. Közben viszont Moszkvába küldi külügyminiszterét, aki nemrég Barátság érdemrendet kapott az oroszoktól. Egyetlen NATO tagállam sem küldte külügyminiszterét Moszkvába azóta, hogy február 24-én Putyin megindította csapatait Ukrajna ellen.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK