Kezdőlap Címkék Oltóanyaggyár

Címke: oltóanyaggyár

Debrecenben gyártják majd a SinoPharm vakcinát

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel állapodott meg Pekingben, hogy Magyarországon Debrecenben fogják gyártani a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináját. 157 millió euróba kerül a SinoPharm debreceni gyárának elindítása – tudatta Szijjártó Péter.

A megkötött szerződés részletei ezúttal is titkosak. Ehhez a kínai fél is ragaszkodik, de az Orbán kormánynak sincsen ellenére, mert így nem ellenőrizhető.

Egy kormányváltás bekavarhat, de a kínaiak általában kikötnek egy biztonsági záradékot, mely a politikai kockázatok elkerülésére szolgál. Eszerint, a kínaiak kérhetik a hitel visszafizetését egy összegben. Ezt nyilván nem vállalná az új kormány.

SinoPharm és az EU

A kínaiak – az oroszokkal ellentétben – be sem adták engedélyeztetésre a vakcinát az Európai Gyógyszerügynökségre. Peking szerint nem azért, mert nem bíznának a jóváhagyásban hanem mert attól tartanak, hogy az európaiak lekoppintják azt a technológiát ahogy a Covid-19 vírus hatástalanítják. (Mindenki magából indul ki!)

Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely felhasználja a kínai vakcinát. Orbán Viktor miniszterelnök is ezzel olttatta? be magát. A képet a kínaiak fel is használták reklám célokra.

A debreceni SinoPharm gyár Orbán Viktornak azt az elképzelését tükrözi, hogy a kínai kapcsolat stratégiai fontosságú Magyarország számára akkor is, ha Washington minden NATO szövetségest óv a túlságosan jó viszonytól Kínával.

Biden elnök hamarosan Európába érkezik, hogy itt beszélje meg a szövetségeseivel: milyen kapcsolat is legyen az USA és az EU között? Együttesen lépjenek-e fel a világhatalomra törő Kína ellen vagy egyes európai szövetségesek kereshetnek valamiféle modus vivendit Pekinggel?

Lesz állami vakcinagyár, csak később

0

Kilenc hónappal elcsúsztatja a kormány a hazai oltóanyaggyár megvalósíthatósági és piaci környezeti tanulmányának elkészítését. A több tízmilliárdos projekthez jövőre 140 milliót ad a kormány.

Eredetileg idén augusztus végéig kellett volna elkészíteni a Nemzeti Oltóanyaggyár létesítésének előkészületi tanulmányát. Ez nem sikerült, ezért a kormány jövő május végére határozatban rendelte meg Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől a vakcinagyár megvalósíthatóságát és a piaci környezetet felmérő tanulmányt. Ezt a Debreceni Egyetemmel együttműködve kell elkészíteni.

Jó ideje zajlik az előkészítése annak, hogy – miként a határozat szövege is tartalmazza – az ellátásbiztonság szavatolása és az importkitettség csökkentése érdekében

újraindítják az oltóanyagok hazai előállítását.

Ez nemzetstratégiailag kiemelt érdek – fogalmaz az Orbán Viktor által aláírt határozat.

A vakcinaüzem létesítése több tízmilliárdos beruházásnak ígérkezik. Az előkészítő tanulmányra most 140 millió forintot utal ki a kormány a hajdúsági egyetem számára.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK