Kezdőlap Címkék NIH

Címke: NIH

A COVID 19 ellen beoltott anyák újszülöttjei védettebbek a fertőzés ellen

A COVID-19 elleni védőoltásban részesült anyáktól született csecsemőknél magasabb az antitestek száma, mint a be nem oltott anyáktól született csecsemőknél – állapította meg a Massachusets General Hospital (MGH) hétfőn közzétett új tanulmánya.

A tanulmány, amely a National Institute of Health USA (NIH) felfedezése közepette megnövekedett jelentőséggel bír, megállapította, hogy a közepesen súlyos vagy súlyos fertőzésben szenvedő anyáknál nagyobb valószínűséggel fordulnak elő terhességi szövődmények – például császármetszés (C-metszet) vagy koraszülés, de előfordul magas vérnyomás, vagy szülés utáni vérzés és akár vagy akár a vajúdás közbeni halál is.

A The Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban közzétett, lektorált MGH-tanulmány kimutatta, hogy a két adag mRNS-oltással beoltott (vagy COVID-19-cel fertőzött) egyének magasabb antitestszámú csecsemőket szültek.

Két hónap elteltével a beoltott anyáktól született csecsemők 98%-ánál kimutatható volt a protektív immunglobulin G (IgG) szintje – a leggyakoribb vérben található antitest –, és 57%-uknál még hat hónap elteltével is kimutatható volt. A fertőzött anyáktól született csecsemők mindössze 8%-a (12-ből 1) találtak antitesteket a születést követő hat hónap után.

Az NIH tanulmánya , amely 17 amerikai kórházból több mint 13 000 terhes személyt vont be – akik közül körülbelül 2400-an fertőződtek meg COVID-19-cel – tovább hangsúlyozta a védőoltás fontosságát, különösen a várandós anyák körében. A közepesen súlyos vagy súlyos COVID-19-ben szenvedő betegek nagyobb valószínűséggel szülték meg gyermeküket császármetszéssel (45,4 vs 32,4%), vagy koraszülöttként hozták világra babájukat (26,9 vs 14,1%), mint a nem fertőzött betegek. Azt is kimutatták, hogy kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek magzati vagy újszülött halálozást (3,5 vs 1,8%).

„Az eredmények alátámasztják, hogy a fogamzóképes korú nőknek és a várandós személyeknek meg kell kapniuk az oltást, és más óvintézkedéseket kell tenniük a SARS-CoV-2 fertőzés ellen” 

– mondta Diana Bianchi, az NIH Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Institute igazgatója. Health and Human Development (NICHD), amely finanszírozta a tanulmányt. „Ez a legjobb módja a terhes nők és babáik védelmének.”

„A terhes nők rendkívül nagy kockázatnak vannak kitéve a COVID súlyos szövődményeinek”

– mondja Galit Alter, a Ragon Institute of MGH, MIT és Harvard tagja és az MGH tanulmány társszerzője. 

„Tekintettel a csecsemőknek szánt COVID-19 vakcinák fejlesztésében tapasztalható késedelemre, ezeknek az adatoknak arra kell ösztönözniük az anyákat, hogy beoltsák magukat, sőt, még a terhesség alatt is oltást kapjanak, hogy erősítsék csecsemőik COVID elleni védekezését.”

Az átfogó NIH-tanulmánytól eltérően az MGH-vizsgálattól csak 49 újszülöttet tudott elemezni, mivel a résztvevők elérhetősége és a bostoni COVID-19-hullámok miatti késedelmek a fertőzött csoport nyomon követését jelentősen megnehezítették.

„Bár még mindig nem világos, hogy milyen magasnak kell lennie a titernek ahhoz, hogy teljesen megvédje a csecsemőt a COVID-fertőzéssel szemben, tudjuk, hogy a tüskés emelkedést gátló IgG-szintek korrelálnak a súlyos betegségek elleni védelemmel”

mondja Andrea Edlow, a Vincent Center Edlow Laboratóriumának igazgatója. 

„Az antitestválasz tartóssága itt azt mutatja, hogy

a vakcinázás nemcsak az anyák számára nyújt tartós védelmet, hanem olyan antitesteket is továbbít, amelyek a csecsemők többségében legalább hat hónapos korukig megmaradnak.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK