Kezdőlap Címkék Netsemlegesség

Címke: netsemlegesség

Ég veled, netsemlegesség!

0

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) csütörtökön 3-2 arányban megszavazta annak a szabályozásnak a visszavonását, amelyet még 2015-ben Barack Obama elnöksége alatt hoztak, és az internet semlegességét, azaz a netsemlegességet biztosította.

Két éve azért hozták a szabályozást, mert az Egyesül Államok kommunikációjának nagy része már az interneten zajlott, így szükségessé vált az internetszolgáltatók átfogóbb ellenőrzése. A szabályozás biztosította az internet szabadságát, amely a gyakorlatban azt jelentette, hogy a szélessávú internetszolgáltatóknak tilos volt letiltaniuk különböző internetes tartalmakat, illetve nem juttathattak előnyhöz tartalomszolgáltatókat például azáltal, hogy tartalmaikat gyorsabban elérhetővé teszik a fogyasztók számára.

A három republikánus szavazattal viszont vége az egyenlő internetezésnek. A bizottság republikánus elnöke feleslegesnek, sőt, kontraproduktívnak tartja a netsemlegességet eddig biztosító szabályozást, véleménye szerint a mostani döntéssel a fogyasztókat segítik és támogatják a piaci versenyt, írja a The New York Times.

A szavazás óta többen is felemelték a hangjukat az ügyben. Steve Huffman, a Reddit vezetője szerint például most az internetszolgáltatók kezébe adták a döntést, hogy kijelöljék a nyerteseket és a veszteseket a tartalomszolgáltatók közül.

Ez úgy működik, hogy az adott tartalomszolgáltató cég, mondjuk a filmek és sorozatok streamelésében utazó Netflix, fizet az internetszolgáltatóknak, hogy az ő tartalmaik gyorsabban érjenek el a felhasználókhoz. Ebben az esetben a felhasználó valószínűleg a Netflixet fogják választani még akkor is, ha mondjuk vannak sokkal fejlettebb szolgáltatást nyújtó cégek is a piacon. Ennek megfelelően nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben az új, innovatív megoldásokkal előrukkoló cégek nem tudnak majd érvényesülni, mert nem a fejlettség fog számítani, hanem az, hogy ki tud magának előnyt vásárolni az internetszolgáltatóknál.

Magyarország egyébként nagyjából jól áll a netsemlegesség terén, igaz, néhány népszerűbb szolgáltatás, mint például a Facebook és a Waze ingyenesen érhető el bizonyos mobilinternetes csomagokban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK