Kezdőlap Címkék Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Címke: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Irán felgyorsítja nukleáris programját

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerdán bejelentette, hogy Irán dúsított uránkészlete több mint 22-szerese az Iszlám Köztársaság és a világhatalmak között 2015-ben kötött megállapodásban meghatározott határértéknek.

A jelentésből kiderült, hogy október 28-án a készletek összesen 4486,8 kg-ot tettek ki, szemben az augusztus közepi 3795,5 kg-mal, ami 22-szeresével haladja meg a 2015-ös megállapodásban meghatározott 202,8 kg-ot.

Ez a paktum korlátozta Irán atomtevékenységét a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe. A NAÜ nukleáris felügyelői egy bizalmas jelentésben jelezték, hogy Iránban nőtt a dúsított urán termelése.

A NAÜ-jelentés emellett arra is figyelmeztetett, hogy a fennmaradó ellenőrző és felügyeleti berendezések visszavonása miatt megnőttek az akadályok annak biztosításában, hogy Irán betartsa a 2015-ös megállapodást.

Az iráni döntést, amely szerint több ellenőrnek megtiltotta létesítményeihez való hozzáférést, az ügynökség is elítélte, „példátlannak”, „szélsőségesnek és indokolatlannak” nevezve, mivel „közvetlenül és komolyan” befolyásolja az iráni nukleáris program ellenőrzésének képességét.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szerdán kapott választ Teheránból, amelyben megvédték „jogukat”, hogy visszavonják az ellenőrök akkreditációját.

Grossi elítélte ezt az intézkedést, és úgy határozta meg, hogy „ellentétes a szükséges együttműködéssel”. Rossi azonban kifejezte annak lehetőségét, hogy megvizsgálja a döntés megfordításának módjait.

Irán 2015-ben beleegyezett abba, hogy korlátozza nukleáris programját, de az Egyesült Államok egyoldalú kilépése az aláírt egyezményből kötelezettségei sorozatos megszegéséhez vezetett. Eddig az európai hatalmak próbálkozásai a megállapodás újjáélesztésére nem jártak sikerrel.

Az USA-tól is szegényített uránt tartalmazó lövedéket kap Ukrajna

A Biden-adminisztráció először küld vitatott páncéltörő lőszereket, amelyek szegényített uránt tartalmaznak Ukrajnába – derül ki a Reuters által látott dokumentumból, amelyet két amerikai tisztviselő külön megerősített.

A lövedékek, amelyek segíthetnek az orosz tankok megsemmisítésében, egy új katonai segélycsomag részét képezik Ukrajnának, amelyet a jövő héten mutatnak be. A lőszereket amerikai Abrams tankokból lehet kilőni, amelyeket egy, az ügyet ismerő személy szerint várhatóan a következő hetekben szállítanak Ukrajnába.

Egy tisztviselő azt mondta, hogy a közelgő segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz, attól függően, hogy mit tartalmaz. A csomag értéke és tartalma még véglegesítés alatt áll. A Fehér Ház nem reagált azonnal a kommentárra.

Vita a tervezett segélycsomag körül

Bár Nagy-Britannia az év elején szegényített urántartalmú lőszert küldött Ukrajnának, ez lenne az első amerikai szállítmány, amely valószínűleg vitákat fog kiváltani. Ez a Biden-adminisztráció egy korábbi döntéséből következik, hogy kazettás lőszerrel látja el Ukrajnát, annak ellenére, hogy az aggodalmak szerint az ilyen fegyverek milyen veszélyeket jelentenek a civilekre.

A szegényített urántartalmú lőszerek használatáról heves vita folyik, és az olyan ellenzők, mint az uránfegyverek betiltására irányuló nemzetközi koalíció, azt mondják, hogy a szegényített uránpor lenyelése vagy belélegzése veszélyes egészségügyi kockázatokat jelent, beleértve a rákot és a születési rendellenességeket.

Az urándúsítás mellékterméke, a szegényített uránt lőszerként használják, mert rendkívüli sűrűsége lehetővé teszi, hogy a lövedékek könnyen áthatoljanak a páncélzaton, és „öngyulladjanak” a por- és fémfelhőben. Bár a szegényített urán radioaktív, lényegesen kevésbé radioaktív, mint a természetben előforduló urán, bár a részecskék jelentős ideig megmaradhatnak.

Az Egyesült Államok az 1990-es és a 2003-as Öbölháborúban, valamint a NATO volt Jugoszlávia elleni bombázásában 1999-ben hatalmas mennyiségben használt szegényített urántartalmú lőszert.

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint a volt Jugoszláviában, Kuvaitban, Irakban és Libanonban végzett tanulmányok

„azt jelezték, hogy a környezetben szétszóródott szegényített uránmaradványok jelenléte nem jelent radiológiai veszélyt az érintett régiók lakosságára nézve.”

Ennek ellenére a radioaktív anyag hozzájárulhat Ukrajna hatalmas háború utáni tisztítási kihívásához. Az ország egyes részeit már most is tele vannak kazettás bombákból és egyéb lőszerekből származó fel nem robbant töltényekkel, valamint több százezer gyalogsági aknával.

A Wall Street Journal június közepén arról számolt be, hogy az Egyesült Államok szegényített urántartalmú töltények küldését fontolgatja Ukrajnába. A közelmúltban Ukrajnának szánt fegyversegélycsomagok tüzérséget, légvédelmi rakétákat és szárazföldi járműveket is tartalmaztak, miközben Ukrajna ellentámadása folytatódik. A Reuters nem tudta megállapítani, mit tartalmazott még a csomag a szegényített urán töltényeken kívül.

A segélycsomag finanszírozása az elnöki lehívási hatóságon keresztül történik, amely felhatalmazza az elnököt arra, hogy vészhelyzetben a kongresszusi jóváhagyás nélkül árukat és szolgáltatásokat adjon át az Egyesült Államok készleteiből. Az anyag az Egyesült Államok többletkészletéből származik.

A 2022 februári teljes körű orosz invázió óta Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség több mint 43 milliárd dollár volt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK