Kezdőlap Címkék Nagygyűlés

Címke: nagygyűlés

Ki veri szét Budapestet ősszel? – 17. Fidesz: Az utcai politizálásnak van létjogosultsága

Október 17-én, alig egy héttel október 23-a előtt a rendőrség sikertelenül próbálta rávenni a Fideszt, hogy ne az Astoriánál tartsa ünnepi megemlékezését. Közben folytatódtak a nagygyűlések a Kossuth téren, ahol a Fidesz szónokai beszéltek az összegyűlt, jórészt ott táborozó tömeghez.

A Független Hírügynökség egykori beszámolói és tudósításai alapján folytatjuk az 2006-os őszi eseményeket bemutató sorozatunkat. A Független Hírügynökség eredeti, szó szerinti szövegei dőlt betűkkel olvashatók.

Fidesz: morális és politikai válsághelyzet

Az Astoriánál tartja október 23-i ünnepi megemlékezését a Fidesz – erről döntött a párt elnöksége. A rendezvény 16 órakor kezdődik,

a főszónok Orbán Viktor, a Fidesz elnöke lesz.

A párt elnöksége arról is határozott, hogy október 21-ére, szombatra összehívják a párt országos választmányát, ahol a kialakult a morális és politikai válsághelyzetet elemzik.

A saját rendezvényén kívül minden olyan 56-os megemlékezésen képviselteti magát a Fidesz, amelyen a köztársasági elnök mond beszédet, továbbra is tartják azonban ahhoz magukat, hogy sehol nem lesznek jelen, ahol a kormányfő felszólal. Az, hogy október 23-án, az Astoriánál Orbán Viktoron kívül még kik mondanak beszédet, egyelőre nem lehet tudni, de a Fidesz mindenképpen szeretné, ha egy 56-os is lenne szónokok között – mondta Szijjártó Péter, a párt szóvivője az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón.

Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy meddig tartja majd nagygyűléseit a Fidesz a Kossuth téren, erről a napokban születik döntés, amit majd a Kossuth téren jelentenek be

Martonyi, Mészöly és Rogán a Kossuth téren

A demokrácia lényege a részvétel, tehát az utcai politizálásnak van létjogosultsága, mert kötelességünk a véleményünket elmondani – mondta több ezres tömeg előtt Martonyi János, Magyar Polgári Együttműködés elnöke a Kossuth téren. – Ezért fontos, hogy a téren a demonstrálók kitartsanak – tette hozzá.

Ne a politika menjen ki az utcáról, hanem az utcai beszéd a politikából – fogalmazott az Orbán kormány egykori külügyminisztere.

Martonyi János szerint az teszi ingerültté és agresszívvé a kormányt, hogy rájöttek, immár kisebbségben vannak.

Martonyi János elmondta, hogy az elmúlt napokban nem volt az országban, de úgy látta, hogy a Kossuth téren az emberek jól érzik magukat, senki nem fél, mindenki nyugodt, erős és vidám. A kormány hazugságai révén rosszabb lett Magyarország megítélése a világban. A kormány hazudott az ország helyzetéről, eredményeiről.

Véleménye szerint, ha olyan sikeres az ország, amilyennek a hatalmon lévők mondják, akkor nem lennének a téren az emberek, és nem került volna Magyarország az elmúlt 17 év legnagyobb erkölcsi és politikai válságába. A szánalmas hazudozás folyik tovább, és ami még ennél is rosszabb, a kormány kiterjesztette hazugságait az elmúlt 17 évre. Ennek lejárt az ideje, változtatni kell a jelen helyzeten – tette hozzá.

Martonyi János beszéde után a Kossuth téri tüntetők elénekelték a magyar, illetve a székely himnuszt. Szerdán Mészöly Kálmán és Raksányi Gellért, a nemzet színésze mond beszédet a Kossuth téren, a főszónok pedig Rogán Antal, az V. kerület polgármestere lesz.

Orbán felszólalt a parlamentben

Nyár óta először szólalt fel a a parlamentben Orbán Viktor a Fidesz elnöke a 2005 évi költségvetés zárszámadási vitájában. Szerinte a válsághelyzet miatt jogi, politikai és pénzügyi felelősségre vonásra is szükség van. Veres János pénzügyminiszter válaszában azzal vádolta Orbánt, hogy csúsztat.

Orbán Viktor kora este szólalt fel a parlamentben, miközben a Kossuth téren épp Martonyi János volt külügyminiszter beszélt. A pártelnök beszédében összefüggésbe hozta a miniszterelnök balatonőszödi beszédét és a 2005-ös költségvetés zárszámadásának vitájával: szerinte tavaly egész évben szervezetten félrevezették és megtévesztették az országot, így péládul meghamisították a gazdaság adatait is. Orbán hangsúlyozta, hogy a kormány végig tudott a gazdaság mára nyilvánvalóvá vált csődközeli helyzetéről.

Orbán szerint akkora a baj, hogy válságkezelő tervre van szükség.

Veres János pénzügyminiszter válaszában közölte: szerint Orbán csúsztat, mikor az őszödi beszéd részeivel próbálja alátámasztani igazát. A szakminiszter szerint a kormány nem követett el költségvetési csalást és szerinte nagyon nehéz megállapítani, hogy mikor, kik pontosan milyen adatokat ismertek.

A sorozat néhány korábbi cikke itt olvasható.

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-osszel-budapestet/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-osszel-budapestet/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-budapestet-osszel-3-politikusok-beszallnak-buliba/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-osszel-budapestet-4-hegyekbe-hordani-hazugsagot/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-budapestet-osszel-6-permanens-forradalom-kossuth-teren/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-budapestet-osszel-7-kossuth-teri-helyzet-fokozodik/

Tíz éve történt – Fidesz-bejelentés: ismét az Astoriánál ünnepelnek

0

2007. szeptember 21-én a Független Hírügynökség arról írt, hogy a Fidesz bejelentette: ismét az Astoriánál tartja ünnepi megemlékezését október 23-án. Tavaly ugyanezen a helyszínen ünnepeltek, akkor azonban a résztvevők egy része összekeveredett a rendőrökkel összecsapó kormányellenes tüntetőkkel.

A legnagyobb ellenzéki párt ezt pénteken bejelentette az illetékes szervnél is – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Fidesz.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője egyelőre nem árulta el, hogy a bejelentést tudomásul vették-e. Annyit mondott, hogy a gyülekezési törvény értelmében egy rendezvényt a tervezett időpont előtt három nappal kell bejelenteni. Október 23-ig még egy hónap van hátra, így addig még számos rendezvényt bejelenthetnek. Arról, hogy végül milyen helyszíneken milyen megemlékezések lesznek, várhatóan csak az ünnep előtti napokban kommunikálja a rendőrség.

A Fidesz tavaly szintén az Astoriánál tartotta ünnepi megemlékezését. Akkor azonban

a rendezvényre érkezők egy részével összekeveredtek a korábban a rendőrökkel összecsapó kormányellenes tüntetők.

Az ellenzéki párt ezután többször hangoztatta, hogy a rohamrendőrök rátolták a demonstrálókat a nagygyűlés résztvevőire. A történteket végül a parlament több bizottságának összevont ülésén zárt ajtók mögött tárgyalták, az ott bemutatott dokumentumokat pedig 80 évre titkosították. Végül a parlamenti pártok nyomására két hangfelvételt nyilvánosságra hoztak: az egyik a rendőrök rádióforgalmazásának egy része, a másik pedig tüntetők közötti telefonbeszélgetés. Ezekből az derül ki, hogy

a demonstrálók akarták ráhúzni a tömegoszlató rendőröket a Fidesz rendezvényén résztvevőkre.

Szijjártó Péter, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján nem válaszolt érdemben arra, hogy miért döntöttek ismét az Astoria mellett. A tavalyi atrocitásokat felvető kérdésre is csak annyiban regált, hogy nem a helyszínválasztás miatt voltak problémák.

Gyurcsány Ferenc a Fidesz bejelentéséről

A miniszterelnök nem kommentálta a Fidesz pénteki bejelentését, miszerint ismét az Astoriánál tartják október 23-i ünnepi megemlékezésüket. Gyurcsány Ferenc pénteken úgy fogalmazott: „végig kell gondolnom, hogy milyen szándék vezeti a döntéshozókat, amikor ismét ezt a helyszínt választották, és amíg nem értem, vagy nincs reálisnak tűnő feltételezésem, addig nem kommentálom a kérdést.”

A Fidesz tavaly szintén az Astoriánál tartotta ünnepi megemlékezését. Akkor azonban a rendezvény végén a távozó résztvevők egy része összekeveredett a rendőrökkel összecsapó kormányellenes tüntetőkkel.

Az ellenzéki párt ezután többször hangoztatta, hogy a rohamrendőrök szándékosan „rátolták” a demonstrálókat a nagygyűlés résztvevőire. A történteket végül a parlament több bizottságának összevont ülésén zárt ajtók mögött tárgyalták, az ott bemutatott dokumentumokat pedig 80 évre titkosították. Végül a parlamenti pártok nyomására két hangfelvételt nyilvánosságra hoztak. Az egyik a rendőrök rádióforgalmazásának egy része, a másik pedig az összetűzésekben részt vevő tüntetők közötti telefonbeszélgetés volt. Ezekből az derült ki, hogy a demonstrálók próbálták „ráhúzni” a tömegoszlató rendőröket a Fidesz rendezvényén résztvevőkre.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK