Kezdőlap Címkék Mészáros cégbirodalma

Címke: Mészáros cégbirodalma

A Kárpátok Zuckerbergjének nagy éve volt

Mostanra elérheti a 130-at azon vállalkozások száma, amelyekben valamilyen hányadban Mészáros Lőrinc (és családja) tulajdonosként érdekelt. Idén – ha jól számoltunk – 31 céget vett az állítása szerint talán Mark Zuckenbergnél is okosabb polgármester.

Nehéz összeszámolni – és egyes nyilatkozataiból úgy sejlik, hogy néha maga se tudja -, hány (és mely) társaságban érdekelt Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester, akinek 2010-ben talán három vállalkozása volt, mostanra 130 körüli cégben élvez valamilyen mértékű (kizárólagos, többségi, kisebbségi, áttételes) tulajdont.

Legalábbis, ha pontos a HírTV számlálója, amely októberben 125-nél állt meg . A FüHü találatjelzője azóta öt újabb szerzeményt detektált.

Nézzük hát, miket gyűjtött zsákjába Mészáros, aki február végén „talán” Mark Zuckenbergnél, a Facebook alapítójánál is okosabbnak mondotta magát.

A Mészáros-birodalomba idén betársult cégek

Az eredetileg – természetesen a gázszerelés mellett – az agráriumban utazó polgármester a mezőgazdasági érdekeltségek mellé megszerezte a Hidasháti Mg. Zrt.-t, a Csabatáj Zrt.-t és a Kunhalom Agrária Zrt.-t.

Az év (politikailag feltétlenül) egyik legnagyobb dobása volt, amikor részesedést szerzett az Opimus Nyrt.-ben, amely később Opus Global Nyrt.-re változtatta nevét. Ezzel

övé lett a legnagyobb sajtóbirodalom

a Népszabadságot is korábban birtokló Mediaworksszel, benne többek között tucatnyi megyei napilappal. Megszerezte a Part FM balatoni rádiót, a FourFourTwo labdarúgó havilapot. Majd nagy ugrással az IKO tévés műsorgyártót és az Atmedia tévés reklámértékesítőt.

Villámgyorsan jelentős borászati háló is alakult. Először a Dereszla Sparking Kft., azután Demján Sándortól megveszi a Badacsonyi Pincészet, Tihanyi Borászati, Tihany-Vin és Canter Borászat kft.-ket, továbbá a Henye Borászat és Tokaj-Major Bortermelő kft.-ket.

Irány a turizmus! Először további balatoni terjeszkedés a Balatontouristtal, a Strand-Holiday Kempinggel Balatonakaliban, a Wellnesshotel Építő Zrt.-vel (szállodák), hogy aztán a Konzum Nyrt.-be beszállva megszerezzen 18 magyarországi és további 5 külföldi hotelt. (Korántsem apróság: ezzel a Hunguest hotellánc zömét szerezte meg, lényegében kiszorítva az országból a korábban MSZP-s háttérembernek ismert Leisztinger Tamást.) A Témadesign Kft. megszerzésével pedig övé lett Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia.

Így vált Mészáros Lőrinc az első számú hazai szállodássá.

Nem maradtak ki a pénzügyek se: MKB Bank, Takarékinfó Központi Adatfeldolgozó Zrt., CIG Pannónia Biztosító, Status Capital Zrt. tőkealap-kezelő, Diófa Alapkezelő.

Ingatlanbefektetések: Diófa Ingatlanbefektetési Alap, Appennin Holding Nyrt., T-Ingatlanhasznosító

Mit ér az élet energetikai érdekeltségek nélkül? Egy cseh céggel párban megvette a Mátrai Erőműt, az ehhez szorosan kapcsolódó GEOSOL Kft. biomassza-céget. A cseh KPRIA Magyarország Zrt.-vel (mérnöki iroda) pedig közel került a paksi közreműködéshez.

Korántse jelenthető ki, hogy a lista teljes. Kérjük, olvasóinkat, hogy ha találnak a felsorolásból kimaradt idei Mészáros-beszerzést, írják meg. A beküldők között felcsúti kisvasúti utazást sorsolunk ki.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK