Kezdőlap Címkék Mészárlás

Címke: mészárlás

Hullahegy az amerikai lövöldözésekben

Legalább tizenegy ember meghalt a pittsburghi zsinagógában az antiszemita merényletben. A szabad fegyverhasználat jogával élve ötven év alatt másfél-millióan haltak meg. Többen, mint Amerika eddigi összes háborújában.

Egyelőre változóak a számok arról, hányan estek áldozatul a Pennsylvania állambeli Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton, itteni idő szerint délután. A CNN esti jelentése szerint hat embert ért találat, köztük négy rendőrt, legalább négyen meghaltak az antiszemita támadásban az Élet fája zsinagógában. Az elkövető is megsérült, kórházba szállították és őrizetbe vették.

A fegyverek tartása az amerikai alkotmányban rögzített alapjog, igaz, ezt még a függetlenségi háború után, 1791-ben, a második kiegészítésben nyilvánították ki. Azóta alapjaiban változtak meg a társadalmi viszonyok, de a szabad fegyvertartás ma is kettéválasztja a lakosságot, főleg az iskolai lövöldözések után izzanak fel az indulatok.

A legsúlyosabb tömegmészárlásokban kétszáznál többen haltak meg és csaknem nyolcszázan megsebesültek 1982 óta, ahogyan azt a statista.com összeállítása tartalmazza (áprilisi adatok alapján). Látható, hogy a legutóbbi két évben 124 halálos áldozata volt lövöldözéses merényleteknek.

Forrás: statista.com

Ami a legmegdöbbentőbb, az az, hogy csupán az elmúlt ötven évben több haláleset írható fegyverek számlájára, mint amennyien az Egyesült Államok 1775 óta viselt összes háborújában elestek.

Forrás: statista.com

A fegyverbirtoklás legalább némi korlátozásáért folytatott eddigi – demokrata párti – kísérleteinek kudarcában nem csak az emberek tudatába mélyen beleégett „alapjognak” van szerepe, hanem a fegyverlobbinak is. A Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) évente dollármilliókat költ a korlátozás nélküli fegyvertartás támogatására. Az amerikai törvényhozásban bevallott lobbiösszeg tendenciájában egyre nő. A számok azt mutatják, hogy Donald Trump megválasztása óta óriásit ugrott a politikai lobbizásra fordított pénz.

Forrás: statista.com

Az USA 330 milliós lakosságának kezében nagyjából 400 millió (!) fegyver van, a Föld egészében civilek által birtokolt pisztolyok-puskák csaknem fele.

Amiből levonható az a cseppet se elhamarkodott következtetés, hogy a magánkézben lévő fegyverek általi hullahegy magassága csak nőni fog a következő években.

Szigorították a fegyvertartást Floridában, a fegyverlobbi máris perel

0

A parklandi mészárlás után szigorították Floridában a fegyvertartási szabályokat. Az egyik legerősebb amerikai lobbiszervezet, a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) máris pert indított emiatt.

Február közepén lőtt agyon a 19 éves Nikolas Cruz 17 diákot és tanárt a parklandi középiskolában. Az ámokfutó ellen szerdán emeltek vádat, ügyvédje szerint kész bűnösnek vallania magát, ha nem halálra, hanem életfogytiglanra ítélik.

A sokadik iskolai mészárlás után újra megerősödtek azok a hangok, hogy szigorítani kellene a fegyvertartási szabályokon. Emiatt

tömegtüntetéseket is tartottak,

és úgy tűnik, még Donald Trump is támogatja a javaslatok egy részét – igaz, ő , hogy az iskolai lövöldözéseket úgy lehet megakadályozni, ha a tanárok is fegyvert kapnak.

Rick Scott, Florida republikánus kormányzója pedig már alá is írta a törvényt, amely 18-ról 21 évre emelte a fegyvervásárlás alsó korhatárát, és kiterjesztette a hatóságok fegyverelkobzási jogkörét. Ugyanez törvény egyébként lehetővé teszi, hogy egyes tanárok és alkalmazottak fegyvert viselhessenek az oktatási intézményekben.

A Trump megválasztását is támogató

fegyverlobbi máris támadásba lendült.

Az NRA szerint az új szabályozás „hátrányos helyzetbe hozza a fiatal férfiakat és nőket”. A szervezet az alkotmány második kiegészítésére hivatkozik, amely alapjognak nevezi a fegyvertartást. Ezért pert indítottak.

A szigorítást követelők szerint amúgy az új floridai törvény is túl megengedő: nem tiltja be ugyanis a gépkarabélyhoz hasonló félautomata puskákat.

Sacha Batthyány könyvet írt a táncmulatsággal egybekötött tömegmészárlásról

1

1945 tavaszán kerti ünnepséget rendeztek a Batthyány kastélyban, Burgenlandban, mely akkor Németországhoz tartozott. Az ünnepség résztvevői a desszert idején felkerekedtek, hogy kivégezzenek 180 zsidó munkaszolgálatost, majd visszatértek és tovább folytatták a táncmulatságot  

A zsidók kivégzését a társaság szórakoztatására egy náci tiszt, Hans Joachim Oldenberg szervezte meg. Ő volt ebben az időben a kastély úrnőjének, Margitnak a szeretője. De jelen volt Batthyány Iván gróf is, a kastély ura, és Margit férje. A társaság lelke Margit volt, aki a dúsgazdag Thyssen báró lányaként az egész családot irányította. Thyssen báró és lánya Hitlert támogatta egészen a végsőkig…

Sacha Batthyány, aki Svájcban volt újságíró, jól ismerte nagynénjét, a tekintélyes matriarchát, aki neki is sokat segített. De arról semmit sem tudott, ami Rechnitzben a kerti ünnepség során hajnalban történt! Kutatni kezdett és könyvet adott ki, mely Magyarországon is megjelent.

A Crime in The Family szerzőjét most Izraelbe hívták meg a könyvvásárba, ahol a Haaretz című baloldali lap készített vele interjút.

Ebből kiderül, hogy a Batthyány család egyáltalán nem örült annak, hogy a fiatal újságíró épp ezt a rémes gyilkosságsorozatot kutatja, mely a családi kastélyban történt 1945 tavaszán.

A rokonok nemcsak, hogy nem örültek, de megfenyegették a fiatal újságírót: baja lehet belőle, ha ezt a családi titkot boncolgatja. Kiderült az is, hogy a család idősebb tagjai mind tudtak a szörnyű gyilkosságról és benne Margit néni szerepéről.

Mindenki hallgatott. Sőt Elfriede Jellineket hibáztatta az egész ügy napfényre kerüléséért. A Nobel-díjas osztrák írónő írt először erről a halál táncról, mely Rechnitzben zajlott az akkori magyar-német határon. Sacha Batthyány beszámolt arról is Izraelben, hogy közvélemény nem nagyon kíváncsi a múltra ott sem, ahol a holokauszt megtörtént. Pedig a fiatal újságíró úgy véli: a múlt akkor is kísért, ha meg akarunk feledkezni róla.

Sacha Batthyány jelenleg Washingtonban él, ahonnan a Süddeutsche Zeitungot tudósítja. Jár Magyarországra is, ahol a nevének még mindig nagy varázsa van, de ahol a rechnitzi vérengzés éppoly ismeretlen a közvélemény előtt, mint amilyen Sacha Batthyány számára volt, amikor 10 éve rábukkant a cikkre a Frankfurter Allgemeine Zeitungban a pokoli partyról, mely a magyar-német határszélen zajlott 1945 tavaszán.

Sokkal többen haltak meg a Tienanmen téren, mint eddig gondolták

1

Legalább 10 ezer halottja volt a Tienanmen téri mészárlásnak 1989-ben, ez derült ki egy most nyilvánosságra hozott brit dokumentumból. A téren a kínai katonák a tömegbe lőttek, majd tankokkal a demokráciát követelő tüntetők közé hajtottak.

Forrás: Flickr / Michael Mandiberg

A nyolcvanas években indult egy liberális politikai változásokat követelő diákmozgalom a kommunista Kínában. A letartóztatások miatt a mozgalom meggyengült, de 1989-ben újra erőre kapott. Májusban Mihail Gorbacsov Pekingbe látogatott, ezután naponta több százezren tüntettek Pekingben a Tienanmen téren, vagyis a Mennyei Béke terén.

A kínai vezetők június 4-én úgy döntöttek, véget kell vetni a tüntetéseknek. A katonák a tömegbe lőttek, majd

tankokkal a tüntetők közé hajtottak.

A kínai vezetés a hónap végén azt közölte: 200 civil és a rendvédelmi erők több tucatnyi tagja halt meg. Nem hivatalosan több száz áldozatról beszéltek. Most azonban előkerült Nagy-Britannia akkori pekingi nagykövete, Alan Donald titkos távirata, amelyet az AFP is elolvashatott. Ebben azt írja:

„A legszerényebb becslés szerint minimum 10 ezren haltak meg”.

Jean-Pierre Cabestan a hongkongi Baptista Egyetem Kína-szakértője szerint hiteles a brit nagykövet által közölt szám. Az Egyesült Államokban az utóbbi években a titkosítás alól feloldott dokumentumok szinten hasonló nagyságrendről számolnak be.

Alan Donald azt írja: amikor megérkeztek a katonák,

„a diákok azt hitték, hogy még egy órájuk van távozni, de a páncélosok öt perc múlva rájuk támadtak”.

A távirat szerint „a hadsereg csapatszállító páncélos járművei tüzet nyitottak a tömegre (…), mielőtt átgázoltak volna rajta”. A nagykövet „egy közeli baráttól, az államtanács egyik jelenlegi tagjától” kapta az értesülést.

Néhány hónapja az is kiderült, hogy Alan Donald már egy májusi táviratában írt arról, hogy a kínai vezetés arra készül, hogy a tüntetők közé lőjön. Kérte, hogy ezt az értesülést osszák meg Margaret Thatcher miniszterelnökkel is. Ez meg is történt. Thatcher két héttel később, a mészárlás után azt mondta: „megrázta és felháborította” a hír.

Családi ok miatt gyilkolt a texasi ámokfutó

0

Az ámokfutó Devin Kelley volt apósa és anyósa abba a baptista templomba járt, ahol lövöldözni kezdett.

Devin Kelley, a texasi ámokfutó
Fotó: MTI/EPA/Texasi közbiztonsági hivatal

Joe Tackitt megyei seriff mondta el, hogy Devin Kelley volt apósa és anyósa nem rendszeresen ugyan, de Sutherland Springs templomába járt. “Bár nem helyi lakosok, de időről-időre itt voltak” – fogalmazott a seriff. Most azonban nem voltak ott a templomban.

Az viszont kiderült, hogy

a volt anyós írásbeli fenyegetéseket is kapott Devin Kelleytől.

Az ámokfutó szinte biztosan családi viták miatt gyilkolt. A rendőrök azt is elmondták, hogy nem is vásárolhatott volna fegyvert, mert korábban Texasban ugyan folyamodott fegyverviselési engedélyért, de nem kapta meg. Az még nem derült ki, hogy miért.

Kelley autójában három fegyvert találtak, de az eddigi információk szerint összesen négyet vett az elmúlt egy évben: kettőt Texasban, kettőt pedig Coloradóban. Ott vette azt a fegyvert is, amellyel Sutherland Springsben lövöldözött, még tavaly. Bár San Antonióban lakott, coloradói címet adott meg.

Az amerikai légierő szóvivője bejelentette: Kelley 2010-től a légierő tagja volt.

2012-ben hadbíróság elé állították, mert megverte a feleségét és a gyerekét.

Lefokozták és el is bocsátották a légierőtől. Később elvált. Ezután egy víziparkban dolgozott, ahonnan öt hónappal ezelőtt kirúgták, azóta nem volt munkája.

Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

Kelley a vasárnapi istentisztelet alatt kezdett lövöldözni. 26 embert megölt, több mint 20-at megsebesített, 10-en közülük még mindig életveszélyben vannak.

A legfiatalabb áldozat egy másfél éves gyerek volt.

A lövöldözésnek egy, a templom mellett lakó férfi vetett véget, aki fegyvert fogott és a templomhoz rohant. Kelley ekkor elmenekült, ketten üldözni kezdték. Mire a rendőrök megtalálták a kocsit, már halott volt: öngyilkos lett.

Annak az iskolakerületnek a vezetője, ahová Sutherland Springs is tartozik, elrendelte, hogy nemcsak a kisvárosban, hanem a környező települések iskoláiban is pszichológusok segítsenek a dráma feldolgozásában a diákoknak, családtagjaiknak és a tanároknak.

Titkos életet élt a Las Vegas-i mészáros

Évtizedek óta halmozta fel a fegyvereket Stephen Paddock, az elmúlt egy évben például 30-at vett. Aprólékosan kitervelte a merényletet, ami után el akart menekülni. Azt viszont még mindig nem lehet tudni, miért lövöldözött.

Forrás: Google

58 embert megölt, közel 500-at megsebesített a 64 éves Stephen Paddock, amikor lőni kezdett a Las Vegas-i Mandalay Bay szálloda 32. emeletéről a Route 91 Harvest fesztiválon bulizó 22 ezer emberre.

10 percen keresztül lőtt, amikor pedig a rendőrök rá akarták törni az ajtót, öngyilkos lett.

Azt viszont még mindig nem lehet tudni, hogy miért lövöldözött.

Andrew McCabe, az FBI igazgatóhelyettese azt mondta, rengeteget kell még dolgozniuk, hogy rájöjjenek az indítékra. Elemezték már a számítógépét, a telefonjait, de semmi nyomát nem találták ideológiai motívumnak.

Stephen Paddock
Forrás: Twitter

Stephen Paddock visszahúzódó életet élt, senki nem ismerte igazán jól, azon kevesek pedig, akik igen, nem gondolták volna róla, hogy képes lenne ilyesmire. Korábban többek között a postának dolgozott, kétszer elvált, a közösségi médiában nem volt jelen.

Az biztos, hogy

aktív szerencsejátékos volt,

de még a kaszinókban is egymagában játszott, főleg videópókert. Csendben, órákon keresztül ült a gép előtt, de beszámolók szerint azt is szerette nézni, ahogy mások játszanak, ami sokaknak kellemetlen érzéseket okozott.

Nem tartozott az igazán nagymenő játékosok közé, de a kaszinókban jól ismerték, mert sok pénzt megforgatott, emiatt többször is kapott ingyen szobát szállodákban.

Ingyen kapta meg az amúgy 590 dolláros lakosztályt a Mandalay Bayben is.

A New York Times-nak testvére, Eric arról beszélt, hogy Stephen Paddock nagyon jó volt a matematikában, alaposan tanulmányozta a különböző nyerési esélyeket a gépeken. A szerencsejátékot nem játéknak, hanem munkának tekintette.

Fotó: MTI/EPA/Paul Buck

Las Vegasba nem bulizni járt, hanem játszani, kifejezetten zavarták is a zajok. A mészárlás előtti éjszakán kétszer is panaszt tett az alsó szomszédjaira, mert túl hangosan hallgattak zenét.

Testvére szerint

úgy is élt, ahogy játszott: körültekintően, szeretett mindent előre megtervezni,

például mindig két telefonja volt, különböző szolgáltatóknál, arra hivatkozva, hogy hátha az egyiknél problémák lesznek.

Aprólékosan kitervelte a mészárlást is, a szállodában kifejezetten olyan szobát kért, amely magasan van és rá lehet látni a fesztiválra. A CNN szerint a szálloda parkolójában hagyott kocsija is tele volt lőszerrel és robbanóanyaggal. A rendőrök azt mondják,

azt tervezte, hogy elmenekül a merénylet után,

de részleteket erről nem mondanak.

Azt viszont lehet tudni, hogy évtizedek óta halmozott fel fegyvereket, némelyiket át is alakította. Joseph Lombardo megyei seriff szerint volt egy ezzel kapcsolatos titkos élete. A seriff szerint „nehéz elképzelni”, hogy egymaga szerezte volna be ezt a fegyvermennyiséget. Azt mondta:

„azt kell feltételezni, hogy egy ponton volt valamilyen segítsége.”

Paddock csak tavaly október óta 30 darab fegyvert vett, a seriff szerint valami történhetett vele előtte, de hogy mi, azt még vizsgálják.

Barátnőjét, a Fülöp-szigetekről hazatért Marilou Danley-t közben kihallgatták. Utána közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy nem tudott Paddock terveiről. A férfi egyébként nemrég átutalt neki 100 ezer dollárt, hogy vegyen egy házat a Fülöp-szigeteken – ő attól tartott, hogy szakítani akar, ezért utalta a pénzt és ezért javasolta neki, hogy látogassa meg a családját.

Gyertyák az áldozatok emlékére
Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia

Eric Paddock szerint ez amúgy jellemző volt a bátyjára: mindig gondoskodott arról, akit szeretett, szerinte ezért küldte el a nőt és ezért utalt neki pénzt.

Lombardo seriff arról is beszélt, hogy

a szállodaszobában találtak egy üzenetet is,

de erről egyelőre nem mondanak semmit, csak azt, hogy nem öngyilkos üzenet volt. Az FBI szerint Paddocknak nem voltak terrorista kapcsolatai, nem volt mentális beteg, és komolyabb bűnözői múltja sem volt.

Az viszont kiderült, hogy egy héttel korábban egy másik hotelben vett ki szobát, egy másik fesztivál mellett. Azt nem tudni, hogy már ott is lövöldözni akart-e.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK